Politică

Primăria Focşani, avertizată de specialiştii BERD că nu va construi campusul într-un an

Iulia Crețu
7 iul 2014 1835 vizualizări
Bacinschi s-a încăpăţanat să depună documentaţia revizuită la Campusul şcolar de 70 de milioane de lei, în ciuda termenului strans de finalizare, decembrie 2015 u specialiştii în proiecte europene de la BERD atrag atenţia că într-un an se termină doar paşii la contractare, urmand ca investiţia propriu zisă să nu mai poată fi suportată din banii UE, căzand în sarcina bugetului local u BERD susţine că procedura de realizare a proiectelor pe bani comunitari este una “greoaie” şi că se vor pierde bani mulţi în actuala sesiune de finanţare u reamintim că luna trecută, după ce în prealabil CL a respins acest proiect, Bacinschi s-a dus de unul singur cu dosarul “Campusul şcolar” la Agenţia de Dezvoltare Brăila

Proiect pe bani europeni cu risc major de a nu putea fi dus la capăt! Este vorba despre Campusul Şcolar din Focşani, investiţie pe care primarul Decebal Bacinschi vrea să o facă, în ciuda termenului limită de realizare, decembrie 2015, extrem de scurt. Specialiştii în proiecte europene de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) atrag atenţia că, de obicei, într-un an de zile, atat cat are Primăria Focşani la dispoziţie, nu s-ar putea face decat procedurile pentru realizarea investiţiei, iar construcţia propriu zisă riscă să fie plătită integral din bani de la bugetul local. Proiectul pe care insistă Bacinschi (proiectare începută din 2009) presupune ca pană în decembrie 2015 să se poată cheltui banii europeni, 70 milioane lei. Or, experienţa lucrurilor cu bani europeni în Focşani arată că aproape niciun proiect finanţat din banii comunitari nu s-a încadrat în termenele iniţiale din cauza constructorilor sau din alte motive. În cazul Campusului Şcolar riscul este cu atat mai mare cu cat se încheie şi actuala perioadă de finanţare pe bani europeni.

“Teoretic, într-un an de zile, ai posibilitatea să închei numai contractul”

La un seminar organizat în cadrul Burselor Europene: Jurnalişti în dialog, derulat de Freedom House, Aura Răducu, principal banker-urban transport specialist în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a atras atenţia asupra riscului pierderii banilor în cazul acestor proiecte “grăbite”. Bazandu-se pe multe astfel de scenarii, Răduc a avertizat şi Primăria Focşani că “proiectele mari durează mai mult de un an de zile”, după cum s-a exprimat specialistul BERD. “Este îngrijorător. Proiectele mari durează mai mult de un an de zile. Se vorbeşte deja că se pierd 2 miliarde euro plus 6-8 miliarde euro, anul viitor, bani care sunt de cheltuit. Teoretic, într-un an de zile, ai posibilitatea să închei numai contractul. La noi, în Romania, procedura este greoaie. Sunt foarte multe proiecte suspendate, blocate, la contractare. În acest moment, Romania are cam 10.000 de proiecte”, a spus Aura Răducu.

Campusul, termen final decembrie 2015

Valoarea proiectării investiţiei este de 600.000 lei, în timp ce construcţia campusului ar ajunge la 70 milioane lei

Inconştienţă sau nu, în cazul realizării Campusului şcolar de la Focşani este riscul ca, în cazul în care se îndeplineşte scenariul enunţat de specialistul Băncii Europene, finanţarea europeană pentru proiect să fie blocată în stadiul din decembrie 2015, iar restul lucrărilor să se facă din bugetul local. Pană atunci se pot realiza lucrări, dar tot ce rămane de la 1 ianuarie 2016 de executat va fi trecut “în contul” bugetului municipal. Luna trecută, Decebal Bacinschi a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea a decis depunerea documentaţiei revizuite la Agenţia de Dezvoltare Regională Brăila pentru realizarea Campusului Şcolar de la Liceul Sportiv, Colegiul “Edmond Nicolau” şi “Ion Mincu”. În prealabil, Consiliul Local Focşani a respins acest proiect, avand dubii că investiţia se va putea finaliza pană la finele anului 2015. În contrapondere, Bacinschi a mai spus că pentru depunerea documentaţiei tehnice nu avea nevoie de acceptul CL. “Am cerut o prelungire a termenului de 30 de zile pentru că au fost discuţii. Serviciul Investiţii a primit anul acesta 50.000 lei, din care s-au întocmit documentele şi, dacă primim undă verde, vom depune documentaţia. Nu am avut nevoie de o aprobare a CL pentru documentaţia revizuită. Dacă ADR spune că poate fi semnat, depunem documentaţia, care 85% este făcută, încheiem contractul de execuţie şi scoatem la licitaţie. Vom împărţi pe trei pachete de lucrări, pentru a putea participa trei societăţi. Proiectul costă 700 miliarde lei vechi, din care documentaţia este 6-7 miliarde lei vechi”, a spus primarul Bacinschi la momentul respectiv.

"Nu sunt Mafalda"

Făcandu-se referire la precizarea CL că are nevoie de garanţii că proiectul se va finaliza pană în 2015, primarul Bacinschi a declarat că “nu sunt Mafalda să fac astfel de garanţii”. Privind la proiectul de Reabilitare de la Piaţa Unirii care s-a terminat, şi aşa cu probleme rămase şi acum, după un mandat de primar, deşi era programat să dureze doi ani, dar şi la recentul PIDU, care ar fi trebuit a fi încheiat în toamna acestui an şi care a fost prelungit pentru primăvara lui 2015, chiar nu există o astfel de garanţie pentru terminarea investiţiilor la Campusul şcolar în decembrie 2015. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
studentu', acum 3573 zile, 22 ore, 36 minute, 59 secunde
De campus universitar are orasul nevoie? De cand are Focsaniul astfel de "traditii"? Cine vrea sa urmeze o universitate va merge tot la Iasi sau Bucuresti. Domnul primar ar trebui sa aibe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.