Politică

Apelul părintelui Costică Popa pentru sfinţirea Bisericii "Sfinţii Împăraţi"

Ziarul de Vrancea
7 aug 2014 5295 vizualizări
In pragul varstei de 200 de ani, parohia Sfinţii Împăraţi (Capela Militară) are nevoie de ajutorul comunităţii. „Vă rugăm să ne sprijiniţi pentru ca evenimentul sfinţirii să se ridice la înălţimea prestigiului unui monument istoric atât de vechi”, spune părintele Costică Popa

Capela Militară are nevoie de ajutorul enoriaşilor pentru a fi sfinţită aşa cum se cuvine la sfârşitul lucrărilor de restaurare. Preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi”, Costică Popa, se află în slujba lăcaşului încă din anul 1986 şi, începând cu anul 1997, a coordonat lucrările de „înnoire” a bisericii. Astfel, conform declaraţiei sale, biserica are acum acoperiş, podele, tencuială şi picturi în stil fresco noi, asigurând şi conservând frumuseţea acestui lăcaş de cult greu încercat de-a lungul celor 200 de ani de existenţă.

Din nefericire, fondurile bisericii s-au împuţinat, de aceea părintele Costică Popa lansează un apel de suflet cu prilejul sfinţirii ce va avea loc în toamnă. „Pentru restaurare s-au făcut eforturi financiare foarte mari, iar acum, când ne pregătim pentru sfinţirea lăcaşului, constatăm că dificultăţile băneşti s-au amplificat. Sentimentul că strădaniile noastre ar putea fi serios afectate chiar acum, la final, ne determină să apelăm atât la enoriaşii din parohie, cât şi la toţi bunii credincioşi din judeţ şi chiar din ţară care au avut, poate, legături cu biserica noastră. Vă rugăm să ne sprijiniţi în acest demers pentru ca evenimentul sfinţirii să se ridice la înălţimea prestigiului unui monument istoric atât de vechi”, spune părintele Costică Popa.

„În locul bisericii trebuia să se ridice încă un bloc”

Situată între blocurile turn de pe bulevardul Unirii, Biserica „Sfinţii Împăraţi” are o istorie impresionantă, pe care puţini focşăneni o cunosc.

Ctitorit de familia boierească Robescu între anii 1812-1815, lăcaşul a trecut în stăpânirea lui Iancu Robescu în anii 1890. Acesta a devenit senator la Bucureşti şi a lăsat edificiul în grija comandantului garnizoanei militare, acţiune ce a dus la transformarea denumirii sale în „Capela Militară”, aşa cum e cunoscută de focşăneni chiar şi astăzi. În perioada comunismului, părintele Nicolae Bălănuţă, tatăl regretatei actriţe Leopoldina Bălănuţă, a luptat alături de enoriaşi împotriva morilor sistemului pentru a salva comoara oraşului de la demolare. Cutremurul din anul 1977 a deteriorat turla edificiului, iar autorităţile „epocii de aur” s-au grăbit să-l dărâme în întregime. „În locul bisericii trebuia să se ridice încă un bloc”, spune părintele Popa. Inginerul Câmpeanu, coordonator al şantierului din zonă, le-a luat-o înainte şi a reparat-o la timp, spre bucuria oraşului.

Biserica familiei Robescu, două secole de istorie

În biserica „Sfinţii Împăraţi” a odihnit pentru o noapte Ecaterina Teodoroiu, "Eroina de la Jiu", care a căzut pe frontul Primului Război Mondial. Tot aici s-a oficiat cununia prinţului Gheorghe Bibescu, domnul Munteniei, cu Maritza Văcărescu, naş fiind Mihai Sturza, domnul Moldovei. Cu un trecut marcat de evenimente şi obstacole, una dintre cele mai vechi clădiri ale oraşului doreşte să întampine frumoasa varstă de 200 de ani sfinţită, eveniment programat pentru data de 26 octombrie, ziua prăznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir. „Toţi binevoitorii se pot adresa parohiei noastre la adresa Biserica Sfinţii Împăraţi, bulevardul Unirii nr. 20, Focşani, judeţul Vrancea, precum şi la adresa Pr. Popa A. Costica, str. 1 Decembrie, nr. 17, Focşani. Telefoanele noastre de contact sunt: 0723572232 şi 0237214587”, încheie părintele bisericii apelul către comunitatea locală. (Laura CANĂ) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
Michulec Alan, acum 3545 zile, 17 ore, 27 minute, 40 secunde
Dumnezeu NU CERE BANI, NU ARE NEVOIE DE BANI! avem nevoie de CREDINTA si IUBIRE! Dupa parerea mea pentru sfintire nu este NEVOIE de BANI! Daca mai mari ai Biesricii Il slujesc pe Dumnezeu NUMAI PENTRU citeste integral
, acum 3547 zile, 12 ore, 13 minute, 47 secunde
Este grav daca s-a ajuns in ultimul an ca preotii sa nu aiba bani pentru sfintire,oare mai marii de la Buzau nu-si dau seama ca toata cheltuiala NECESARA indeparteaza lumea de biserica?
, acum 3547 zile, 19 ore, 34 minute, 40 secunde
Daca nu aveti 17.000 - 20.000 lei pa pa sfintire.
Pentru viata, acum 3547 zile, 22 ore, 11 minute, 47 secunde
Cum spunea cineva, "sa gandim cu sufletul". Asadar, nu dati banii pe ziduri. Ajutati-i pe cei aflati in suferinta. Nu investiti in afacerile preotilor. Dansul poate pleca in Canada. Nu citeste integral
Un cetatean, acum 3547 zile, 23 ore, 45 minute, 11 secunde
Decat o adresa mai util era sa fie cunoscut contul in care se pot face donatii.Nu cred ca parintele doreste sa fie deranjat la poarta pentru fiecare banut donat.
enoriasul, acum 3548 zile, 1 ora, 46 minute, 17 secunde
Mia bine parinte va pensionati si plecati in vacanta la baiat in Canada.
gherghisanu, acum 3548 zile, 4 ore, 44 minute, 14 secunde
Nu sa pus niciodata problema ca acest sfant lacs sa fie demolat. Proiectul Bdull/ Unirii incepea cu sfanta biserica iar blocurile au fost amplasate in asa fel incat biserica sa ramana. Pt, ca astazi citeste integral
gigi, acum 3548 zile, 5 ore, 30 minute, 43 secunde
Biserica este casa LUI DUMNEZEU, locasul unde crestinii vin sa se roage DOMNULUI. Daca nu purtam grija de Dumnezeu atunci cui ii slujim? Biserica este benefica . Ganditi cu sufletul. Ma bucur ca a citeste integral
Focman, acum 3548 zile, 9 ore, 48 minute, 10 secunde
Cununia prinţului Gheorghe Bibescu, domnul Munteniei, cu Maritza Văcărescu s-a oficiat in Biserica Sf Ion din piata unirii.
iar bani, acum 3548 zile, 11 ore, 48 minute, 20 secunde
Dar Episcopia nu contribuie cu nimic? Anul trecut ce a facut cu profitul obtinut, in ce i-a reinvestit?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.