Turul Vrancei - Educaţie juridică la clase cu judecători şi procurori
Prin acest proiect, procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor, pe care îi vor învăţa noţiuni simple despre justiţie. Activitatea derulată de aceştia este bazată pe voluntariat şi nu va fi remunerată. “Se încearcă obişnuirea copiilor cu un comportament civilizat şi învăţarea acestora cum să se ferească de fapte antisociale”, a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Magistraţii pot participa la implementarea proiectului atât în timpul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, cat şi pe parcursul întregului an şcolar. (M. V.)
Tolea nu a fost singurul: 13 vitezomani au rămas fără permis!
La finalul săptrămanii trecute, poliţiştii de la Serviciul Rutier Vrancea au efectuat o razie pe drumurile naţionale din judeţ pentru a-i identifica pe vitezomani. Timp de trei zile, poliţiştii au aplicat 450 de sancţiuni contravenţionale, dar majoritatea şoferilor au mers la limită pentru a nu rămane şi fără permis. Totuşi, 17 conducători auto au rămas pietoni timp de 90 de zile după ce au depăşit cu peste 50 km/h viteza regulamentară. Au fost reţinute în cadrul acţiunii şi 13 certificate de înmatriculare. Cea mai mare viteză a rămas însă cea înregistrată de luptătorul K 1 Tolea Ciumac. Acesta a fost prins de poliţiştii vranceni conducand cu 136 km/h pe raza comunei Garoafa. Aflat la volanul unei maşini Skoda, moldoveanul nu a oprit la semnal. Acesta a fost oprit ulterior la Haret. (D. C.)
MEN introduce şahul în şcoală
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat ieri, prin ordin de ministru, programele şcolare pentru disciplina opţională “Educaţie prin şah”, anul I şi anul al II-lea de studiu. Acestea urmează să intre în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014-2015. Elevii vor avea ocazia, astfel, să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah. “Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu. Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah”, se arată într-un comunicat al MEN. (M. V.)