Politică

Delegarea de competenţă, model francez adoptat şi în Romania

Iulia Crețu
18 feb 2014 2242 vizualizări
Senatorii au fost de acord cu apariţia delegării de competenţă pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene, prin care aceştia pot da sarcini de serviciu celor din subordine.Astfel, se crează şi cadrul legal pentru ca aleşii să scape de responsabilitate în cazul unor verificări ale organelor de anchetă, în vizor intrand cei care au primit dispoziţie să execute

Primarii localităţilor din Romania vor putea de acum înainte să îşi delege atribuţiile de serviciu, conform legii. În acest sens, senatorii au adoptat la începutul săptămanii, cu 110 voturi pentru, 15 împotrivă şi şase abţineri, o propunere legislativă care modifică Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală în sensul că primarii vor putea să îşi delege din atribuţii viceprimarului, secretarului, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective.  De asemenea, senatorii i-au creat cadrul legal perfect lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, de a nu mai da mai deloc pe la serviciu. De altfel, nici acum acesta nu vine foarte des la muncă, la mai toate evenimentele fiind trimişi vicepreşedinţii să-i citească mesajul. Senatorii au fost de acord cu un amendament formulat la Comisia Juridică şi la Comisia pentru Administraţie publică potrivit căruia preşedintele Consiliului Judeţean poate delega, prin dispoziţie, din atribuţii vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes naţional.

Instituţia juridică a delegării de competenţă

Pentru susţinerea amendamentului, senatorii au precizat că în Belgia sau Franţa se utilizează instituţia juridică a delegării de competenţă. Prin aceasta însă, nu este exclus ca pe documentele delicate să apară cu totul alte semnături decat ale şefului, lucru care l-ar scăpa de responsabilitate în faţa organelor de anchetă tocmai pe primar ori pe preşedintele CJ. „Spre exemplu, în Belgia, o parte din atribuţiile ce se găsesc la noi în sarcina primarului sunt în competenţa unui colegiu municipal. În Bruxelles, acest colegiu este format din zece membri, fiecare fiind specializat într-un anumit domeniu. În Franţa este utilizată pe larg delegarea de competenţă, sarcinile şefului autorităţii locale putând fi delegate nu numai adjunctului acestuia, dar şi la nivele inferioare”, după cum se arată în expunerea de motive a propunerii de lege. Legea delegării de competenţă are caracter organic, iar Senatul este cameră decizională în acest caz. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3691 zile, 5 ore, 22 minute, 31 secunde
No e asa. Cel care deleaga raspunde in solidar cu cel delegat. Pai altfel ce am face, Marean la ce mai ia salar daca el nu are nicio responsabilitate ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.