Politică

O focşăneancă a fost aleasă consilier local în Italia

Ion Cristoiu
27 mai 2014 4095 vizualizări
Este vorba despre Carmen Delia Căiuţeanu, aleasă consilier în localitatea Battaglia Terme - Padova.Tanăra a candidat pe o listă civică, apropiată Partidului Democrat, şi îşi propune în special proiecte de promovare turistică a zonei atat printre italieni, dar şi romani

La o zi după ce noi ne alegeam europarlamentarii de Bruxelles, în Italia, pe 25 mai, au avut loc alegeri locale în nu mai puţin de 4.104 localităţi din Peninsulă. Datele oficiale vorbesc despre peste o sută de romani care au candidat pentru funcţii de consilieri locali în administraţiile italiene. Presa de limbă romană din Peninsulă susţine că aproximativ 157 de romani au fost pe listele diferitelor partide care au candidat, însă numărul conaţionalilor care au vrut să intre în administraţia din Peninsulă ar putea fi mai mare pentru că mulţi deţin dublă cetăţenie, romană şi italiană. Printre consilierii romani aleşi să facă legi locale italienilor se numără şi o tanără focşăneancă, aleasă într-o localitate din provincia Padova, în nordul Italiei. Este vorba despre Carmen Delia Căiuţeanu, de 31 de ani, plecată din ţară în urmă cu zece ani, căsătorită tot cu un focşănean. Carmen Delia Căiuţeanu a fost aleasă consilier în Battaglia Terme, o localitate mică, cu aproape 4.000 de locuitori, în Padova. Ea a fost aleasă consilier cu 20 de voturi. A candidat pe listele “Battaglia Terme Cambia”, de orientare centru-stanga, formaţiune care l-a susţinut şi pe candidatul caştigător pentru funcţia de primar, Massimo Momolo, care a obţinut 56,7% din voturi. “Sunt aici de mai mult de zece ani, mereu m-am simţit ca acasă. Aici e casa mea. Astăzi însă integrarea mea s-a completat în mod definitiv.”, a scris Carmen pe pagina sa de facebook, după numărătoarea voturilor.

De zece ani în Italia

Focşăneanca a candidat în echipa candidatului caştigător pentru funcţia de primar, Massimo Momolo


În calitate de consilier local, Carmen Delia Căiuţeanu îşi propune o revigorare din punct de vedere turistic a localităţii, despre care spune că are o istorie bogată şi peisaje unice, care merită a fi redescoperite de italieni şi cunoscute de turiştii străini, de ce nu şi romani. “Am candidat pe o listă civică, parte a candidaţilor sunt înregimentaţi politic la Partidul Democrat, şi o parte, cum sunt şi eu, simpli cetăţeni. Orientarea este de centru-stanga. Candidatura mea a fost decisă spontan. Am mers cu o prietenă italiancă, ea mi-a spus că sunt alegeri şi mi-a propus să mergem să auzim ce au de spus şi dacă este, să îi susţinem. Mi-am dat seama că ajutorul meu este preţios şi atunci le-am spus că sunt la dispoziţia lor. Şi aşa, grupul nostru a devenit practic o maşină puternică de idei. Am fost votată atat de italieni, dar şi de romani. Eu sunt bine înrădăcinată aici, majoritatea prietenilor sunt italieni. Am contacte şi cu romani, însă ei nu au fost bine informaţi că sunt alegeri şi unii n-au putut participa. Ca şi consilier local, am o sensibilitate multi-culturală, am intrat în campanie cu idei pentru turism, pentru că oraşul este o bijuterie, o valoare. Privirea mea nouă mă face să descopăr lucruri prăfuite, învechite despre lucruri pe care lumea aici nu le mai apreciază. Vreau să fac să renască acest orăşel de aproape 4.000 locuitori, majoritatea bătrani. Sper să atrag atat italienii, dar îmi doresc şi o colaborare mai vie între Romania şi Italia, ca un pod cultural.”, ne-a spus Carmen Delia Căiuţeanu. Tanăra a absolvit cursurile Colegiului Naţional “Al. I. Cuza” din Focşani, în 2002, plecand ulterior în Italia, unde a studiat geografia la Universitatea din Padova. Lucrează ca secretară la un cabinet de arhitectură şi, în timpul liber, ca ghid turistic. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Emy-gratul, acum 3593 zile, 2 ore, 57 minute, 24 secunde
Un consilier in Italia pt. un conatonal , face cat 10 in Focsani. Cum zona industriala din comuna respectiva este de 10 ori mai mare ca ce din Focsani. Sa ajungi consilier la noi trebuie sa citeste integral
@danb, acum 3593 zile, 5 ore, 14 minute, 18 secunde
Du-te cu caprele,dusmanosule!!!
danb, acum 3593 zile, 12 ore, 15 minute, 48 secunde
La Focsani sa ajunga ea consilier, nu in Italia unde e floare la ureche si nu e nicio miza. Cum adica cu 20 de voturi consilier ? Pai asta e un etaj de bloc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.