Politică

Proiectarea tehnică la Campusul şcolar, o extravaganţă de 6 miliarde lei vechi

Iulia Crețu
25 apr 2014 1208 vizualizări
Proiectul tehnic este în valoare de 5,2 miliarde lei vechi fără TVA u surse din cadrul municipalităţii vorbesc de anumite nereguli în cazul proiectului tehnic pentru Campus, amintind şi de o posibilă încercare de spargere a contractului în altele mai mici pentru a evita procedura de licitaţie, prin încredinţare directă u consilierii municipali au anumite reţineri în a vota proiectul

Consiliul Local Focşani s-ar putea reuni în cadrul unei şedinţe extraordinare săptămana viitoare, marţi, pentru a decide dacă alocă bani pentru proiectul tehnic de la Campusul şcolar, fonduri care ar proveni din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia CL.


Consiliul Local Focşani nu a fost foarte convins în întalnirile trecute de explicaţiile Cristinei Costin

Anunţul a fost făcut de primarul Decebal Bacinschi la întalnirea aleşilor de joi. Evident, în cazul acestui proiect vor apărea discuţii, mai ales că la dezbaterea precedentă între aleşi şi şefa de la Investiţii, Cristina Costin, au apărut neînţelegeri, aceasta din urmă nereuşind să ofere explicaţii plauzibile pentru necesitatea alocării multor miliarde pentru un nou proiect tehnic. În continuare aleşii nu sunt foarte determinaţi şi convinşi să sprijine acest proiect, prin care să se aloce 5,2 miliarde lei vechi fără TVA pentru proiectul tehnic. Iniţial, unii aleşi au cerut proiectantului să-i plătească numai cei 2%, contribuţia municipalităţii, urmand ca diferenţa să fie achitată din plata ulterioară a banilor din proiect. Proiectantul ar fi replicat că este de acord, mai ales că o astfel de procedură a mai aplicat şi cu alte proiecte similare. Consilierii au cerut o astfel de procedură pentru a nu mai scoate atat de mulţi bani din bugetul local. În şedinţa de joi a Consiliului Local, amintind tocmai de această posibilitate, aleşilor li s-a replicat că nu se poate. Explicaţia a venit tot de la şefa de la Compartimentul Investiţii, Cristina Costin, care a spus că “procedura nu permite” să se plătească numai 2% ci întreaga sumă de 5,2 miliarde lei vechi.

Pentru reactualizare se mai pot plăti 28.000 lei

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul municipalităţii, şi în cazul acestui proiect pe bani mulţi s-ar încerca anumite miş-maş-uri şi anume spargerea contractului de achiziţie în mai multe contracte de valori mai mici. Pragul de achiziţie prin încredinţare directă este de 30.000 euro, or aici este vorba de o sumă cu mult mai mare. Deci, o astfel de procedură este ilegală, fiind în contradicţie cu art . 23 din OUG 34/2006, privind achiziţiile publice. Probleme ar fi şi în ceea ce priveşte termenul de depunere a proiectului tehnic, depăşit cu două săptămani, data limită find astfel mutată la 15 mai. Proiectarea la Campusul şcolar din Focşani a început în 2007, datele de atunci nemaifiind de actualitate. Pentru lucrările tehnice de atunci s-au plătit aproape 800.000 lei, iar pentru o reactualizare se mai pot plăti maximum 28.000 lei, cat ar putea deconta Agenţia de Dezvoltare Regională Sud- Est Brăila pentru cheltuielile eligibile. Cei 28.000 lei sunt 10% din valoarea proiectului iniţial. Tot ceea ce este peste această sumă este considerată a fi cheltuială neeligibilă şi se suportă din bugetul local, fără a fi ulterior decontată. Consilierii au mai replicat în cazul acestui proiect că ar ajunge cu mult mai ieftin dacă ar reabilita actualele cămine ale liceelor din Focşani. Rămane de văzut dacă aleşii pot fi convinşi să ridice mana pentru a vota alocarea de aproape 6 miliarde lei vechi pentru proiectul tehnic. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.