Politică

Deputatul turnător Ciprian "Bratosin" Nica: "Nu mi-e ruşine!"

Ziarul de Vrancea
11 apr 2014 6959 vizualizări
"Chiar mă onorează remarca Securităţii «bun la învăţătură, jovial, prietenos»”, a comentat Ciprian Nica, după ce a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste de Înalta Curte u nemulţumit totuşi că Înalta Curte l-a făcut securist, Nica spune că se va plange la CEDO u deputatul susţine că în adolescenţă a fost ameninţat de Securitate că fratele său îşi va pierde gradul de ofiţer şi a cedat să toarne cetăţeni arabi, care ştiau diferenţa dintre socialism şi capitalism u cititorii îl întreabă pe deputatul de Focşani unde sunt creşele pe care le-a promis în campanie

Deputatul social-democrat Ciprian Nicolae Nica, ales în colegiul Focşani 1, a intrat în cercul exclusivist al turnătorilor fostei Securităţi comuniste care se află la conducerea ţării. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că deputatul Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a fost colaborator al Securităţii, în urma procesului în care a contestat verdictul dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Parlamentarul vrancean a pierdut procesul început în anul 2008 mai întai la Curtea de Apel Bucureşti, iar instanţa supremă a menţinut verdictul. CNSAS a cerut instanţei să constate calitatea de colaborator a lui Ciprian Nica, acum în varstă de 63 de ani, întrucat în timp ce era elev la Liceul de Muzică şi Arte Plastice de la Ploieşti ar fi semnat un angajament cu Securitea “pentru a asigura o supraveghere cat mai bună a mediului de elevi” şi ar fi dat, sub numele “Bratosin”, note informative despre colegii săi care ar fi ascultat postul de radio Europa Liberă, cunoscut pentru disidenţii romani care lucrau acolo. Deputatul a negat că notele îi aparţin şi a susţinut că a fost constrans să semneze angajamentul pentru a nu fi dat afară din şcoală. Adevărul a ieşit la iveală atunci cand deputatul notar a decis să intre în politica mare şi a candidat pentru un fotoliu de parlamentar, după mai multe mandate de consilier şi lider al PSD Panciu. Contactat ieri, după ce senţinţa a fost făcută publică, deputatul Nica a declarat că i s-ar fi încălcat mai multe drepturi în cadrul procesului, printre care faptul că judecătorii nu ar fi ţinut seama de o expertiză prin care să se constate că notele la Securitate nu ar fi fost ale sale. “Nu am omorat, nu am violat, nu am făcut ceva de care să-mi fie ruşine. Chiar mă onorează remarca Securităţii «bun la învăţătură, jovial, prietenos»”, a declarat Ciprian Nica.

Răzbunarea trecutului

Ulterior, printr-un comunicat de presă, Nica se declară nemulţumit de judecata romanească, drept pentru care susţine că va merge cu dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „Afirm că mi-a fost încălcat dreptul la apărare deoarece magistraţii au respins cererea de rejudecare a dosarului meu la Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a faptului că în dosar nu s-a găsit ordinul de plată prin care eu făceam dovada plăţii unei expertize grafologice. Fac precizarea că am depus acest document de mai multe ori la dosar! Prin urmare nu mi s-a dat dreptul de a-mi demonstra nevinovăţia, respectiv să fac proba că nu am scris nici una dintre acele declaraţii care se găsesc în dosarul meu şi, totodată, să aduc în instanţă martori care să vorbească despre caz”, spune Nica. Parlamentarul completează că la varsta adolescenţei s-ar fi „panicat” cand a fost abordat de Securitate, care l-ar fi ameninţat că fratele său, ofiţer la Şcoala de Ofiţeri Sibiu, ar putea avea probleme. Nica se scuză şi spune că n-ar fi turnat decat nişte cetăţeni arabi care făceau bişniţă. „… acuzaţiile sunt legate de faptul că am furnizat informaţii despre cetăţeni străini – arabi – de la care eu am cumpărat, în cămin, blugi şi cafea. Fără să îmi reneg trecutul vreau să ştiţi că în perioada respectivă când cineva vorbea despre Securitate instantaneu intrai în panică. (…) Dacă aş fi dorit să colaborez cu Securitatea, aş fi furnizat informaţii şi după terminarea liceului, însă acest lucru nu s-a întâmplat! (...) Prin urmare, cred că din punct de vedere moral pot fi judecat, la modul real, doar de acei cetăţeni care au peste 50 ani şi care ştiu ce a însemnat Securitatea şi cât de opresiv era sistemul! Mie mi-a fost frică, recunosc!”, spune Nica, cel care avea ca nume conspirativ în relaţia cu Securitatea „Bratosin”. Parlamentarul spune acum, după 24 de ani de la căderea regimului comunist, că este o victimă şi o ţintă a adversarilor politici, dar ţine minte cine l-a dus în faţa ofiţerului de la Securitate pentru a semna informările. „După mai bine de 36 ani de la acele evenimente ştiu cine a fost rezidentul, în biroul căruia eram pus în faţa ofiţerului de Securitate, să semnez notele informative scrise deja”, se mai arată în comunicatul deputatului PSD, care nu dă însă nume. Deputul a mai precizat că nu îşi va da demisia din Comisia Juridică. "De ce să îmi dau demisia din Comisia juridică? Cu ce afectează verdictul de colaborator? Că nu mai este politie politică", a spus Nica într-o intervenţie la tv.

Deputatul Nica şi "Marţea neagră" din Parlament

De profesie notar, ca şi soţia sa, de altfel, Nica este unul dintre cei mai prosperi parlamentari din judeţ şi are un rol cheie în Camera Deputaţilor, fiind omul nr. 1 al PSD în Comisia Juridică, cea care lucrează pentru cele mai importante legi, cum ar fi modificarea Constituţiei sau a Codului Penal. În decembrie 2012, Nica a candidat pentru un nou mandat în Parlament, dând o declaraţie pe propria răspundere în care afirma că nu a colaborat cu Securitatea. În actualul său mandat s-a remarcat ca varf de lance în ceea ce s-a numit "Marţea neagră din Parlament", un asalt asupra statului de drept, în urma căruia s-ar fi dorit mutilarea Codului Penal, în folosul clientelei politice. Este vorba despre schimbările operate pe ascuns de aleşi în „marţea neagră“  din 10 decembrie 2013, girate de Ciprian Nica, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Atunci, deputaţii au amputat articolul 147 din Codul Penal şi i-au exclus din categoria de „funcţionar public“  pe preşedintele ţării, parlamentarii şi persoanele care practică meserii liberale (notari, avocaţi, executori judecătoreşti), adăugând că aceştia răspund penal, civil sau administrativ în baza legilor speciale după care funcţionează. Numai că legile invocate nu prevăd sancţiuni penale pentru cei care practică profesiuni liberale şi nici pentru parlamentari. Curtea Constituţională a anulat votul din parlament şi a atras atenţia că, prin modificările aduse, „legiuitorul reglementează un regim juridic de natură să le confere un statut privilegiat faţă de restul persoanelor care exercită funcţii şi demnităţi publice“. După "marţea neagră", Nica a fost convocat la Ambasada SUA pentru a da explicaţii.


Opoziţia îi cere demisia, mămicile întreabă de creşe

Verdictul de colaborator al Securităţii dat în cazul Nica, îl determină pe unul dintre deputaţii Opoziţiei, Florin Secară de la PMP, să îi ceară demisia. „Îi cer dlui Ciprian Nica, politician PSD, notar - deci om familiarizat cu legea şi deputat ales în Colegiul 1 Focşani, să demisioneze din funcţie. După cum observăm, echipa USL Vrancea a început să aibă probleme serioase. Verdictul în cazul Nica vine după problemele de integritate semnalate de ANI  în cazul deputatului Victor Roman şi de către DNA în cazurile lui Marian Oprişan şi Miron Mitrea. Reţeaua complicităţilor politice şi de afaceri care îi uneşte pe liderii PSD şi PNL Vrancea a primit astăzi o nouă lovitură din partea justiţiei”, transmite şi Secară. Şi alegătorii din colegiul Focşani au de comentat în legătură cu acuzaţiile aduse proaspătului "colaborator al Securităţii". "A fost un informator foarte periculos, bine acoperit, dacă după 25 de ani s-a dovedit a fi colaborator al Securităţii. Domnul însă m-a informat cand l-am ales că face cinci creşe pentru cei mici şi vreau să ştiu unde este măcar una din ele, că eu nu le-am găsit. Dacă a turnat, Dumnezeu iartă, dar creşa unde e, că se face copilu' mare.", a postat o "mămică"  pe forumul ZdV. (I. CREŢU, S. VRÎNCEANU, M. BOICU)

Locotenetul Marinescu: "În relațiile cu organele de Securitate a dat dovadă de sinceritate"

Potrivit dezvăluirilor din dosarul său, Nica, elev la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Ploiești, a fost recrutat de locotentul Nicolae Marinescu, după terminarea orelor, în biroul rezidentului „Popa”. CNSAS a descoperit  că acesta a livrat nouă note informative ofițerilor. Potrivit raportului de recrutare,  Nica provenea dintr-o familie „cu origine socială sănătoasă”: tatăl era merceolog la CAP Țifești, membru PCR, iar fratele era ofițer în cadrul MAN. Notele infomative semate de „Bratosin” sunt scurte și privesc, în general, activitatea colegilor din internat. „Vă informez că elevul Butnaru Ovidiu, de la Liceul I.L. Caragiale, are relații cu elevii străini din Pakistan. Face cu ei afaceri cu țigări și, de la un timp, le face cunoștință cu diverse fete”, turna acesta, pe 14 martie 1977. „Vă aduc la cunoștință că elevul Mihăilescu Ștefan, anul IV P, de la Liceul de Muzică și Arte Plastice Ploiești, a întreținut legături de prietenie cu mai mulți elevi străini care locuiesc în internatul Liceului nr. 6. L-am văzut foarte des plimbându-se cu aceștia și chiar la restaurant. Este un tip nu prea inteligent, mediocru la învățătură și la specializate, sociabil și totuși nu inspiră încredere”, scria Bratosin, pe 21 septembrie 1976, potrivit evz.ro. Într-o notă de analiză, din 18 iulie  1977, semnată de locotenetul Nicolae Marinescu și aprobată de căpitanul Ion Oprea, actualul vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Ciprian Nica, era lăudat pentru activitatea sa. „Dând dovadă de interes în munca de culegere a informațiilor, colaboratorul a furnizat materiale informative despre unii elevi străini aflați în atenția UM 0625 RP (Unitate a Securității specializată în contraspionaj și antiterorism -n.r). De asemenea, a furnizat informații și despre colegi de-ai săi care aveau preocupări de a întreține relații cu elevii străini, în scopul de a procura obiecte de la shop. În relațiile cu organele de Securitate a dat dovadă de sinceritate, corectitudine și punctualitate la întâlnirile planificate. Nu a fost recompensat și nu sunt suspiciuni de deconspirare. Apreciem corespunzătoare activitatea informativă desfășurată de colaboratorul Bratosin”, descria securistul.

Iată ce scria actualul deputat PSD

Notă nedatată: „Vă infomez că numitul Bîrzea Tinu, elev anul V la chimie și cazat la internatul Liceului nr. 6, camera 54, împreună cu colegul său ascultă fecvent emisiunile postului „Europa Liberă”. De asemenea, vecinii din camerele 53 și 55 participă la ascultarea emisiunilor acestui post. Bratosin”.
Observațiile lt. Nicolae Marinescu: „Bîrzea Tinu nu a fost semnalat organelor noastre”.
Sarcini: „Să stabilească cu cine ascultă emisiunile, dacă le comentează”.
Măsuri: „Verificări la BID (Biroul de Informatică și Documentare -n.r. ) și școală”.
Însemnare marginală a lt. col. Jipa Constantin, șeful Serviciului 1 din IJ Prahova: „Semnalizați-l organizației UTC (Uniunea Tineretului Comunist-n.r.) și conducerii liceului”.

Nota nedatată: „Vă informez că, într-una din serile petrecute în camera elevului Niță Mihail (Liceul de Arte Plastice), unul din elevii străini, din Capul Verde, Francesco Amaro, întreținea discursuri politice și anume despre capitalism, despre diferența dintre viața din socialism și capitalism. De asemenea, acest elev străin întreține relații de prietenie cu elevii din Palestina. Bratosin”.
Observațiile lt. Nicolae Marinescu: „Niță Mihail nu este cunoscut  în evidențele noastre”.
Sarcini: „Să se stabilească în concret natura discuțiilor, ce relații își creează în rândul elevilor români și în ce constau”.
Măsuri: „Verificarea elevului Niță Mihail la BID și școală, vor fi dirijate și alte surse din cadrul liceului pe lângă elevul străin”.
Însemnarea lt. col. Jipa Constantin: „Semnalați-l.”

Notă nedatată: „Vă informez că numita Camarad Daniela întreține relații cu mai mulți cetățeni străini din cadrul internatului Liceului nr. 6. În luna ianuarie a fost plecată de acasă câteva zile, fiind căutată de către mama ei în internat. În aceeși seară, un milițian a găsit-o în camera unui elev din Palestina. Bratosin”.
Observațiile lt. Nicolae Marinescu: „Camarad Daniela a fost semnalată organelor noastre și de alte surse”.
Sarcini: „Să stabilească relațiile, intențiile elevilor palestinieni”.
Măsuri: „Nota copie se va exploata de către tov. lt. mj. Dinu Petrică, căruia i se va înmâna o copie”.

Nota din 17 noiembrie 1976:„Vă informez că elevii Stavri Eugen și Butnaru Ovidiu, de la Liceul Caragiale, întrețin relații de prietenie cu elevii străini care sunt cazați la internatul Liceului nr. 6, și anume Ahmed, Nobil și Tarik. Sunt văzuți în compania lor foarte des, atât în internat cât și în oraș. Au obiceiul de a mai cumpăra lucruri sau obiecte (țigări, gumă, casete) de la aceștia. Bratosin”.
Observațiile lt. Nicolae Marinescu: „Stavri Eugen nu este cunoscut în evidențele noastre. Butnaru Ovidiu este în atenția tov. lt. Urțilă”.
Sarcini: „A fost instruit cu sarcini generale.”
Măsuri: „Nota copie, la tov. lt. Urțilă.”


Nota din 23 martie 1977: „Vă informez că, în săptămâna 1 martie - 4 martie 1977, unul dintre elevii străini din Pakistan, pe nume Ahmed, cazat la internatul Liceului nr. 6, a vândut trei (3) ceasuri marca Ruhla. De asemenea, acest elev, împreună cu un alt coleg al lui, Isami, face vânzări de țigări cumpărate de la shop. Țigările le poartă cu el într-o geantă sport, de formă paralelipipedică, de culoare gri închis. Bratosin”.
Observațiile lt. Nicolae Marinescu: „Elementele semnalate sunt în atenția grupei UM 0625 RP.”
Sarcini: „I s-a efectuat instructajul general”.
Măsuri: „Nota copie se va înmâna tov. lt. mj. Dinu Petrică și se va exploata.”

Angajamentul semnat: „Subsemnatul Ciprian Nica, născut în Țifești (Vrancea) și domiciliat în Țifești, elev al Liceului de Muzică și Arte Plastice din Ploiești, anul III P, cunoscând că apărarea patriei este o datorie a fiecărui cetățean din RSR, mă angajez să ajut organele de Securitate prin furnizarea de date și infomații despre persoane, fapte ce ar aduce prejudicii Securității statului. În colaborarea cu organele de Securitate mă angajez să fiu sincer și cinstit, să respect adevărul și totodată să nu divulg secretele colaborării niciunei persoane indiferent de gradul de rudenie și funcție. Sunt conștient că respectarea prezentului angajament ar leza unele relații ale Securității statului. Informațiile pe care le voi furniza sub formă de note scrise le voi semna cu numele de Bratosin, în loc de numele meu real”. 2 iunie 1976.

Citiţi în ataşament Comunicatul de presă al deputatului Florin Secară şi
Comunicatul de presă al deputatului Ciprian Nica


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
Elizabeth Patrick, acum 3642 zile, 16 ore, 23 minute, 32 secunde
Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Sau ai fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluții de citeste integral
kkk, acum 3664 zile, 10 ore, 22 minute, 23 secunde
duamne, cati il iau la baza pe neavasile asta. fara sa-si dea seama ca or sa-l voteze imediat ce va candida din nou. romania e o tzara de tampi.
eu, acum 3664 zile, 17 ore, 8 minute, 11 secunde
psd ? un amalgam de hoti ,turnatori ,mincinosi .niste jigodii ordinare crescute la sinul lui ilici kgb-istul.cune se aseamana se aduna.despre notorietatea de turnator a lui oprisan nu mai trebue sa citeste integral
cornel, acum 3664 zile, 18 ore, 4 minute, 52 secunde
Un nerorocit care a insetat oamenii din PANCIUcu notariatu lui.Care a facut acte la el il stie. Un jeg (CENZURAT\) oare D N A si pt el? Sau le este frica sa se dea la el?
stroe vasilica, acum 3664 zile, 19 ore, 7 minute, 53 secunde
!!!!!......AR TREBUI!!! SA_TI FIE RUSINE,BA,CHIAR SA DEPUI ARMELE,NENE!!! TURNATORULE!!!! tupeu nemasurat!!! DOAMNA MONA MUSCA,cu unzambet froumos,cu bun-simtul nemasurat,cu politetea si resemnare,s-a citeste integral
John, acum 3665 zile, 2 ore, 20 minute, 34 secunde
Un jeg ordinar , ca toti PSD-tii. Votati hotia , golania si tradarea , votati PSD.
Nelu, acum 3665 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
Daca avea rusine nu era colaborator,dar este nerusinat si a devenit colaborator !!!!????
maia, acum 3665 zile, 7 ore, 44 minute, 47 secunde
Rusine! Rusine! Rusine! Numai mizerii de oameni au reprezentat Vrancea post decembrista.Oamenii competenti si curati , ori au fost inlaturati ori au plecat singuri...de scirba. Amintiti-va numai de citeste integral
stroe vasilica, acum 3665 zile, 8 ore, 25 minute, 35 secunde
..CE DOAMNA,A FOST SI A RAMAS,DOAMNA MONA MUSCA!!! TREBUIE CA MULTI ,,politicieni,,DE SUB CUPOLA PARLAMENTULUI,SI_OR FI SCUIPAT IN SAN,,PTIU-PTIU!!! PIEI DRACE!!! UITE_O SI PE proasta asta!!! A citeste integral
securistul, acum 3665 zile, 8 ore, 33 minute, 40 secunde
Citesc aici si ma intreb: Toata lumea ia la intrebari pe cei care au colaborat cu Securitatea. dar ce ziceti de cei care chiar erau securistii cu care acestia colaborau. Unde sunt acuma. Detin vreo citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.