Politică

VIDEO!!! Crin Antonescu despre motivaţia de a merge la vot: "Partidele şi politicienii caştigă din statul acasă al oamenilor!".

Iulia Crețu
7 mai 2014 2042 vizualizări
Liderul liberal Crin Antonescu, prezent ieri într-o vizită electorală în Vrancea, crede că a sta acasă în ziua votului "înseamnă întotdeauna să-ţi laşi ceva din viaţă pe mainile altora", pentru că partidele şi politicienii caştigă dacă oamenii informaţi nu votează, întrcat rezultatul alegerilor este dictat de activişti mobilizaţi la urne chiar de politicieni.“Scenariul renunţării mele pentru Iohannis, puţine şanse de a fi luat în calcul”, susţine liderul liberal legat de viitoarea sa candidatură la alegerile prezidenţiale din toamnă.Cat priveşte politica de alianţe,PNL vrea "să ofere alternativă pornind de la propriile sale resurse", după cum a declarat Crin Antonescu într-un interviu acordat ZdV

Preşedintele PNL Crin Antonescu a fost prezent ieri, într-o vizită electorală în Vrancea, bifand întalniri cu simpatizanţii şi electoratul liberal la Focşani, Milcovul şi Panciu, acolo unde a fost lansată şi candidatura lui Ion Tătaru la postul de primar al oraşului pentru alegerile parţiale din 25 mai. Crin Antonescu, prezidenţiabilul liberalilor la alegerile pentru Cotroceni din toamnă, a acordat în exclusivitate un interviul Ziarului de Vrancea, vorbind despre lipsa dezbaterilor pe teme europene, în contextul în care pe 25 mai punem ştampila, în primul rand, pentru reprezentanţii noştri în Parlamentul European. Crin Antonescu a vorbit şi despre alianţele cu democraţii şi social democraţii şi ce urme au lăsat acestea. A creionat, de asemenea, profilul viitorului preşedinte al ţării şi a acceptat provocarea caracterizării printr-un singur cuvant a mai multor actori politici de pe scena romanească.

Reporter: Pe 25 mai avem alegeri pentru Parlamentul European. De ce în peisajul media lipsesc dezbaterile pe teme europene?
 

Crin Antonescu: Candidaţii noştri sunt dispuşi şi dornici să poarte astfel de discuţii, pentru că într-adevăr este şi un semn de respect faţă de alegători, pentru că noi îi chemăm pe 25 mai să voteze pentru Parlamentul European, nu pentru sărituri cu paraşuta sau pentru intrarea la puşcărie a unuia sau a altuia. În puţinele spaţii care au fost dedicate pentru astfel de dezbateri, candidaţii noştri au fost gata. Şi, dincolo de mass media, încercăm să ne facem cunoscut programul: prosperitate, libertate, naţiune, să comunicăm idei şi opţiunile mari pe care liberalii doresc să le susţină în PE.
 

R: Cat de europeană este Romania şi cat de europeană speră să ajungă după 25 mai, ţinand cont de faptul că la noi clasa politică are în continuare probleme de corupţie?
 

C. A.: Dacă ne uităm la oraşe, chiar şi la unele comune, vedem  că s-au făcut paşi, că oamenii au aspiraţii europene, că au un comportament european şi vor să trăiască ca-n Europa. Cand ne uităm la faptul că într-o campanie pentru europarlamentare, preocuparea celor mai mulţi dintre competitori nu este aceea de a prezenta un program alegătorilor, atunci ne dăm seama că mai avem pană la a fi cu adevărat europeni, în sensul civilizaţiei democratice. Suntem mai puţini europeni decat am putea fi, decat ar merita cetăţenii şi decat am dori unii dintre noi.

C. A.: Eu sper că nu. Din cat ştiu şi am putut vedea eu, SPP-ul este o instituţie serioasă, cu oameni care şi-au făcut datoria în aceşti ani, indiferent cine a fost la putere sau cine a fost preşedinte. Iar distrugerea unor astfel de documente este o încălcare a legii, nu doar un gest nepotrivit. Cred că vor fi lămurite aceste lucruri de către conducerea serviciului.
 

R: PNL a fost, de-a lungul timpului, în alianţă şi cu PDL, acum şi cu PSD. În opinia dumneavoastră, care din cele două a fost mai nocivă pentru liberali? După ambele alianţe, au fost ceva mişcări de cadre.
 

C. A: Pentru liberali, ambele alianţe au fost un succes în măsura în care şi-au atins scopul pentru care au fost constituite, Alianţa DA în 2004 a schimbat regimul Năstase şi majoritatea PSD, şi-a reuşit un lucru care era necesar. Uniunea Social Liberală a schimbat majoritatea PDL a regimului Băsescu. Iarăşi a reuşit acest lucru, care era necesar. Din păcate şi una şi alta nu au durat pentru că, atat în cazul domnului Băsescu şi al PSD, spiritul şi principiile înţelegerii iniţiale nu au mai fost respectate şi, practic, şi domnul Băsescu, ajuns preşedinte, a ajuns să facă ce făcea PSD şi Adrian Năstase înainte de 2004, iar acum pe langă domnul Ponta, şi o mare parte din PSD reia practici ale domnului Băsescu.
 

R: Pe viitor mai vedeţi posibile alianţe, fie cu PDL fie cu PSD?
 

C. A: Nu avem în vedere, în niciun caz, aşa ceva. Nu putem vorbi pe zeci de ani, pentru că este greu de prevăzut. În orice caz, PNL nu are în vedere aşa ceva, doreşte şi la aceste alegeri, şi în toamnă, să ofere alternativă pornind de la propriile sale resurse.

Cum trebuie să fie viitorul preşedinte?

R: Crin Antonescu se retrage din cursa pentru Cotroceni pentru a-i face loc lui Klaus Iohannis. Este posibil acest scenariu?
 

C. A: S-a tot vorbit şi vorbesc oameni care încearcă din răsputeri să introducă o anumită derută în PNL, în alegătorii noştri. Este un scenariu despre care nici eu, nici Klaus Iohannis şi nici altcineva din PNL nu a vorbit niciodată. Este un scenariu care nu a fost niciodată luat în calcul şi, după părerea mea, este un scenariu care are foarte puţine şanse de a fi luat în calcul.
 

R: Care este profilul candidatului caştigător la prezidenţiale? Poate fi o femeie?

C. A: Nu cred că este o chestiune de sex, de varstă, nu cred că romanii mai sunt în stadiul în care n-ar vota un om tanăr sau bătran sau o femeie. Nu asta contează. Cred că trăsătura esenţială a profilului viitorului prezidenţiabil, pe care o caută aproape toţi romanii, este puterea acestuia, indiferent cine va fi el, de a fi propriul autor al deciziilor sale, de a avea echilibrul pe care preşedintele trebuie să-l reprezinte în societate şi de a nu fi acolo marioneta unui partid sau grupuri, indiferent de ce natură.

“Partidele şi politicienii caştigă din statul acasă al oamenilor care au discernămant şi exigenţă”

R: Dacă nu aţi fi implicat în politică şi aţi fi un simplu cetăţean care priveşte seara, butonand în faţa televizorului, dezbaterile politice şi aţi fi scarbit, aţi mai merge la vot? Ce v-ar motiva?

C. A: Aş merge la vot. Sigur, aş avea anumite criterii pe baza cărora aş face opţiunea, poate că oferta nu m-ar satisface, chiar şi cei pentru care aş vota n-ar fi chiar idealul meu politic, dar o opţiune aş face. Pentru că a sta acasă înseamnă întotdeauna să-ţi laşi ceva din viaţă pe mainile altora şi celor care, din cauza unui dezgust sau a unei insatisfacţii faţă de viaţa politică stau acasă. Trebuie să le fie foarte clar că nu partidele pe care ei le detestă, nu politicienii pe care-i văd astăzi suferă. Partidele şi politicienii caştigă din statul acasă al acestor oameni care au discernămant şi exigenţă. Partidele au grupuri de oameni pe care întotdeauna şi le aduc la vot, iar cum aici cvorumul nu contează, şi dacă vin 10 milioane de oameni sau 10 oameni e tot aia, puterea se caştigă de către cel care a obţinut majoritatea voturilor, asta înseamnă să nu ai un cuvant în a decide cine te conduce. Aşa ceva nu aş face.

R: Acesta este şi mesajul pe care-l transmiteţi romanilor înainte de alegeri?

C. A: Da, un mesaj mai întai pentru prezenţă, dar mai mult decat atat, eu cred că dacă se vor uita cu atenţie la candidaţi, pentru că deşi pe ecrane stau Băsescu, Ponta, eu sau Iohannis, nu noi candidăm. Noi avem partea nostră de campanie, susţinem nişte candidaţi, conducem nişte partide care prezintă candidaţi. Dar la Bruxelles vor merge candidaţi, ori candidaţii pentru poziţia de europarlamentar sunt oameni care pot fi evaluaţi ei înşişi, cei care au mai avut un mandat, cu ce au făcut, cei care acum încearcă să meargă cu ce îşi propun să facă, programul partidului respectiv. La aceste lucruri este foarte bine să se uite şi cred că dacă se uită la acestea, mulţi dintre ei pot da cu încredere votul candidaţilor PNL, care sunt nişte performeri în PE.

Ce părere are Antonescu despre Ponta, Băsescu, Udrea sau MRU?

R: Vă voi enumera cateva nume din politică romanească şi am să vă rog să-i caracterizaţi printr-un singur cuvant, care consideraţi că este definitoriu pentru următoarele personaje:

C. A:
Victor Ponta – mincinos,
Traian Băsescu – greu de descris, de uitat cat mai repede,
Adina Vălean (soţia liderului PNL, candidat la europarlamentare - n.r.) – performantă, pregătită,
Elena Udrea – PR,
Mihai Răzvan Ungureanu – cu destule calităţi, dar lipsit de realism şi discernămant politic,
Marian Oprişan – baron,
Dan Diaconescu – farseur,
Klaus Iohannis – serios,
Crin Antonescu – puternic.

(A consemnat Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări interviul cu prezidenţiabilul liberal, dar şi imagini de la vizita acestuia în judeţ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
hoti si banditi, acum 3637 zile, 17 ore, 13 minute, 36 secunde
Tocmai ca suntem informati nu vom merge la vot,hotilor.si banditilor de toate culorile politice .
european, acum 3637 zile, 21 ore, 3 minute, 32 secunde
promsiuni electorale............ .Cum se face ca nu ese lumea la vot da pe liste au votat aproape toata tara ???????????
dima, acum 3638 zile, 20 ore, 6 minute, 9 secunde
PSD SI PNL=mincinosi, m-au lasat fara loc de munca, eu si familia mea nu mai votez pana mor aceste 2 partide!!!!
ceatateanu", acum 3638 zile, 23 ore, 28 minute, 28 secunde
Eu credeam ca imi va spune ca va lupta pentru bunastarea romanilor prin mai multe parghii ; -Chemarea partidelor la negocierea unui plan strategic pt.dezvoltarea Romaniei in domeniul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.