Politică

Parlamentarii propun: viteză mai mare, o bere la volan!

Dan Chiriac
11 feb 2014 1018 vizualizări
Poliţiştii cred că asemenea măsuri nu sunt binevenite, în condiţiile în care numărul de accident e ar putea creşte

Membrii mai multor comisii din Parlamentul Romaniei au depus un amendament de modificare a Codului Rutier. Deputaţii Comisiei Juridice şi cei din Comisia pentru Apărare se gandesc să adopte o nouă prevedere în Codul Rutier, prin care şoferii să poată circula cu o viteză mai mare atat în localităţi cat şi în afara acestora. Astfel, dacă legislatia aflată în vigoare va fi modificată, şoferii vor putea circula cu 60 de kilometri pe oră în localităţi. De fapt, conducătorii auto puteau merge cu această viteză şi pană acum, în limita celor 10 km/h acceptaţi de poliţia rutieră. Dacă legea se va modifica, atunci şoferii vor putea circula chiar cu 70 km/h în localitate. De asemenea, comisiile din Parlament solicită ca pe drumurile naţionale sau expres să se poată circula cu 110 kilometri pe ora, cu condiţia ca şoferii respectivi să fie posesori ai unor permise auto categoria B. Ca să devină regulă, acest amendament trebuie să fie votat de cele două camere ale Parlamentului. Poliţiştii vranceni nu văd însă cu ochi buni propunerea parlamentarilor. “Aşteptăm să vedem ce se va vota în zilele următoare, dar credem că nu ar fi o măsură bună. Odată întrată în vigoare această regulă am putea avea mai multe accidente rutiere”, ne-a spus comisarul şef Alexandru Cara, de la Serviciul Poliţiei Rutiere Vrancea. Proiectul iniţial, înaintat chiar de executiv, prevedea interdictia conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice cu o concentraţie de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. Practic, modificările le-ar fi permis şoferilor să bea un pahar de vin sau de bere înainte de a se urca la volan. Numai că propunerea este la un pas să pice în plen, după ce senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că „şoferii români nu au conştiinţa nivelului până la care pot bea”. Pentru a trece, amendamentul are nevoie de nouă voturi în cele două comisii. În acest moment legea din Romania prevede o alcoolemie de maxim 0,10 mg/l pentru ca şoferul să nu fie sancţionat contravenţional şi să rămană fără permis. Numai că această valoare este foarte greu de menţinut, în condiţiile în care pentru o asemenea alcoolemie nu poţi bea mai mult de un pahar de vin sau de bere, de 150 ml. Asta în funcţie şi de greutatea şoferilor sau de gradul de oboseală a acestora. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.