Politică

Penalii focşăneni de export din fruntea Primăriilor

Iulia Crețu
30 iun 2014 2633 vizualizări
Pe CV-ul a doi edili focşăneni, aleşi la Cluj -Napoca şi Bacău, apasă greu problemele în justiţie legate de fapte de corupţie u democrat liberalul Sorin Apostu, cel care i-a luat locul lui Emil Boc, cat a fost premier, lua şpagă de la pepenari şi avea 17 telefoane cu care vorbea cu fiecare afacerist de la care cerea mită u liberalul Romeo Stavarache, deşi dat exemplu pentru absorbţia fondurilor europene, cerea şpagă pentru fiecare stalp “afectat” de taxa respectivă, plimba mita prin asociaţii sportive şi cerea 10% din contracte u Apostu a fost condamnat, alături de soţia sa, anul trecut, dar a fost eliberat sub control judiciar u Stavarache a pierdut funcţia de vicepreşedinte al PNL după ce a petrecut noaptea în arest, reţinut de DNA, dar s-a propus, şi în cazul său, eliberarea sub control judiciar

Au plecat din Focşani, au ajuns sus în administraţia locală din Cluj -Napoca şi Bacău, dar au fost loviţi în moalele capului de scandaluri de corupţie. Este vorba despre cei doi edili ai municipiilor de mai sus, primul desemnat din partea PDL, al doilea de la PNL. Primul, din familie de preoţi, Sorin Apostu a fost prins în guvernarea PDL, în 2011, în timp ce se deda la şpăgi de la pepenari şi cerea mită de pe 17 telefoane, cate unul pentru fiecare dintre oamenii de afaceri cu care negocia ca la piaţă. Al doliea, Romeo Stavarache, botezat după scandal “Şpagarache”, primar liberal cu influenţă, a fost săltat de DNA şi a pierdut funcţia de vicepreşedinte în partidul condus de Klaus Iohannis, săptămana trecută, după ce a fost prins că cerea şpagă pentru fiecare stalp din oraş şi plimba banii de mită de la oamenii de afaceri prin asociaţii sportive. Le merge mintea la combinaţii, ar putea spune mulţi. Cine din cei care ajung sus nu fură, măcar puţin?, s-ar întreba, blazaţi, alţii. Totuşi, în momentul în care eşti ales de mii de oameni care investesc în tine încredere tocmai pentru că te văd ca fiind alternativă la “ceilalţi, mai răi”, în momentul în care suntem europeni cu acte în regulă, mita de la pepenari şi taxa pentru stalp băgată în buzunarul tău, asta ar trebui să fie încheierea carierei politice şi administrative. Iar tu, ca primar corupt, ar trebui să-ţi faci gaură în pămant şi să nu mai ieşi de acolo să ceri votul! Totuşi, speranţele noastre de simpli alegători sunt spulberate de cercetări în psihologie care spun că, cu cat urci în ierarhia socială, devii din ce în ce mai imoral. Aşa că, să ne aşteptăm să fim “furaţi” şi de alţii.

Sorin Apostu, eliberat sub control judiciar

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost condamnat iniţial la trei ani şi şase luni pentru fapte de corupţie, iar în primăvara acestui an a fost pus sub control judiciar, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat recursul său. Soţia sa, Monica Apostu, a fost condamnată la trei ani cu suspendare. Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, fostul primar PDL trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuieşte, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori este chemat, să nu părăsească ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Dacă va încălca vreuna dintre aceste prevederi, focşăneanul Apostu riscă să fie arestat la domiciliu sau preventiv. Înainte să fie condamnat definitiv, Sorin Apostu a fost în arest preventiv între 10 noiembrie 2011 şi 28 septembrie 2012.

În circuitul şpăgii a intrat şi soţia lui Apostu

Pe 11 noiembrie 2011, Sorin Apostu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată. Grupul infracţional îi cuprindea pe Simion Mureşan (patronul Electrogrup), Mustafa Bekar (director general al firmei KIAT) şi Călin Stoia (asociat la Bretner). Aceştia încheiau contracte de consultanţă cu avocata Monica Apostu, soţia primarului, pentru a masca mita. Apostu a fost acuzat şi că a primit 50.000 de euro de la comercianţii de pepeni din Dăbuleni pentru a putea să-şi vândă marfa în linişte la Cluj.

“Şpagarache” aduna mită din 2008

Probleme de corupţie au fost dezvăluite de DNA şi în fieful liberalilor de la Bacău, oraş condus de un primar focşănean, Romeo Stavarache. Săptămana trecută, acesta a fost săltat de DNA. Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul inculpaţilor, a pretins şi primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. “1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei. 2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive. 3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la acelaşi om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi ANL Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei. 4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. 5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009”, se arată în comunicatul DNA.

Să votăm DNA!

La începutul săptămanii, Curtea de Apel Bacău a finalizat motivarea deciziei de eliberare sub control judiciar a primarului Romeo Stavarache şi a coinculpaţilor Liviu Goian şi Liviu Cenuşă. Aceştia fuseseră reţinuţi joi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Bacău, care au pus în sarcina lor mai multe infracţiuni de luare de mită şi complicitate la luare de mită. Cu aşa probleme, de ce n-am ajunge să cerem ca ţara să fie condusă de DNA şi nu de politicieni? (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Pt DANB, acum 3580 zile, 8 ore, 29 minute, 4 secunde
Prostia sta cu DANB la masa,Dar asta-i ca de multisor poveste.......!?
danb, acum 3580 zile, 10 ore, 52 minute, 23 secunde
Fostul presedinte al Frantei , Nicolas Sarkozy, a fost arestat azi dimineata pentru coruptie si finantare ilegala a campaniei electorale. Hai si cu prietenul Traian Basescu la puscarie !
cetateanu', acum 3580 zile, 10 ore, 55 minute, 16 secunde
Nu stiam cu cine sa votez.Excelenta idee data de autoarea articolului.Voi vota cu DNA
stroe vasilica, acum 3580 zile, 13 ore, 4 minute, 30 secunde
PRESTIDIGITATORII VRANCENI,EXPORTATI IN TARA,CHIAR-DIN PACATE IN ARDEAL!!! CE RUSINE!!! CE MIZERIE UMANA!!!
, acum 3580 zile, 13 ore, 16 minute, 35 secunde
Hai, hai DNA! Cu baronache si primarii lui de incredere cum ramane? Aia mai de pe la altitudine?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.