Politică

Sunt plătiţi din banii noştri, dar ne sfidează! Oamenii lui Oprişan îşi ascund veniturile de opinia publică

Mihai Boicu
15 iul 2014 3558 vizualizări
Raluca Dan, secretarul judeţului şi Nicuşor Halici, şeful Direcţiei Juridice din Consiliul Judeţean Vrancea, spun în declaraţiile de avere că salariilor lor sunt confidenţiale u cei doi au început anul trecut să lucreze şi cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, unde preşedinte este Marian Oprişan u nesimţirea “slugoilor” lui Oprişan este cu atat mai mare cu cat sunt plătiţi din banii contribuabililor

Raluca Dan, secretarul CJ şi Nicuşor Halici, directorul Direcţiei Juridice, au refuzat să-şi declare salariile şi alte venituri obţinute în anul 2013 pe motiv că sunt “confidenţiale”. Asemenea sfidare pe banii cetăţenilor se poate întampla doar pe moşia Marian Oprişan, întrucat toţi angajaţii statului au obligaţia să-şi declare veniturile. Cei doi nu lucrează doar la CJ, ci la UNCJR, de unde nu au vrut să spună cat obţin. Angajaţii CJ au caştigat anul trecut de la 11.000 lei pană la aproape 20.000 lei din acordul şi contractul colectiv de muncă.

Deşi sunt angajaţi în funcţii publice şi trăiesc din banii poporului, sub o formă sau alta, doi dintre angajaţii de frunte Consiliului Judeţean Vrancea îşi ascund veniturile pe care le încasează. Salariul din instituţie e confidenţial,  alte colaborări sunt tot confidenţiale, nici cat caştigă tovarăşul de viaţă nu trebuie să se afle. Mai mult, cei doi caştigă bani şi de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din Romania (UNCJR), unde Marian Oprişan a fost ales preşedinte. În această situaţie se află Raluca Dan, secretarul judeţului, omul cu legea din instituţie. Acest lucru nu a împiedicat-o să treacă “confidenţial” mai peste tot unde a încasat venituri însemnate. În consecinţă, salariul Ralucăi Dan este confidenţial, venitul soţului ei, avocatul Adrian Dan, este confidenţial, sumele din acordul colectiv de muncă sunt confidenţiale, la fel şi caştigurile din convenţia civilă cu UNCJR. Singurele sume declarate, ca să apară totuşi ceva în declaraţia de avere, sunt cele de la CUP, ca membru în Consiliul de Administraţie, de unde a primit 13.774 lei în 2013 şi ca agaman la CUP  Salubritate – 5.706 lei. Şi să nu uităm cele două alocaţii ale copiilor, în cuantum de 504 lei fiecare.

Secretarul judeţului era mai transparent în anii trecuţi

Raluca Dan nu a fost tot timpul atat de “confidenţială”. Anul trecut aceasta nu a menţionat în declaraţia de avere cat a caştigat soţul său ca avocat în 2012, în schimb şi-a desconspirat salariul de 49.812 lei. În schimb, în declaraţia din anul 2012 pentru veniturile din anul 2011 secretarul general al judeţului spunea tot. Veniturile sale din salarii s-au ridicat atunci la 32.434 lei, la care s-au adăugat 18.700 lei din indemnizaţia de creştere a copilului. Avocatul Adrian Dan a caştigat 420.000 lei în 2011, sumă impozabilă.

Halici, şef la Juridic şi consilier la UNCJR

“Confidenţialul” Nicuşor Halici caştigă bani de la CJ şi de la UNCJR, dar nici el nu spune cat

Un alt director care a trecut în acest an la categoria “confidenţial” este Nicuşor Halici, directorul Direcţiei Juridice. La fel ca Raluca Dan, acesta prestează activităţi şi la UNCJR, în calitate de consilier. Veniturile sale ca director executiv, din acordul colectiv de muncă şi consilier UNCJR sunt confidenţiale. Publice sunt doar caştigurile sale de la CUP, ca mandatar (13.774 lei), ale soţiei ca secretar al comunei Păuneşti, precum şi alocaţiile copiilor săi. Acelaşi Nicuşor Halici a declarat anul trecut că funcţia de director executiv în cadrul CJ îi aduce un venit anual de 49.324 lei.

Romeo Iordache a evaluat oferte la primării

Ceilalţi director executivi din CJ nu au avut probleme în a spune ce sume caştigă. Dumitru Diţă, şeful Direcţiei Economice, a avut anul trecut salarii de 72.147 lei, indemnizaţii de cenzor la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud – Est de 7140 lei şi venituri din acordul colectiv de muncă în cuantum de 19.097 lei. Romeo Iordache, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare, a caştigat din salarii suma de 64.210 lei, iar din acordul colectiv de muncă 18.646 lei. Acesta a avut timp să evalueze şi ofertele de achizţii de la primăriile Carligele, Broşteni, Fitioneşti, Goleşti, Gugeşti şi Gologanu, iar activitatea a fost profitabilă: 19.076 lei. Veniturile familiei au fost mărite şi din agricultură. Romeo Iordache a lucrat mai multe hectare de viţă-de-vie în arendă la Cîrligele şi a caştigat 40.000 lei. Soţia acestuia a caştigat peste 31.000 lei din învăţămant şi din cursuri predate la Penintenciarul Mandreşti.

Salarii dublate de stimulente

Veniturile angajaţilor CJ au fost mărite substanţial prin acordul şi contractul colectiv de muncă încheiate la nivelul unităţii anul trecut. Potrivit celor două contracte, în instituţie se dau anual patru salarii în plus: al 13-lea salariu, salariu de Paşte, de Crăciun şi pentru concediu. La acestea se mai adaugă alte prime cat salariul pentru căsătorie sau botez, caz în care se poate ajunge chiar la 20 de salarii pe an. Pe langă aceste stimulente, angajaţii CJ au mai primit 850 lei lunar pentru îmbrăcăminte şi circa 250 lei pentru hrană. Acest lucru s-a tradus în sume consistente încasate de subordonaţii lui Marian Oprişan anul trecut, iar unii chiar şi-au dublat veniturile, potrivit declaraţiilor de avere. Sumele au plecat de la 11.700 lei, iar directorii executivi au ajuns la aproape 20.000 lei, adică peste 1.500 de lei lunar. De exemplu, inspectorul asistent Alin Marian Balcan a avut un venit salarial anual de 13.553 lei, iar sumele încasate prin acordul colectiv de muncă au fost de 14.564 lei. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
bugetaruk, acum 3566 zile, 1 ora, 47 minute, 21 secunde
Halici asta e prost de bubue pe linga el,cine dracu l-o fi adus pe la oras ca nici la tara nu era bun?Ci-n sa fie oare nu cumva Raluca?Oricum papagalul asta e bun ca slugoi si pupincurist peste tot citeste integral
adrian, acum 3567 zile, 1 ora, 10 minute, 34 secunde
sa urmariti declaratiile de avere si a vicepresedintilor cj, in special a celui mai mare vice, ramii mut. in salariile si pensiile lor nesimtite sunt banii nostri.
vasile, acum 3567 zile, 1 ora, 23 minute, 41 secunde
Sa fim seriosi, atata timp, cat legea le permite, fraieri ar fi sa-si declare veniturile. Legea o fac politicienii pentru ei, nu pentru plebe. Nu-ti convine, fa petitie, ca tot la mine vine.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.