Politică

VIDEO!!! Adrian Cioroianu la Focşani: "Tezaurul Romaniei de la ruşi nu mai există!"

Aurelian Ivan
23 iun 2014 3842 vizualizări
Fostul ministru de Externe a fost instigat ieri să vorbescă despre Tezaurul Romaniei dat ruşilor în Primul Război Mondial, la conferinţa sa despre "“Războiul care nu trebuia să se întample”, susţinută la Ateneul Popular. Tezaurul românesc trimis la Moscova cântăreşte 92 de tone, din care 90% este sub formă de monedă de aur, iar restul în lingouri din aur fin şi bijuterii u "Eu nu sunt convins că ruşii mai au aurul ăla. Este foarte posbil ca Lenin sau Stalin să ne fi vandut tezaurul în Occident!", spune fostul ministru din cabinetul Tăriceanu

Foto: O parte din tezaurul României, restituită în 1956.

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, a conferenţiat ieri la Focşani despre contextul extrem de interesant în care a izbucnit Primul Război Mondial, în cadrul Conferinţelor “Athenaeum”. În sala mare a Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia” s-au strans zeci de persoane curioase de perpectiva lansată în afişele lipite din oraş care “strigau” “Războiul care nu trebuia să se întample: Marele Război 1914-1918”. Relaxat, profesorul de istorie şi pană în 2008 ministrul de externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, a prezentat istoria într-o altă manieră de cum este predată în şcoli, prezentand amănunte de culise despre cum s-a ajuns la război, într-o perioadă în care puţini credeau că omerirea ar putea traversa printr-un "război generalizat". A reuşit să atragă atenţia prin faptul că a trecut dincolo de “bariera” oficială istorică, aproape şablonată, şi a prezentat dedesupturile, de cancan, am zice astăzi, inclusiv despre amantele care au influenţat viaţa politică a acelor ani tulburi. Aici a făcut referire la împăratului Franz Joseph I al Austriei şi Ungariei, care a avut o viaţă tumultoasă, din familia căruia s-a “născut” Primul Război Mondial. La momentul de interacţiune cu sala, unul dintre “spectatori” i-a aruncat “mănuşa” fostului ministru de externe, cerandu-i să clarifice situaţia Tezaurului Romanesc depozitat la ruşi pentru siguranţa în Primul Război Mondial. Ceea ce a urmat este declaraţia care aproape că desfiinţează orice efort de a mai cere aurul romanesc de la ruşi. “La drept vorbind - şi vă pot da şi detalii despre perioada cand eram la minister - eu nu sunt convins că ruşii mai au aurul ăla. Dar asta nu este treaba noastră. Ei trebuie să dea înapoi ce au primit. Este foarte posbil ca Lenin sau Stalin să ne fi vandut aurul. Ei au vandut cantităţi enorme de aur spre occident în anii ’30, cand nu aveau bani, erau cam falimentari, sinceri să fim. Nu ar fi imposibil să fi vandut tezaurul nostru”, a spus fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu. Decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Adrian Cioroianu a fost ministru de externe în perioada 2007-2008, în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu. În opinia fostului ministru, restituirea tezaurului ţine de resetarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova, lăsand de înţeles că, prin atitudinea lor agresivă, ruşii ne-au pus în defensivă în chestiunea tezaurului. 

 

92 de tone de aur, trimise cu trenul la Moscova

Tezaurul românesc aflat la Moscova cântăreşte 92 de tone, din care 90% este sub formă de monedă de aur, iar restul în lingouri din aur fin. Valoarea sa, estimată astăzi, se ridică la 13 miliarde de lei, ceea ce reprezintă circa 3 miliarde de euro, după cum a informat recent Banca Naţională a Romaniei. România avea în 1944 o rezervă de aur de 242 de tone, iar dacă la această cantitate mai adăugăm cele 92 de tone trimise la Moscova şi actualele 106 tone aflate astăzi în rezerva BNR, rezultă că astăzi am fi putut avea 440 de tone de aur. Valoarea ne-ar situa pe locul 13 în topul ţărilor deţinătoare de aur, potrivit specialiştilor. În ciuda eforturilor diplomatice pe care România le-a făcut de-a lungul timpului, tezaurul nu a putut fi obţinut. Lingourile, monedele, bijuteriile reginei Maria, sute de tablouri semnate de Grigorescu şi multe alte bunuri valoroase au părăsit Romania în doua etape: decembrie 1916 şi august 1917. Au fost transportate de la Bucuresti la Iaşi, iar de acolo cu trenul la Moscova. Din cand în cand, mai ies la suprafaţă bucăţi din tezaur. Oficial Romania a primit înapoi doar 33 de kilograme de aur şi 122 de lucrări pictate de Nicolae Grigorescu. Asta, deşi Banca Nationala are în original toate documentele de predare-primire a bunurilor trimise în Rusia în urma cu 100 de ani. În 1956 am reuşit să recuperăm şi vestita cloşcă şi puii de aur, expuse la Muzeul National de Istorie din Bucureşti. (A. IVAN)

 

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea declaraţia fostului ministru de externe, Adrian Ciorianu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.