Politică

Sarbii vor ca Focşaniul să le fie partener în accesarea fondurilor pre-aderare

Iulia Crețu
19 iun 2014 1565 vizualizări
Viceprimarul Tudorel Trofin a prezentat cateva impresii de după vizita de lucru într-o localitate din Serbia u aşa cum noi am privit cu admiraţie la localitatea din Olanda, s’Hertogenbosch, cu care ne-am înfrăţit, aşa ne vor sarbii ca “fraţi” pentru a-i ajuta să ia bani europeni u delegaţia de consilieri focşăneni a participat la un festival în Valea Timocului, zonă unde sarbii de naţionalitate romană sunt majoritari u şi în această lună aleşii locali merg în delegaţii în străinătate

Delegaţia de consilieri care a plecat, la începutul lunii mai, în Serbia, în localitatea Majdanpek, la invitaţia părţii sarbe, formată din viceprimarul PNL Tudorel Trofin şi consilierii Milea Lionida (PP-DD) şi Lucian Moraru (PDL), este de părere că şi Focşaniul trebuie să găsească momentul potrivit pentru a-i chema pe sarbi în oraşul de pe Milcov. Ceea ce se va întampla la Zilele Municipiului Focşani de la începutul lunii iulie. De altfel, vicele Trofin a postat, pe o reţea de socializare, cateva impresii din deplasare conclusionand că sarbii au nevoie de sprijin pentru accesarea fondurilor europene. De cealaltă parte, şi Focşaniul ar fi mai bogat din punct de vedere cultural în urma unei colaborări cu vecinii din fosta Iugoslavie. Trofin susţine că sunt multe elemente care unesc cele două localităţi, Focşaniul şi Majdanpek, unul dintre acestea fiind infrastructura rutieră care suferă din lipsa investiţiilor, ce-i drept mult mai acut la ei. În deplasarea în Serbia, consilierii focşăneni au avut ocazia să participle şi la un festival în Miroc, Valea Timocului, zonă unde sarbii de naţionalitate romană sunt majoritari şi unde delegaţia de la Focşani s-a simţit ca acasă. “Localitatea aflată pe Valea Timocului, zonă unde sârbii de naţionalitate romană sunt în număr considerabil şi unde am conversat în cea mai mare parte din timp în româneşte, organizează acest festival (n.r. Festivalul Liliacului) de 23 de ani şi au invitaţi aproape an de an vecinii de peste Dunăre, locuitorii comunei româneşti Sviniţa, care anul acesta a participat cu un grup de copii care au dansat şi au cântat româneşte. De altfel, primarul comunei Sviniţa a ţinut un discurs pe scena festivalului în limba noastră şi toată lumea părea că înţelege, nefiind folosit un traducător”, a scris Trofin.

Sarbii vor să-i învăţăm să acceseze fonduri europene

Discuţiile oficiale au fost purtate de partea romană, la Majdanpek, cu primarul regiunii, Dejan Vagner, preşedintele Consiliului Municipal – Slavisa Bozinovic, şeful companiei de utilităţi publice şi un deputat al regiunii, semn că sarbii au pus preţ pe întrevederea cu delegaţia de la Focşani. Viceprimarul Tudorel Trofin a punctat, în prezentarea sa de după vizită că, asemeni Focşaniului care se chinuie să găsească o cale de a scoate din colaps societatea de termoficare, şi partea sarbă se confruntă cu probleme în acest sens. Totuşi, dacă noi ne bucurăm de sistemul centralizat, la Majdanpek unele blocuri se încălzesc cu sobe, cam cum se mai întamplă în cartierul-sat al Focşaniului, Mandreşti. “Evident, marele nostru avantaj îl reprezintă fondurile europene, care ne-au permis să rezolvăm în mare măsură infrastructura oraşului nostru. Şi gazdele noastre au o problemă deosebită cu încălzirea oraşului, unele blocuri mai vechi fiind prevăzute cu sobe, munţii de lemne din jurul acestora fiind dovada vie. Şi sursa de apă, alături de staţia de tratare este o problemă stringentă. (…) Deschiderea pe care sârbii o arată relaţiilor internaţionale este izvorâtă din dorința de a accesa fonduri europene destinare ţărilor emergente care obţin punctaje superioare prin asocierea cu municipalităţi din Uniunea Europeană şi din dorința de a afla şi aplica modele de bună practiceă în administraţia publică locală. (…) Aşa cum am precizat şi înainte de a pleca în această deplasare, îmi doresc să întoarcem invitaţia oficialilor din municipalitatea Majdanpek pentru a le arăta câteva din proiectele mari implementate în Focşani şi de a face cunoştinţă cu cultura şi tradiţiile judeţului nostru. Explorarea oportunităţilor de colaborare va rămâne atributul Primarului Municipiului Focşani şi al Consiliului Municipal Focşani, împreună cu oficialităţile sârbe”, a mai spus Tudorel Trofin. (Iulia CREŢU)

Casetă

Deplasări în Germania şi ţările baltice

CL a decis, în şedinţa lunii mai, şi componenţa delegaţiilor de la Focşani care participă la evenimente cultural-artistice în Germania şi ţările baltice. Astfel, la Andernach, în Germania, au fost desemnaţi să participe social democraţii Ionuţ Mersoiu şi Radu Niţu, în timp ce la celebrarea solstiţiului de vară de la Vilnius au fost votaţi Tudorel Trofin (PNL), Bogdan Matişan (PSD), Vasile Vasiloiu (PP-DD) şi Gheorghiţă Berbece (Partidul Ecologist Roman). Deplasarea se va face din bani de la bugetul local, în timp ce de cazare se vor ocupa gazdele. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.