Politică

Liberalii vor departamente autonome la Universităţi

Iulia Crețu
29 iun 2014 866 vizualizări
Parlamentarii susţin că este nevoie de programe de studii mai flexibile şi adaptate evoluţiilor sociale de pe piaţa muncii

Parlamentarii vor ca învăţămantul romanesc să ţină pasul cu evoluţiile internaţionale şi să se adapteze mai uşor la piaţa muncii. În acest sens, 21 de deputaţi şi senatori ai PNL, printre care se numără şi deputatul liberal de Mărăşeşti, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, susţin un act normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale. Propunerea legislativă nr. 267/2014 a fost lansată în dezbatere publică de Camera Deputaţilor. Iniţiatorii cer introducerea unor programe de studii mai flexibile şi adaptate evoluţiilor sociale de pe piaţa muncii. “Proiectul de faţă prevede dreptul instituţiilor de învăţământ superior din România de a organiza departamente autonome care să poată gestiona programe de studii pentru domenii noi, multidisciplinare (…). În acest mod, instituţiile de învăţământ superior au un mijloc de integrare mai rapidă a evoluţiilor internaţionale, se pot adapta mai uşor la piaţa muncii şi pot evita cheltuieli suplimentare presupuse de multiplicarea structurilor administrative interne”, se arată în expunerea de motive a lui Ţigăeru Roşca şi a colegilor săi liberali. Iniţiatorii îşi motivează nevoia de schimbare a învăţămantului romanesc. “Instituţiile de învăţămant superior au dificultăţi în adoptarea unor programe de studii noi, precum şi în organizarea programelor multidisciplinare, inter şi transdisciplinare, datorită faptului că departamentele nu au explicat prin lege dreptul de a gestiona programe de studiu. Actuala formă de organizare a departamentelor în cadrul instituţiilor de învăţămant superior nu este coordonată cu modul de funcţionare al acestora în majoritatea statelor UE, generand dificultăţi în cooperarea internaţională”, se mai arată în propunerea liberalului Radu Zlati, cu care au fost de acord restul de parlamentari PNL. Ţinand cont de faptul că liberalii sunt acum în opoziţie, există riscul ca propunerea aceasta să fie respinsă de majoritatea PSD, nu pentru că n-ar fi bună ci pentru că din punct de vedere politic guvernarea este la social democraţi. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.