Politică

În Vrancea sunt patru randuri de alegeri pe 25 mai

Mihai Boicu
17 apr 2014 2233 vizualizări
Pe langă alegerile pentru Parlamentul European, la Panciu se va alege un nou primar, iar la Andreiaşu se va alege un nou Consiliu Local, potrivit unei decizii a Tribunalului.La Slobozia Bradului va fi organizat tot atunci un referendum pentru reînfiinţarea comunei Coroteni, formată din trei sate.Primarul Zamfirescu susţine că astfel se vor putea atrage mai multe fonduri pentru comunitate.Prefectul spune că deocamdată nu s-a decis locaţia sediului pentru Biroul Electoral Judeţean

Judeţul Vrancea nu are parte doar de alegeri europarlamentare pe 25 mai, ci şi de alegeri pentru un nou primar de oraş, a unui Consiliu Local, precum şi un referendum pentru înfiinţarea unei noi comune. La Panciu scrutinul pentru alegerea primarului nu mai este nicio supriză, deoarece fostul primar Ion Petre a trecut în nefiinţă încă din luna noiembrie. Guvernul Ponta a decis să stabilească data alegerilor pe 25 mai, la fel ca şi în cazul localităţilor Andreiaşu de Jos şi Slobozia Bradului, pentru ca organizarea scrutinului să nu ridice probleme suplimentare şi nici costuri. Săptămana trecută Tribunalul a hotărat că în Vrancea mai trebuie organizat un scrutin. Primarul din comuna Andreiaşu de Jos, Ionel Budeanu, a solicitat în instanţă dizolvarea Consiliului Local, pentru că legislativul local era în blocaj şi nu funcţiona efectiv, iar judecătorii i-au dat caştig de cauză. “Din punctul meu de vedere este bine că se organizează alegeri şi se clarifică situaţia. Vechiul Consiliul Local nu a funcţionat efectiv şi nu a adoptat decat trei hotărari pană acum. Pentru că nu a funcţionat Consiliul Local, nu am putut demara trei proiecte cu fonduri europene, pentru o şcoală, achiziţionarea unui buldoexcavator  şi realizarea unui drum”, a declarat primarul Ionel Budeanu, ales pe listele PNL. Activitatea Consiliului Local s-a blocat chiar de la alegerile locale din vara anului 2012, deoarece niciuna dintre tabere nu a reuşit să obţină majoritatea, iar adversarii primarului Ionel Budeanu au acuzat la vremea respectivă că scrutinul nu a fost unul corect şi au cerut repetarea alegerilor pentru funcţia de primar.

Vrancea ar putea avea 74 de localităţi

Pe 25 mai se va organiza şi un referendum local, la Slobozia Bradului, pentru reînfiinţarea fostei comunei Coroteni. La şedinţa din 31 martie, Consiliul Local a adoptat o hotărare prin care a cerut consultarea cetăţenilor cu privire la oportunitatea separării în două a comunei. Comuna Coroteni a fost desfiinţată în anul 1952, în urma reorganizării administrative de la acea vreme. În hotărarea Consiliului Local se arată că viitoarea comună Coroteni, dacă locuitorii îşi vor da acordul, va avea în componenţa satele Coroteni, Olăreni şi Valea Beciului. Slobozia Bradului ar urma să rămană cu satele Cornetu, Lieşti şi Slobozia Bradului, locuite preponderent de cetăţeni din etnia romă. Primarul Valerică Zamfirescu spune că a propus această separare administrativă, întrucat două localităţi se vor putea dezvolta mai bine decat una singură. “Prin reînfiinţarea comunei Coroteni vom putea atrage de două ori mai multe fonduri pentru comunitate. De exemplu, cu 1 milion de euro pot face canalizare în trei sate, dar cu această sumă nu pot face canalizare în toată comună. În plus, astfel am putea rezolva problema aglomeraţiei de la primărie şi dispensar, întrucat avem aici un singur medic”, a declarat primarul Valerică Zamfirescu. Slobozia Bradului are o populaţie de circa 7.500 de persoane, din care circa 5.000 sunt de etnie romă, cu probleme specifice unei asemenea comunităţi, care şi-ar putea găsi o rezolvare mai bună prin această separare, în opinia autorităţilor locale. În cele trei sate propuse a face parte din comuna Coroteni se află o populaţie de circa 1.600 de persoane. La ora actuală, Vrancea are 68 de comune şi cinci oraşe. Dacă Coroteniul va redeveni comună, atunci numărul localităţilor judeţului va creşte la 74. În judeţ a mai fost un val de înfiinţare de noi localităţi în anii 2003 şi 2004, atunci cand au apărut comune precum Spulber,Păuleşti, Negrileşti, Gologanu, Răstoaca, Obrejiţa, Popeşti, Ploscuţeni. (Mihai BOICU)

Vom avea două Birouri Judeţene pe 25 mai

Pe langă Biroul Electoral Judeţean pentru alegerile europarlamentare, în judeţ va funcţiona şi un BEJ pentru alegerile locale de la Panciu şi Andreiaşu. “Pentru că vom avea două localităţi unde vor avea loc alegeri va exista şi un Birou Electoral Judeţean pentru alegeri locale, cu preşedinte şi vicepreşedinte magistraţi. În ceea ce priveşte sediul Biroului, este posibil să îl stabilim la Finanţe, dar nu am discutat încă acest lucru. Suntem în etapa în care localităţile au fost prinse pe listă şi aşteptăm ca hotărarea Guvernului să apară în Monitorul Oficial. Atunci va trebuit stabilit şi calendarul alegerilor”, a spus prefectul Cătălin Kanty Popescu. Potrivit acestuia, la Slobozia Bradului lucrurile vor fi mai simple, întrucat întreaga competenţă privind organizarea referendumului aparţine autorităţii locale. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.