Politică

Fostul adjunct al lui George Băeşu, şpagă de un milion de euro

Ziarul de Vrancea
20 mar 2014 3513 vizualizări
Mafia retrocedărilor continuă să aibă conexiuni la varful instituţiei conduse la nivel naţional de fostul deputat şi prefect social-democrat de Vrancea, George Băeşu.

Cătălin Dumitru, în varstă de 57 de ani, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţie condusă de vranceanul George Băeşu din 2012, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani, împreună cu fiul său, acuzat la randul său pentru pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani. Procurorii DNA spun că în martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită. În mai 2013, arată DNA, Dumitru Cătălin a primit, prin intermediul fiului său, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus. Banii au fost deghizaţi sub forma unor contracte de împrumut şi au fost folosiţi pentru a le cumpăra fiilor imobile şi maşini de lux. În instrumentarea cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI, aşa că nu este exclus ca şi George Băeşu să fi fost interceptat în acest dosar. ANRP a trecut prin mai multe scandaluri de acest gen, inclusiv în timpul fostei guvernări Emil Boc, fapt care arată interesele financiare uriaşe care se învart în dosarele de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Fără să fie o prezentă publică pregnantă, Cătălin Dumitru provine din judeţul vicepremierului Liviu Dragnea şi a fost înlocuit din funcţie la sfarşitul anului trecut, după ce s-a aflat că procurorii anticorupţie sunt pe urmele sale. În locul său, printr-o decizie a premierului Ponta, a fost avansat social-democratul buzoian Sorin Lazăr. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mioara, acum 3681 zile, 19 ore, 59 secunde
daca Dumitru a luat spaga, ce cauta poza lui Baesu la articol??
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.