Politică

Primarii PNL spun că nu le-a fost bine la putere cu PSD

Mihai Boicu
9 mar 2014 2725 vizualizări
Primarii liberali susţin că la putere au fost trataţi ca şi în opoziţie, aşa că nu s-a schimbat nimic prin ieşirea PNL de la guvernare u PNL are 14 primari în Vrancea, din care 13 în rural

“Nu am simţit ca primari că am fost vreodată la putere”, spune primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, care se declară un susţinător vechi al ieşirii PNL de la guvernare. Primarii PNL spun că nu au avut niciun avantaj pentru că au fost doi la putere şi că prin trecerea în opoziţie nu se va schimba mare lucru. Doar primarul din Jariştea susţine că PNL nu este în opoziţie în Vrancea şi că există o relaţie de colaborare cu PSD. De menţionat că niciunul dintre edilii liberali din rural nu a cerut public pană acum ieşirea de la guvernare pentru că nu le-a mers bine la putere.


PNL este partidul cu cei mai mulţi primari după PSD în Vrancea. Un primar de oraş, la Mărăşeşti, şi 13 primari de comune au fost aleşi în funcţii în anul 2012. Lor li s-au alăturat, formal, caţiva primari ai PDL, al căror statut este incert după ce liberalii au intrat în opoziţie. Aproape toţi edilii liberali susţin că trecerea de la putere la opoziţie nu reprezintă nicio noutate, întrucat în Vrancea nu au simţit avantajele puterii. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai alianţei cu social – democraţii este primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. “Am fost una dintre persoanele care au dorit ruperea USL şi am spus asta în toate adunările. În mai se fac trei ani şi efectiv nu s-a realizat nimic. Am avut cea mai mare creştere din Europa. Cu ce s-a răsfrant aceasta asupra populaţiei?”, spune primarul din Slobozia Bradului. Finanţarea proiectelor locale reprezintă cea mai spinoasă problemă a primarilor, care sunt nevoiţi să alerge după puţinii bani de la buget şi după proiecte europene. Valerică Zamfirescu critică faptul că actuala putere i-a adus pe primari în situaţia de a-şi depune documentele la CJ şi nu direct la Ministerul Dezvoltării. “Au mutat programele de dezvoltare, au scos Ordonanţa 28 prin care toate documentele trec prin consiliul judeţean şi au adus primarii sub preşedinţii de consilii judeţene, indiferent de coloratura politica. Primarul trebuie să stea cu capul în jos la CJ ca să obţină un program. Eu vedeam ca toate programele să fie la Ministerul Dezvoltării şi de acolo direct la primării. Indiferent de ce coloratură politică are preşedintele de Consiliu Judeţean este o tampenie”, a declarat primarul din Slobozia Bradului. Concluzia acestuia, după doi ani la putere cu PSD, este: “Noi nu am simţit ca primari că am fost vreodată la putere”.


Primarul din Homocea: “Nu are cine să-mi ofere soluţii”

Nici alţi primari liberali nu au simţit belşugul guvernării răsfrangandu-se asupra lor, din cate spun ei. “Din punctul meu de vedere, cat m-a ajutat pană acum să mă ajute şi de acum încolo. Nu a fost nimic, eu nu am simţit că am fost la putere. Decat să stau slugă, mai degrabă să ştiu un lucru. Dacă am fost la proiecte, ce proiecte s-au aprobat? Pentru staţiune este proiect direct la Agenţia Naţională de Turism, dacă vor să dea bani, să dea, dacă nu, nu. Nici nu ştiu unde e pe hartă Vizantea”, spune Fănică Ciobotaru, primarul din Vizantea Livezi. Nici la Homocea lucrurile nu stau prea bine, iar primarul spune că localitatea nu a fost niciodată în atenţia autorităţilor judeţene. “Nu m-a avantajat în niciune fel apartanenţa mea ca membru al unui partid aflat la guvernare. Nu mi-a adus niciun avantaj şi nici nu cred că va fi vreun dezavantaj, nu mai am nicio speranţă, mi-e indiferent. Am probleme financiare destul de dificile, iar resursele financiare sunt mai mici. Am de ce să mă plang şi nu am cui să mă plang, mai ales că nu are cine să-mi ofere soluţii”, a declarat primarul din Homocea, Neculai Ionescu.

Primarul din Jariştea nu vede opoziţie în Vrancea

Cătălin Toma, primarul din Jariştea, crede că PNL nu a intrat în opoziţie în Vrancea

Opinia că primarii PNL nu au fost la putere nu este împărtăşită de toţi liberalii aflaţi în fruntea comunelor. Mai mult, Cătălin Toma, primarul din Jariştea, crede că PNL nici nu a intrat în opoziţie. “La nivel de Vrancea nu e opoziţe, există o relaţie de colaborare. Din punctul meu de vedere, eu colaborez mai departe. Vom vedea cum vor merge lucrurile, dar la momentul acesta nu există opoziţie. Sprijinul pot să îl cer şi de la putere şi din opoziţie, important este să ai proiecte viabile. Pană la urmă, e vorba de senzaţia că eşti la putere şi că ai acces la putere, restul depinde de modul în care îţi faci strategia. Eu, cel puţin personal, am o relaţie bună cu CJ şi nu cred că vor fi probleme. Proiectul de registru agricol s-a făcut prin CJ şi nu s-au simţit diferenţe între partide, la proiectul de canalizare nu s-a ţinut cont de apartenenţa politică. Nu putem spune că nu am avut avantaje. Nu cred că CJ şi Prefectua sau altă instituţie cu putere de decizie ar putea pune piedici unei comunităţi”, a declarat primarul din Jaritea. Cătălin Toma este şi secretarul filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor din Romania. Acesta spune că un primar nu trebuie să aibă orgolii, iar orgoliile sale ar trebuie să fie cele ale comunităţii, care îşi doreşte condiţii de trai mai bune.

Proiectele prin ministere, în pericol

Primarii liberali îşi spun speranţe doar în fondurile europene pentru a realiza cateva în comunele lor. “Noi ne vom ocupa în continuare de programele pe care le avem şi vom încerca să atragem fonduri europene. Tot ce am făcut eu pană acum am prins pe programele vechi. În schimb, în condiţiile în care Slobozia Bradului e localitatea cu cea mai mare natalitate din Romania, să ai abandon din lipsă de spaţiu de şcolarizare e crimă naţională. Am adus şi ministrul aici, a venit, s-a uitat şi a plecat”, a declarat primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. Şi la Vizantea Livezi sunt mai multe proiecte de infrastructură, care sunt sub semnul întrebării, întrucat sunt finanţate prin Ministerul Dezvoltării. “Abia am depus la Ministerul Dezvoltării trei proiecte: alimentare cu apă satul Mesteacănu, 3 km asfaltare pe DC 63 şi asfaltare aproape 7km drumuri de interes local. Au fost selectate, mi si-a promis că anul acesta va fi finanţat drumul comunal. Nu cred că va mai fi finanţat”, a declarat primarul Fănică Ciobotaru. Primarul din Homocea spune că localitatea va supravieţui la limita de jos şi va încerca să atragă fonduri europene. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Gabriel, acum 3692 zile, 14 ore, 28 minute, 54 secunde
Stau, citesc si ma minunez, oare pana unde poate ajunge imaginatia unor oameni ??? Ce importanta are fratilor partidul din care face parte un primar, atat timp cat primarul FACE ceva pentru comuna citeste integral
Stejarel, acum 3692 zile, 16 ore, 42 minute, 50 secunde
Mare mincinos acest primar de jaristea ca tot psd ist ramane ca si acum liberalii popescu ,fevronia si chitic ,nu va e rusine ca nu crediti in nici o iota in liberalism si dupa cum palmolive a tras citeste integral
PNL-ist in adormire, acum 3692 zile, 17 ore, 4 minute, 44 secunde
Am fost si sunt PNL-ist dar nu USL-ist! Din momentul in care PNL-ul s-a "casatorit " cu PSD-ul m-am retras. Stau si ma uit si realizez ca o buna parte din PNL-isi s-au PSD_izat. Nu mai au citeste integral
Votantul, acum 3692 zile, 20 ore, 46 minute, 33 secunde
Dar cand ati facut marea alianta USL nu stiati ca PSD-ul va va fi aliat? Electoratul sa nu va mai voteze! Asa va trebuie pentru ca ati tradat valorile dreptei! Sa va dea Dumnezeu ce ati dat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.