Politică

Deputatul Nica despre Parlamentul corupţilor: “Americanii să-şi vadă de corupţii lor!”

Ziarul de Vrancea
10 iun 2014 1876 vizualizări
Americanii cer Parlamentului să nu-şi mai apere penalii u parlamentarii romani, printre care şi Ciprian Nica, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Juridice, spun că americanii să ne lase în pace şi că aleşii noştri nu fac zid pentru penali u Nica susţine şi că legea fundamentală nu trebuie schimbată, într-un material făcut de jurnaliştii de la gandul.info u în acest mandat parlamentar, un singur ales a fost lăsat “cu pieptul dezgolit” în faţa justiţiei, în timp ce pentru grei ca Vosganian, Chiţoiu, Cosma sau Popescu, Parlamentul a făcut scut anti-arestare sau urmărire penală u senatorii americani susţin că un Parlament care îşi protejează membrii de anchetele procurorilor este de neconceput în SUA şi că sistemul corupt împiedică investiţiile străine

Parlamentul Romaniei face scut în jurul colegilor care au probleme cu Justiţia. Această meteahnă a fost criticată de senatorii americani, care spun că niciun investitor serios nu se va îndrepta spre ţara noastră în condiţiile în care vede că justiţia nu este aceeaşi pentru toată lumea şi că dacă un membru al Congresului american este implicat în fapte de corupţie, Congresul nu are nicio parghie pentru a-l proteja. Jurnaliştii de la gandul.info au pus în balanţă recomandările americanilor, care cer Parlamentului să nu-şi mai apere corupţii, cu cele ale reprezentanţilor Comisiilor Juridice din Camera Deputaţilor şi Senat faţă de această problemă. În atenţia reporterilor a intrat şi deputatul PSD de Focşani, Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei Juridice,  care a avut o reacţie anti-americani, pe care îi acuză că se bagă în treburile Romaniei.


Lupta anti-corupţie se opreşte la uşa Parlamentului, unde aleşii fac scut pentru colegii lor, indiferent că-s de la Putere sau din Opoziţie. În acest mandat, un singur ales a fost lăsat de unul singur în faţa justiţiei, iar greii din PNL, PSD şi chiar PMP au fost apăraţi, prin vot secret, de deputaţi şi senatori, care nu au încuviinţat arestarea preventivă sau începerea urmăririi penale pentru aceştia. Pentru apărarea penalilor care ne reprezintă, parlamentarii romani invocă o prevedere din Constiţuţia Romaniei care spune că deputaţii sau senatorii „nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor”. Constituţia nu face însă referire la votul negativ asupra cererilor DNA pe care-l dau aleşii în încercarea de a face scut pentru penali. Deputatul Ciprian Nica, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Juridice de la Cameră, nu este foarte încantat de mesajul americanilor, spunand că fraţii de peste Ocean nu ar trebui să ne dea lecţii despre democraţie. “America e America, România e România, e un stat independent, suveran. Lasă-i în pace şi pe americani, să-şi vadă de corupţii lor! Semnalele negative vor continua atât timp cât mai avem de suportat pentru că justiţia trebuie să-şi facă treaba, dar aşa cum trebuie şi cum sunt scrise legile. Acuma ce, nu mai avem dreptul nici să votăm? Chiar trebuie să ne dea ei lecţii de cum să votăm? Este părerea lor, care nu e formată pe realitate, nu au stat de vorbă cu cine trebuie. La Zgonea s-au dus cu lecţia învăţată. Dacă ei se documentează doar dintr-o parte şi se pronunţă aşa, mă îndoiesc de opinia lor”, a declarat, pentru gandul.info, deputatul PSD de Focşani.

Nica despre protecţia penalilor din Parlament: “nu este niciun zid”

De altfel, nu este prima dată când Nica şi-a exprimat dezacordul privind punctele de vedere ale SUA referitoare la corupţia din România şi afirmaţiile făcute la adresa statului de drept. Mai mult, Ciprian Nica a respins definitiv ideea ca legea fundamentală să fie modificată în sensul eliminării alineatului 2. “Nu trebuie să se modifice nicio Constituţie, e foarte bună aşa cum e acum. Nu este niciun zid, vii cu probe concludente şi noi votăm pentru. S-a întins prea mult coarda cu arestările preventive, au început să ceară fără nimic la bază, că aşa vor. Dacă s-a votat împotriva arestării preventive, nu înseamnă că s-a votat pentru împiedicarea desfăşurării anchetei”, a mai spus pesedistul. În declaraţiile oficiale, parlamentarii romani, indiferent de culoarea lor politică, spun că justiţia trebuie să fie liberă, însă cand vine vorba de vot, acordat la secret, deputaţii şi senatorii se contrazic şi fac scut în jurul penalilor, aşa cum s-a întamplat cu colegi de-ai lor de la PMP, PSD sau PNL, în acest mandat. Singurul care a picat a fost alesul conservator Gheorghe Coman, care a cerut şpagă 3.000 lei şi a primit pedeaspă cu închisoarea cu executare. Nu acelaşi tratament l-au acordat parlamentarii greilor Florin Popescu – PMP, Vajujan Vosganian, Daniel Chiţoiu şi Ovidiu Silaghi – PNL sau beizadelei pesediste Vlad Cosma.

Americanii o laudă pe Kovesi şi ne cer continuarea luptei anticorupţie

Cei de la gandul.info aduc în prim plan şi declaraţiile senatorilor americani John McCain, Ron Johnson şi Chris Murphy cu privire la Parlamentul Romaniei, apărătoare pentru penali. Principalul mesaj pentru România transmis de senatorii americani este importanţa continuării luptei anticorupţie. Republicanul John McCain a spus că restricţionarea de către Parlament a anchetelor de corupţie afectează relaţia României cu SUA, democratul Christopher Murphy a arătat că un Parlament care îşi protejează membrii de anchetele procurorilor este de neconceput în SUA şi ar fi luat în râs la Washington, iar republicanul Ron Johnson a spus că un sistem corupt împiedică investiţiile şi nu permite independenţa energetică faţă de Rusia. “Respectăm enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie (Laura Codruţa Kovesi – n.r), cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile”, a spus John McCain, pentru gândul. „Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, îşi va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveţi legi care se aplică tuturor în mod corect şi că există un sistem necorupt”, a declarat la rândul său senatorul Ron Johnson. „Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, a adăugat senatorul democrat Christopher Murphy. (Iulia CREŢU)

Dacă tot fac zid pentru penali, să-l facă la vedere

În această chestiune privind imunitatea pe care parlamentul o oferă prin vot colegilor certaţi cu legea, un deputat ales în diaspora, Ovidiu Alexandru Raeşchi (PC), a depus ieri, la Biroul Permanent, un proiect de hotărare privind instituirea votului deschis în cazul solicitărilor de ridicare a imunităţii parlamentare. Dacă s-ar aplica, parlamentarii nu vor mai putea face scut în jurul aleşilor penali, cu ajutorul votului secret, ci va fi la vedere fiecare opţiune a deputaţilor şi senatorilor.


Cum i-a trimis la plimbare deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica pe senatorii din SUA

„Americanii să-şi vadă de corupţii lor!”

Au făcut zid în jurul colegilor pe care procurorii îi voiau anchetaţi, însă nu au nicio tresărire când sunt criticaţi. Semnalul tras, într-un interviu Gândul, de senatorii americani John McCain, Ron Johnson şi Chris Murphy, care au calificat ca fiind „de tot râsul” procedura prin care dosarele de corupţie sunt îngropate în Parlament, nu stârneşte vreun sentiment de vinovăţie printre aleşi. Ba dimpotrivă. „Dacă e legal, pot eu să le spun cum să nu voteze?”, spune preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, conservatorul Bogdan Ciucă. „Lasă-i în pace şi pe americani, să-şi vadă de corupţii lor! Ce, ne dau ei lecţii de cum să votăm?”, se revoltă şi vicepreşedintele comisiei, pesedistul Ciprian Nica. În opoziţie acum, liberalii pledează pentru eliminarea prevederii constituţionale referitoare la votul dat de Parlament în cazul imunităţii privind reţinerea, arestarea preventivă sau percheziţia.

 


Citiţi întreg articolul pe:www.gandul.info

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 3600 zile, 7 ore, 19 minute, 57 secunde
Pe langa Parlament unde este cel mai bun, a fost ales si mai mare peste popimea din Panciu. De, potropopul de la Panciu ? stie de ce ? - Facea MADAME putina corectie, ca furtul se pedepseste.
CLUBUL IACOBINILOR, acum 3600 zile, 7 ore, 30 minute, 17 secunde
OF, OF, OF!!!! DACĂ NU AR FI FOST EUROPENII ȘI AMERICANII ĂȘTIA CE S-AR MAI FI FRECAT CU FUNDUL DE GARDUL PUȘCĂRIEI INTELECTUALII DIN VRANCEA CU ATITUDINI ANTICOMUNISTE ȘI FAVORABILI ADOPTARII citeste integral
CLUBUL IACOBINILOR, acum 3600 zile, 7 ore, 46 minute, 10 secunde
O FI TURNAT DOAR LA SECURITATE SAU ȘI LA PARTID ?? DACĂ VERIFICA CINEVA NOTELE DE RELATII DE LA PARTID S-AR PUTEA SĂ AVEM SURPRIZE SAU......NOTELE INFORMATIVE DATE DE UNII POLITICIENI CI-ȘTILOR citeste integral
GICU, acum 3600 zile, 22 ore, 15 minute, 46 secunde
UN TURNATOR PRECOCE, ISI TURNA COLEGI DIN LICEU, DACA TACEA FILOZOF RAMANEA, VOTATI-L VRANCENI , NE MANDRIM CU ACEST TURNATOR DOAR E VRANCEAN, NU GASIM ALTI SA-I TRIMITEM IN PARLAMENT? POATE IN 2016 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.