Politică

PSD dă liber la traseismul politic: Începe racolarea primarilor

Mihai Boicu
25 aug 2014 1897 vizualizări
Vicepremierul Liviu Dragnea vrea să dea liber timp de două săptămani la schimbarea partidului de către aleşii locali u pesedistul spune că s-ar clarifica situaţia politică a primarilor, care stau într-un partid, dar lucrează pentru altul u opozanţii din Vrancea spun că intenţia PSD este de “o nesimţire crasă” şi arată teama partidului de a pierde alegerile prezidenţiale u la această dată, PSD deţine nu mai puţin de 51 de primari în judeţ, PNL are 14 primari, iar PDL numără opt şi toţi aceştia ţipă după bani

Social-democratul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vrea să dea drumul la traseism politic pentru primari, pentru o perioadă de două săptămani. Vicepremierul susţine că astfel s-ar clarifica situaţia aleşilor locali care sunt doar formal într-un partid şi lucrează pentru alt partid. Oficial, Dragnea a declarat că este interesat ca la sfârşitul acestui an să fie depuse proiecte pe finanţare europeană, motiv pentru care le dă voie aleşilor locali să-şi schimbe partidele pe listele cărora au fost aleşi, pentru ca în această perioadă să nu existe sincope în şedinţele de consiliu local sau judeţean pentru a aproba proiecte şi să nu se intre în situaţii de blocaj instituţional. Opozanţii PSD arată pe de altă parte că pesediştii vor să ia primari de la alte partide în perspectiva alegerilor din toamnă, iar legislaţia nu le permite astfel încat vor să o schimbe. Evident că cei care vor schimba barca politică vor fi "mituiţi" şi cu ceva bani de la Guvern pentru proiecte. La această dată, primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni care îşi schimbă partidul îşi pierd mandatul. Doar aleşii care au fost aleşi în funcţii ca independenţi se pot înscrie într-un partid. Aşa s-a întamplat cu patru primari independenţi din Vrancea, care au ales PSD după ce au fost aleşi în funcţii în 2012. La această dată, PSD deţine nu mai puţin de 51 de primari în judeţ, dintr-un total de 72 de primari. PNL are 14 primari, iar PDL numără opt. Cum PNL şi PDL s-au aliat sub umbrela Alianţei Creştin Liberale (ACL), între cele două partide nu ar trebui să se plimbe primarii.

Nini Săpunaru: “O escrocherie”

Liberalul Nini Săpunaru, preşedintele PNL Vrancea, spune că perioada de “transferuri” politice arată faptul că PSD se teme că va pierde alegerile prezidenţiale. “Părerea mea este că ei ştiu că fac o prostie şi că este o chestie de-a dreptul jegoasă. Este o operaţiune pur şi simplu nesimţită, de o nesimţire crasă. Tot asta îmi spune şi de faptul că le este frică de rezultatul alegerilor. Le este frică de ce se va întampla la prezidenţiale şi vor să îşi securizeze cat mai mult votul. Ne putem aştepta la chestiuni din ce în ce mai grave”, a declarat Nini Săpunaru, al cărui partid a beneficiat de pe urma primarilor traseişti. Liberalul spune că legea adoptată în 2006 a fost acceptată de toată partidele, iar justificarea că situaţia politică de acum seamănă cu cea de atunci nu stă în picioare. Nini Săpunaru nu crede că vor fi primari care vor pleca la PSD dacă se va da drumul la traseism “pentru că ştiu cum este sub stăpanirea PSD”.

Primar PDL: “Niciodată să nu spui niciodată”

În ultimii doi ani au fost informaţii că mai mulţi primari din opoziţie au cochetat cu alte partide, în special cei de la PDL cu PSD şi PNL, partide aflate la putere pană la începutul acestui an. Un primar aflat în această situaţie a fost Nicolae Ţandără, de la Gura Caliţei. “Niciodată să nu spui niciodată”, spune primarul PDL referitor la posibilitatea de a schimba barca politică. Nicolae Ţandără crede că fiecare încearcă “să îşi netezească calea pentru a caştiga, dar că acest aspect nu ar influenţa decisiv votul”. Trecerea la un alt partid nu i s-ar părea un lucru prea grav primarului, dar dacă s-ar trece de la un partid de dreapta la altul. “Mi se pare uşor nepotrivit că nu poţi să pleci în perioda respectivă. Care ar fi problema dacă ai pleca la un alt partid de dreapta, dacă tot faci politică de dreapta?”, a afirmat primarul PDL de la Gura Caliţei.

Primarul Ţifeştiului spune că e prematur să se pronunţe

Un primar cu statut politic incert este Gabriel Postolache, de la Ţifeşti. Acesta este membru PDL, partid din care nu poate pleca, dar este şi la Fundaţia Mişcarea Populară, condusă de fostul prezidenţiabil PMP Cristian Diaconescu. “Eu sunt cu convingeri clare de dreapta. Deocamdată, consider că este prematur să mă pronunţ ce voi face. Voi vedea care sunt scopurile urmărite. Cei de la putere vor împrăştia promisiuni în continuare, dar pentru că nu au reuşit să îi mulţumească nici pe primarii lor va creşte numărul dezamăgirilor şi al dezamăgiţilor”, a declarat Gabriel Postolache.

Migraţia aleşilor locali s-a oprit în 2006

Migraţia politică a fost interzisă în anul 2006, atunci cand a apărut Legea 249. Pană la acel moment, judeţul era controlat cu mană de fier de PSD. La alegeriledin 2004, PNL obţinuse doar şase primari, PDL 4, iar PRM unul. Imediat după scrutin, PNL a pierdut un primar, PDL doi, în timp ce PRM a rămas fără singurul său primar. În 2006, liberalii şi democrat – liberalii s-au mobilizat în răgazul lăsat pană la intrarea în vigoare a Legii 249/2006 şi şi-au dublat numărul de aleşi. De la 10 primari aleşi în 2004, cele două partide au ajuns la nu mai puţin de 22 în 2006. Unii dintre aleşii care au schimbat atunci formaţiunea politică sunt şi acum în funcţie, cum ar fi cazul primarului de la Andreiaşu, Ionel Budeanu, dar şi al primarului din Ţifeşti, Gabriel Postolache. Alţii au pierdut alegerile la scrutinurile care au urmat. Revenind, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că va face o propunere oficială premierului şi coaliţiei de guvernare, care să analizeze posibilitatea ca primarii să-şi schimbe partidul fără să mai fie sancţionaţi. Cel mai probabil, după ce începe sesiunea parlamentară ar putea fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă că aleşii locali nu-şi pierd mandatul dacă părăsesc partidul pe lista căruia au candidat. (Mihai BOICU)
Iată ce culoare politică au primarii aleşi în judeţ în actualul mandat, 2012-2016. Care dintre aceştia credeţi că vor trece la alte partide?
Primari PSD:
Focşani – Decebal Bacinschi (PSD)
Adjud – Constantin Armencea (PSD)
Odobeşti – Daniel Nicolaş (PSD)
Panciu – Iulian Nica (PSD)
Bîrseşti – Costica Hîrsu (PSD)
Bogheşti – Sandu Aur (PSD)
Boloteşti – Ştefan Sîchin (PSD)
Cîmpuri – Costel Mateiu (PSD)
Cîrligele – Ştefan Moscu (PSD)
Corbiţa – Emil Tacu (PSD)
Coteşti – Dorel Ion Bolovan (PSD)
Fitioneşti – Iordache Cazacu (PSD)
Dumbrăveni – Valentin Tâlvăr (PSD)
Garoafa – Gheorghe Maghiaru (PSD)
Gugeşti – Vasile Vatră (PSD)
Goleşti – Alexadru Zar (PSD)
Gologanu – Dumitru Robu (PSD)
Măicăneşti – Costel Necula (PSD)
Milcovul – Mihai Neaţă (PSD)
Nereju – Ion Păucă (PSD)
Negrileşti – Ion Văsăinau (PSD)
Nistoreşti – Ion Gogoriţă (PSD)
Obrejiţa – Nicu Pardoş (PSD)
Paltin – Tudorel Bîtcă (PSD)
Păuleşti – Vasile Bratosin (PSD)
Năneşti – Neagu Stoica (PSD)
Ploscuţeni – Ştefan Solomon (PSD)
Poiana Cristei – Vlad Petruş (PSD)
Popeşti – Nicolae Ciocănel (PSD)
Pufeşti – Maricel Niţu (PSD)
Răcoasa – Sebastian Vladimir Păun (PSD)
Răstoaca – Vasile Dima (PSD)
Rugineşti – Ion Avram (PSD)
Slobozia Ciorăşti – Elena Girneata (PSD)
Soveja – Costică Ciolan (PSD)
Spulber – Vasile Rusu (PSD)
Străoane – Vasile Zbîrciog (PSD)
Suraia – Vasile Grosu (PSD)
Tănăsoaia – Romeo Vulpe (PSD)
Tătăranu – Nicolae Pavel (PSD)
Tîmboieşti – Daniela Mihalcea (PSD)
Tulnici – Valentin Bîznă (PSD)
Vârteşcoiu – Viorel Mîrza (PSD)
Vrîncioaia – Ionică Dantiş (PSD)
Vulturu – Nicusor Pacuraru (PSD)
Vidra – Nică Micu (PSD)
PNL:
Mărăşeşti – Valerică Chitic (PNL)
Andreiaşu de Jos – Ionel Budeanu (PNL)
Băleşti – Stancu Bălescu (PNL)
Broşteni – Ion Alanei (PNL)
Chiojdeni – Şerban Pîrlogea (PNL)
Homocea – Neculai Ionescu (PNL)
Jariştea – Cătălin Toma (PNL)
Jitia – Ion Gheorghiţă (PNL)
Mera – Ion Sticlaru (PNL)
Moviliţa – Cristian Corneliu (PNL)
Reghiu – Răduţă Macovei (PNL)
Sihlea – Ene Stoica (PNL)
Slobozia Bradului – Valerică Zamfirescu (PNL)
Vizantea Livezi – Fănică Ciobotaru (PNL)
PDL:
Bilieşti – Vasile Chirilă
Bordeşti – Gheorghe Tătaru
Ciorăşti – Nicoler Braicau
Cîmpineanca – Ştefan Paraschiv
Gura Caliţei – Ţandără Nicolae
Năruja – Nicu – Ciprian Popescu
Păuneşti – Gheorghe Popa
Ţifeşti – Gabriel Postolache
Urecheşti – Nistor Bratosin
Independenţi trecuţi la PSD
Dumitreşti – Petrica Dogaru
Valea Sării – Valentin Marcu
Vintileasca – Viorel Georgel Spătaru
Vînători – Ionel Lupu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.