Politică

Atenţie la banii falşi! Cum să te fereşti de traficanţii de valută

Raluca Manolache
24 aug 2014 17126 vizualizări
“Stranierii” aduc în judeţ banii falşi de multe ori fără să ştie că şi ei au fost păcăliţi u odată depistaţi, banii falşi sunt trimişi către BNR, pentru expertizare u verificaţi cu răbdare bancnotele pe care le primiţi şi dacă aveţi dubii în privinţa unora dintre acestea, verificaţi-le la cea mai apropiată casă de schimb valutar

Uitaţi-vă de două ori la banii care vă ajung pe mână! Chiar dacă la nivelul judeţului nu se poate vorbi despre un fenomen al plasărilor de monedă falsă, poliţiştii trag un semnal de alarmă mai ales acum cand revin în ţară “stranierii” şi care, aşa cum s-a întamplat şi în anii trecuţi, au adus cu ei hartii de valoare copiate la xerox. De cele mai multe ori moneda falsă a fost introdusă în ţară de persoanele care îşi caştigă traiul în Italia, bancnotele vizate fiind cele de 20, 50 şi chiar 100 euro. Cu toate acestea de cele mai multe ori  “stranierii” nici nu ştiu că aduc în ţară bani falşi. “Riscurile apariţiilor de bancnote contrafăcute în circuitul monetar manifestă o creştere, mai ales în perioada de vară, cand majoritatea persoanelor care muncesc în străinătate se întorc la domiciliu pentru a petrece concendiul în familie. Facem referire aici la plasarea unui număr mare de bancnote din cupiurile de 20 şi 50 euro care prezintă un grad ridicat de risc datorită caracteristicilor de fals şi a modului de imitare a principalelor elemente de siguranţă”, spun poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Vrancea.

Au fost deja şase cazuri de euro şi lei falsificaţi

Numai în lunile iulie şi august, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Vrancea au fost sesizaţi în şase situaţii suspecte cu privire la banii ce urmau să fie schimbaţi. Chiar dacă a fost vorba despre sume mici, odată depistaţi, banii falşi au fost trimişi către BNR, pentru expertizare. Cu buletinul de expertiză emis de BNR se merge mai departe, în justiţie, documentul având calitate juridică. În toate situaţiile s-a deschis dosar penal. Probleme sunt întalnite şi la bancnotele de 10, 50 sau 100 de lei. De la începutul anului, au fost întocmite şase dosare penale după ce anumite persoane au vrut să facă tranzacţii cu bani falşi.

Falsuri de bună calitate

Specialiştii care se ocupă cu cercetarea acestor cazuri au făcut instruiri cu lucrătorii din bănci, agenţiile de schimb valutar sau cu agenţi economici pentru a putea fi depistate bancnotele false. “Întrucat, circulaţia monedei naţionale pe piaţă manifestă de asemenea o creştere, şi existand în circulaţie bancnote de 100 de lei realizate pe suport de polimer, calitatea fiind peste medie a contrafacerii, iar pe fondul neatenţiei şi aglomeraţiei, bancnote contrafăcute din această cupiură pot fi introduse mult mai uşor de plasatori în circuitul monetar. Aceste plasări se datorează necunoaşterii generale a elementelor de siguranţă la bancnotelor RON, dar şi pe fondul neatenţiei manifestate de încasatori şi manuitori de valori în momentul în care numără şi procesează valorile”, mai spun poliţiştii.

La ce trebuie să fiţi atenţi!

Pentru  a nu vă trezi cu hartii de valoare copiate la xerox, ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  împreună cu cei de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Vrancea recomandă:
•    Atenţie la cei care încearcă în grabă, în zonele aglomerate să perfecteze cu dumneavostră un schimb valutar sau o vanzare. Ulterior puteţi descoperi că banii primiţi la schimb sau ca rest nu conţin toate elementele de siguranţă ale unei bancnote originale.
•    Cand mergeţi la cumpărături priviţi cu atenţie bancnotele pe care le primiţi ca rest.
•    Nu vă hazardaţi în a face schimburi valutare la colţul străzii sau în locuri aglomerate.
•    Nu apelaţi la binevoitori care încearcă să vă convingă despre cursul valutar practicat în zona unei case de schimb valutar.
•    Verificaţi cu răbdare bancnotele pe care le primiţi şi dacă aveţi dubii în privinţa unora dintre acestea, verificaţi-le la cea mai apropiată casă de schimb valutar.
•    Verificaţi ca bancnotele să nu aibă înscrise două serii diferite.
•    Dacă aveţi suspiciunea că deţineţi o bancnotă falsă nu încercaţi să o plasaţi mai departe. Atunci veţi intra în categoria infractorilor care pun în circulaţie valori falsificate.
•    Nu încercaţi să confecţionaţi, să falsificaţi şi să deţineţi instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsificarea bancnotelor, falsurilor sau altor titluri.
•    Nu încercaţi să faceţi farse cu falsuri produse la imprimante performante. Nu veţi avea nicio scuză dacă victima reclamă în drept că a fost înşelată.
•    Reţineţi fizionomia, semnalmentele, accentul, dialectul, precum şi mijlocul de transport cu care se deplasează persoana care v-a plasat bancnote false (număr de înmatriculare, culoarea maşinii, marca etc). Dacă  totuşi aţi intrat în posesia unei bancnote false, anuntaţi imediat Poliţia. (Raluca MANOLACHE)

Elemente de siguranţă  ale bancnotei de 100 lei

Fereastră transparentă, fire de siguranţă, microperforaţii, element de suprapunere, filigram, cerneală care îşi schimbă culoarea, element auriu supraimprimat, imagine latentă, bandă iridiscentă

Modalităţi de identificare a bancnotelor contrafăcute din cupiura de 200 euro în procesul de verificare la casierie

Contrafacerea este realizată prin tipărirea pe două folii de hartie care sunt ulterior lipite. Suprapunerea valorii nominale din colţul stanga sus – avers, respectiv dreapta sus revers nu se realizează exact însă imitarea este destul de bună comparativ cu alte tipuri de fals cunoscute. Tipărirea în relief nu este suficient de bine realizată ca la bancnotele autentice. Acest relief al contrafacerii este realizat prin embosament al hartiei care este înalt pe avers şi adanc pe revers. Valoarea nominală de 200 euro din colţul dreapta jos de obicei îşi schimbă culoarea doar în 2 nuanţe de violet funcţie de nivelul de degradare al bancnotei, însă cerneala nu capătă nuanţa de verde ca la autentic. Firul de siguranţă nu este prezent fizic, ci acesta este imitat prin tipărirea pe interiorul hartiei. Nu poate fi găsit dacă bancnota este ruptă la capăt. Suportul pe care este tipărită cupiura este inferior calitativ însă nedetectabil dacă nu este comparat cu o bancnotă autentică. Holograma este superior realizată calitativ şi imită foarte bine autenticul. În cazul contrafacerii, cercurile concentrice nu sunt distanţate ca la autentic. Filigramul, deşi imită foarte bine autenticul, este desenat şi nu fare parte din masa hartiei aşa cum se întamplă la bancnotele autentice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Petru, acum 2554 zile, 6 ore, 24 minute, 14 secunde
filigran se scrie cu N şi nu cu M
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.