Politică

Primarii se înghesuie să obţină fonduri europene prin GAL-uri

Mihai Boicu
4 mai 2014 4925 vizualizări
Sapte comune din Vrancea au accesat fonduri europene pentru modernizarea comunelor prin intermediul Grupului de Acţiune Local “Siretul Verde” u primarii spun că prin GAL-uri pot obţine mai uşor finanţare u realizarea de terenuri de sport, achiziţii de utilaje şi modernizarea unor drumuri locale sunt printre investiţiile finanţate de GAL-uri

Comunele din Vrancea au accesat fonduri europene de milioane de euro prin intermediul grupurilor de acţiune locală. Doar la ultimul raport de selecţie al GAL “Siretul Verde”, şapte comune au primit peste 600.000 de euro pentru terenuri de sport sau utilaje. Multe comune au apelat la GAL-uri pentru asfaltarea unor drumuri locale. GAL “Podgoria Panciu” a aprobat anul trecut aproape 1,2 milioane de euro pentru şase comune care voiau să îşi modernizeze drumurile.

Grupurile de Acţiune Locală sunt o cale mai uşoară pentru a obţine fonduri europene pentru modernizarea localităţilor din rural. Chiar dacă sumele nu sunt foarte mari, acestea sunt suficiente pentru realizarea unor drumuri locale, achiziţia unor utilaje sau construirea de terenuri de sport şi spaţii de joacă pentru copii. Grupul de Acţiune Locală “Siretul Verde” a aprobat nu mai puţin de opt proiecte depuse de către comune, din care şapte din Vrancea, prin Măsura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. În Vrancea, mai sunt încă cinci grupuri de acţiune locală care au acordat fonduri anul trecut pentru comune, din care unele au acum sesiuni deschise sau care urmează să se deschidă pentru depunerea dosarelor pentru Măsura 322. Primarii care au apelat la GAL-uri spun că au ales acest mod pentru a accesa fonduri europene deoarece procedura este mai uşoară. “Dacă s-a ivit această oportunitate, noi am profitat. Fondurile se accesează mai uşor, iar banii mai repede”, spune primarul din Garoafa, Gheorghe Maghiaru, a cărui comună beneficiază de finanţare pentru două terenuri de sport.

Terenuri de sport cu iluminare ecologică

Mai multe comune investesc banii obţinuţi de la UE în terenuri de sport şi spaţii de joacă

GAL “Siretul Verde” a împărţit 622.946 de euro comunelor din Vrancea, potrivit raportului de selecţie al proiectelor depuse prin Măsura 322 publicat la sfarşitul lunii aprilie. Cei mai mulţi bani s-au luat pentru terenuri de sport, baze sportive sau spaţii de joacă pentru copii. La Vulturu, proiectul aprobat prevede construirea de terenuri de sport în satele Hînguleşti, Vulturu Becali şi Vulturu, precum şi spaţii verzi în satul Vulturu. Valoarea contribuţiei publice este de 86.863 de euro. Aceste terenuri de sport sunt realizate pentru copiii din comună, autorităţile locale motivand necesitatea investiţiei prin faptul că în localitate sunt foarte mulţi copii care nu au unde să se joace. De asemenea, Primăria Vînători a a primit aprobare pentru construirea unor terenuri de sport, cu iluminat ecologic, valoarea finanţării europene fiind de 89.894 euro. La Garoafa vor fi construite două baze sportive, la Garoafa şi Ciuşlea, cu valoare mai mare cu 1 euro faţă de cea de la Vînători, adică 89.895 de euro. “Bazele sportive vor fi realizate la Şcoala Garoafa şi Şcoala Ciuşlea. Este vorba de teren de sport, cu împrejmuire, iluminat cu panouri fotovoltaice, alei de acces. Noi sperăm să facem inaugurarea la începutul viitorului an şcolar”, a declarat primarul Gheorghe Maghiaru. De asemenea, la Rugineşti urmează a fi construit un teren de sport şi un spaţiu de joacă, finanţarea UE ridicandu-se la 88.982 euro.

Utilaje pentru intervenţii şi lucrări

Primăriile vor investi banii obţinuri prin GAL şi în alte achiziţii. La Bilieşti vor fi achiziţionate utilaje pentru compartimentul public pentru situaţii de urgenţă, dar va fi realizat şi sistemul de iluminat ecologic la baza sportivă. Constribuţia publică pentru această investiţie este de 88.981 euro. Primăria Pufeşti a obţinut aceeaşi sumă de bani pentru achiziţionarea unui buldoexcavator pentru dotarea Serviciului Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi amenajare spaţiu verde. Autorităţile din Suraia au decis să achiziţioneze prin Măsura 322 un utilaj pentru deszăpezire şi să amenajeze un parc cu iluminat ecologic. Finanţarea europeană pentru punerea în practică a acestui proiect este de 88.982 euro. La Campuri, va fi reabilitat un cămin cultural. Primăria a obţinut prin intermedului GAL “Ţara Vrancei” suma de 50.000 de euro pentru realizarea investiţiei. La celelalte GAL-uri nu au apărut încă informaţii despre alte comune care au proiecte de modernizare deoarece nu mai au bani sau abia urmează să aprobe dosarele. La GAL Vrancea Sud – Est, sesiunea de depunere s-a încheiat abia vinerea trecută, în timp ce la GAL Valea Ramnicului, perioada de depunere a proiectelor a început pe 1 mai şi se va încheia pe 2 iunie.

Bani pentru drumuri şi utilaje în 2013


Primăriile şi-au cumpărat buldoexcavatoare pentru lucrări şi situaţii de urgenţă

Primăriile au început să apeleze la GAL-uri după ce au constatat că este mai uşor să obţină fonduri. Prin GAL Podgoria Panciu anul trecut s-au împărţit fonduri de aproape 1,2 milioane de euro către şase comune care fac parte din teritoriul grupului. Localităţile Ţifeşti, Străoane, Moviliţa, Păuneşti, Boloteşti şi Fitioneşti au luate fiecare cate aproape 200.000 de euro pentru modernizarea drumurilor de interes local. GAL Pădurile Dacice a aprobat, ieri, fonduri de 400.000 de euro la Homocea, pentru construirea unui cămin de bătrani, dar şi pentru reparaţia sediului secundar al primăriei. Mai multe primării au achiziţionat anul trecut utilaje cu finanţare europeană. Primăria Măicăneşti a cumpărat un buldoexcavator, care poate fi folosit şi pentru deszăpezire pe timpul iernii, mai ales că localitatea a avut probleme cu zăpezile în ultimii ani. Deşi, în mod normal, autorităţile locale trebuie să contribuie cu fonduri proprii, buldoexcavatorul a fot achiziţionat doar cu fonduri europene prin GAL Vrancea Sud – Est. De asemenea, Primăria Milcovul a achiziţionat anul trecut un utilaj prin intermediul acestui grup de acţiune locală. Slobozia Bradului a obţinut prin intermediul GAL Ţinutul Viei şi Vinului suma de 100.000 de euro pentru asfaltarea drumului din satul Valea Beciului. Cum banii nu erau suficienţi, autorităţile locale au mai luat 100.000 de euro printr-un credit bancar. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 3641 zile, 5 ore, 37 minute, 47 secunde
Nu vad nimic realizat de pacaliciul de primar de la Dumbraveni. Se lauda ca daca vin la putere o sa-i dea "presedintee ' lapte si miere. Gogosi, gogosi, ..... Da! S lupta sa resolve toate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.