Politică

Surpriza alegerilor!!! Mircea Diaconu s-a clasat pe locul doi în Focşani

Mihai Boicu
26 mai 2014 4964 vizualizări
Rezultatele la nivelul judeţului la alegerile pentru Parlamentul European mai întarzie, iar pană la acest moment sunt cunoscute doar informaţiile despre modul în care s-a votat la Focşani. Aici, candidatul independent Mircea Diaconu a produs o adevărată surpriză, deoarece s-a clasat pe locul doi, luand masiv din electoral liberal, dar nu numai.

Alianţa PSD – UNPR – PC a luat 36,58% din voturi, iar Mircea Diaconu 13,43%. PNL a avut doar 9,47% în Focşani, cu mult mai puţin decat se aşteptau liberalii, PMP a obţinut 10,43%, PDL 8,54%, Forţa Civică 5,65%, PP – DD 3,99%, iar PRM 3,77%. Mircea Diaconu nu a fost luat în calcul nici în sondajele efectuate înainte de alegeri, astfel că a răsturnat toate calculele liberalilor din judeţ. Nu este exclus ca scorul pe întreg judeţul al PNL să fie în jurul a zece procente, deoarece în Focşani sunt cei mai mulţi alegători, iar în celelalte oraşe se pare că s-a votat în număr mare pentru Mircea Diaconu.

Somn în loc de muncă la BEJ


Judeţul Vrancea se afla în această dimineaţă pe ultimul loc la centralizarea rezultatelor din secţiile de votare, cu numai 16,20%. Asta înseamnă că s-au centralizat doar rezultatele din numai 58 de secţii din cele 358, după cum a informat Biroul Electoral Central. Şi asta după ce membrii Biroului Electoral Judeţean au închis biroul de la Consiliul Judeţean noaptea trecută şi au plecat acasă pentru a se odihni. Decizia judecătoarei Mariana Săndina Croitoru a făcut ca Vrancea să fie în coada clasamentului naţional, decalajul de centralizare urmand să fie recuperate abia în jurul orelor 15.00, potrivit datelor oficiale.


Iulian Nica a ieşit primar cu 2.515 voturi la Panciu
Social – democratul Iulian Nica a caştigat categoric alegerile la Panciu. Aici s-au prezentat la urne 4.085 de persoane, din cele 7.876 care erau înscrise pe listele electorale. Pe listele suplimentare au votat 192 de persoane, din care 27 cu urna mobilă. Dintre persoanele care şi-au exprimat opţiunea electorală, 2.515 au votat cu Iulian Nica. Pe locul doi a fost candidatul PMP, Sorin Robu, care a fost votat de 1.023 de pănceni. Tomiţă Robu, reprezentantul PDL, a fost al treilea, dar la mare distanţă, cu 196 de voturi. Ion Tătaru (PNL) a luat 139 de voturi, Cristinel Samoilă (Forţa Civică) – 40 de voturi, iar Ion Isac (PP – DD) – 26 de voturi. La Andreiaşu de Jos, potrivit primarului Ionel Budeanu, PNL a avut 99 de voturi în plus faţă de PSD, fapt care îI conferă un avantaj fragil în stabilirea unei majorităţI la nivelul legislativului comunal. Liberalii au obţinut şase consilieri, iar PSD cinci, dintre care unul obţinut prin redistribuire. Celelalte partide nu au contat în lupta electorală, PDL obţinand doar 13 voturi în comuna de la munte.

Noaptea trecuta: Vrancea vede socialist drumul spre Europa: PSD a caştigat Panciul cu peste 60%, la Andreiaşu trăgea nădejde PNL

Social democraţii au repurtat o victorie clară la scrutinul pentru Parlamentul European derulat ieri, în detrimentul partidelor de dreapta care-şi văd rezultatele din 2007 şi 2009 în scădere drastică. În toate sondajele la ieşirea de la urne de aseară, PSD conducea detaşat, cu peste 40%, urmat de PNL cu 14%, PDL cu 12%, UDMR 7%, PMP 6% şi candidatul independent Mircea Diaconu cu 6%. Surprinzător, UDMR obţine un scor mai bun la alegeri decat Mişcarea Populară, explicat prin mobilizarea mai bună la vot a etnicilor maghiari. De asemenea, Mircea Diaconu ar putea ajunge în PE, cu acest scor dat de casele de sondare, asta dacă nu cumva ANI va invalida mandatul său din cauza incompatibilităţii şi atunci scorul său va ajunge în urna generală şi va mai da un mandat către PSD. Surprinzător pentru mulţi, partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică, nu prinde zborul către Bruxelles, fiind sub pragul electoral. La fel, nici PNŢCD nu reuşeşte revenirea în politica mare.

Prezentăm mai jos trei astfel de sondaje, comandate de televiziunile TVR, Antena 3 şi DiGI 24, pentru o mai bună comparaţie, dat fiind că datele, deşi apropiate, diferă de la un exit poll la altul.

Potrivit sondajului Curs-Avangarde comandat de TVR, rezultatele sunt următoarele: Alianţa PSD-UNPR-PC – 41,01%, PNL – 14,92%, PDL – 11,82 %, PMP – 6,7%, UDMR – 7,1%, Mircea Diaconu – 5,91%, PRM – 2,55%, FC – 2,11% şi PP-DD - 3,45%.

Cifrele exit-poll-ului realizat de Digi24tv şi IRES arată astfel: Alianţa PSD-UNPR-PC – 41%, PNL – 14%, PDL – 10%, PMP – 6%, UDMR- 7%, Mircea Diaconu – 4%, PP-DD – 4%, FC – 3%.

Sondajul de la Antena 3, realizat de Operations Research, arată că Alianța PSD-UNPR-PC a obţinut 42,4%, PNL - 13,3%, PDL - 11,5%, PMP 6,3%, UDMR — 6,2%, iar candidatul independent Mircea Diaconu a obţinut 4,3%, potrivit sursei citate. Prezenţa la vot la finalul zilei a fost 34,46% în Vrancea. Ca de obicei, alegătorii din rural au fost mai conştiincioşi şi au votat în număr mai mare, de 36,95%. În oraşe, prezenţa a fost de 30,56%.

Dreapta nu ţine pasul cu PSD

Rezultatele sondajelor imediat după închiderea urnelor n-au fost deloc mulţumitoare pentru reprezentanţii partidelor de dreapta. În schimb, victoria PSD, la europarlamentare, dar şi la Primăria Panciu, a fost celebrată în oraşul de podgorie pe străzi. De astăzi însă, liderii partidelor de drepta riscă sancţiuni ce pot ajunge pană la demiteri. Costică Neaţă de la PDL îşi propusese un scor de 20% la Vrancea. După exit poll-uri, se ruga să aibă cel puţin scorul naţional de 11-13%. Aacesta s-a plans de lupta grea cu PSD şi de plecarea democraţilor  către PMP în plină campanie. Neaţă se vede în faţa unei pierderi considerabile în CL la Andreiaşu, unde erau cinci consilieri democraţi, mandate pe care acum nu le mai păstrează. “Deocamdată, scorul nu este cel real, s-ar putea ca la numărătoarea paralelă să ajungem aproape de liberali. Vom mai creşte cu 3-4%. La Vrancea este foarte greu. M-aş hazarda să spun vreun scor. Ar fi o catastrofă să fie 10%, eu sper ca scorul naţional al PDL să fie înregistrat şi la Vrancea. La Andreiaşu nu prevăd un scor bun, consilierii noştri au fost luaţi de PSD. Ar trebui să avem cam doi consilieri din cinci cat am avut iniţial. La Panciu ne batem pe locurile 2-3 cu cei de la PMP.”, ne-a spus Costică Neaţă.

Surpriză electorală la Focşani?

Liberalii s-au ferit să ofere prea multe declaraţii pană la încheierea numărătorii. “Scorul liberalilor ar putea fi mai bun decat cel din 2009, acestea (n.r. cifrele date de sondajele de aseară) nu sunt finale. La Vrancea n-ar trebui să fie mai mic decat cel naţional, depindem mult de ceea ce s-a întamplat la Focşani. Vom vedea”, ne-a spus şi Nini Săpunaru, preşedintele PNL. Dezamăgire şi la PMP, partid care s-a luptat crancen pentru Primăria Panciu. “Procentele variază între 6 şi 11% pentru PMP. Dacă am reuşi un 8% ar fi un scor bun, din punctul meu de vedere scorul ţintit de 10% a fost prea entuziast. A fost o campanie grea, noi am luat-o de la zero. La Panciu nu ne încălzeşte locul doi la primărie, decat dacă îl privim ca pe un antrenament pentru viitoarele alegeri, iar la Andreiaşu sperăm să luăm unul-doi consilieri”, ne-a spus şi Nicu Tănase de la PMP. Candidatul Sorin Robu a apreciat că la Panciu, PSD are deja un electorat fidelizat de ani de zile de fostul edil, Ion Petre. “Cu multe eforturi s-a scos acest rezultat, în condiţiile unui electorat fidelizat al PSD care vine organizat la vot”, a declarat Sorin Robu. Surse politice vorbesc despre un scor neaşteptat în Focşani, dar şi despre voturile multe luate de candidatul independent Mircea Diaconu la noi în judeţ. Acest lucru este exemplificat de rezultatele de la secţia nr. 34 de la Sala Polivalentă din Focşani, unde primele două poziţii au fost ocupate de PSD şi Mircea Diaconu. Din 1.620 de alegători pe liste au votat 368 astfel: Alianţa PSD – UNPR - PC – 151, Mircea Diaconu – 53, PMP – 29, PNL – 26, PDL – 26, Forţa Civică - 20, PP – DD – 11, PNŢCD – 9. La fel s-a întamplat şi la secţia nr. 12, de la Colegiul Economic: Alianţa PSD – UNPR – PC – 191, Mircea Diaconu (foto dreapta) – 83, PNL – 36, PDL – 37, PMP – 54, UDMR – 1, PRM – 16, Forţa Civică - 26, PNŢCD – 6, PP – DD – 16, Partidul Dreptăţii Sociale – 2. (Iulia CREŢU)


PSD a caştigat Panciul cu peste 60%


Dacă în opoziţie situaţia este destul de grea pentru lideri, întrucat rezultatele sunt sub aşteptări, social – democraţii se pregăteau aseară de sărbătoare, din cauza dublei sărbători, pentru Parlamentul European (PE) şi pentru funcţia de primar la Panciu. Potrivit deputatului Ciprian Nica, Iulian Nica obţinuse un scor de 63%, adică 2.514 voturi din circa 4.000 de alegători prezenţi la urne. Pe locul doi s-a situat Sorin Robu, candidatul PMP, care se apropia de 1.000 de voturi. Aceste rezultate nu erau definitive, dar avand în vedere diferenţa nu mai erau loc de surprize. Şi pentru PE, scorul Alianţei PSD – UNPR – PC a depăşit 50%. “În sondaje eram cotaţi cu 37% - 42%. Rezultatele sunt mai bune decat se preconizau.  Sunt rezultate foarte bune pentru că putem să trimitem mai mulţi oameni în PE. În acest fel putem să avem un cuvant greu de spus în ceea ce priveşte politica europeană ”, a comentat rezultatele partidului deputatul PSD Nica. În schimb, la Andreiaşu este posibil ca PNL să fi obţinut victoria în Consiliul Local, deoarece partidulul din care face parte primarul Ionel Budeanu avea aseară cu 100 de voturi mai mult decat PSD, care se traduc în şase din cele 11 mandate de consilieri. Rezultatele nu erau însă definitive. “Avem şase mandate din cele 11. Dacă nu ne iau vreun consilier, în cateva zile punem viceprimarul”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele PNL Vrancea. (M. B.)

Birourile Electorale au avut “linişte”

Alegerile au decurs în Vrancea, cel puţin aparent, fără mari probleme, din ce spun preşedinţii Biroului Electorale. La scrutinul pentru PE au ajuns mai mult sesizări privind probleme organizatorice, dar şi cateva reclamaţii de la partide, care s-au soluţionat în cele din urmă la nivel de secţii, fără a mai produce agitaţie. “Alegerile au fost destul de liniştite. Au fost sesizate probleme organizatorice şi aspecte care ţineau strict de competenţa preşedinţilor de secţii, cum ar fi dacă persoAAAanele acreditate trebuie rămană pană la finalul procesului de votare sau pană la finalizarea numărătorii voturilor. De asemenea, Alianţa PSD – UNPR – PC a sesizat că reprezentanţii PNL membri în unele secţii de pe raza Focşaniului îşi fac notiţe cu privire la cei care votează. Aceste aspecte ţineau de competenţa preşedinţilor secţiilor de votare. Nu ştiu cum s-au soluţionat, pentru că la noi nu au ajuns contestaţiile.”, a declarat Anca Mihaela Trofin, locţiitorul BEJ. La Panciu, unde funcţia de primar a dat naştere unei competiţii electorale ceva mai animate, nu au fost probleme în ziua votului, după cum s-a prezentat situaţia la Biroul Electoral de Circumscripţie. “Alegerile au fost liniştite, chiar nu ne-am aşteptat. Nu am avut nicio contestaţie la Biroul Electoral, nu au fost probleme”, ne-a declarat procurorul Sorin Sava, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Panciu. Acesta aştepta rezultatele de la cele nouă secţii de votare după miezul nopţii. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
ceatateanu", acum 3619 zile, 14 ore, 18 minute, 32 secunde
USL in Vrancea traieste.De ce?Pnl s- a facut ca face reclama pentru partidul liberal din care fac parte.Cetatenii au taxat votul impotriva politicienilor ,votandul pe Diaconu sau anuland votul.
, acum 3619 zile, 20 ore, 29 minute, 43 secunde
Cata penibilitate este fratilor,smecherii au urna de sticla,iar pentru prostime urne de U.S.B cata mediocritate fratilor,cei care ati esit la vot oa vedeti voi pe draku,o sa va roadeti degetele de la citeste integral
R.A., acum 3619 zile, 23 ore, 16 minute, 3 secunde
Ma bucur ca si-a furat-o MRU,marele carturar si ganditor,spirit ales dar neinteles de gloata pe care-o dispretuia ,dar de banii careia se folosea in protocoale fine...Mircea Diaconu le-a sterpelit o citeste integral
Oana, acum 3620 zile, 4 ore, 58 minute, 35 secunde
Daca le-am dat voturile, macar sa aiba bunul simt sa se poarte frumos cu locuitorii acestui oras, sa lase aroganta si ranchiuna la o parte si sa faca ce trebuie prtr oras si cetatenii acestuia. Vom citeste integral
Carmen, acum 3620 zile, 5 ore, 9 minute, 16 secunde
Explicatia este destul de clara: vrancenii pusi pe primul loc sunt oameni de "spirit", spirit gregar care-i stapaneste in orice clipa. Doar sunt pe primul loc in lumea asta din aceasta citeste integral
danb, acum 3620 zile, 9 ore, 30 minute
Da, PSD-ul a castigat, ca de obicei in Vrancea. Intrebarea este ce a castigat in conditiile in care ei nu au avut niciun candidat din Vrancea la europarlamentare ? A doua intrebare este cine a pierdut citeste integral
big, acum 3619 zile, 22 ore, 28 minute, 3 secunde
CORECT,PSD-UL A CASTIGAT CA DE OBICEI DAR VRANCENII AU AVUT,AU SI VOR AVEA NUMAI DE PIERDUT !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.