Politică

Cele mai multe abateri la alegeri, in mediul rural

Mihaela Beșleagă
27 nov 2007 812 vizualizări
Necunoasterea legislatiei de catre presedintii sectiilor de votare si prezenta primarilor in sectii au fost cele mai grave abateri constatate de Asociatia Pro Democratia u la Herastrau, viceprimarul din Nistoresti a facut parte din biroul electoral al sectiei de votare, desi legea interzice acest lucru

Viceprimarul PSD s-a disculpat spunind ca nu a cunoscut legea u la Dumitresti s-au impartit fluturasi electorali in ziua alegerilor u la Mera, Livezile si Urechesti observatorii APD au fost agresati verbal de primari


Asociatia Pro Democratia, prin Gabriela Obodariu, presedinta Clubului APD Focsani si Gabriel Chelaru, coordonatorul observarii alegerilor europarlamentare, a prezentat ieri concluziile monitorizarii alegerilor desfasurate duminica. La nivelul judetului, APD a avut 54 de observatori, 30 in sectii de votare, 10 echipe cu urne mobile care s-au deplasat in tot judetul si patru membri care au ramas la sediu, pentru a prelua si transmite informatiile catre Biroul Electoral Judetean si pentru a asigura legatura cu consiliul national de coordonare. Echipe mobile ale APD s-au deplasat in special in zone rurale mai indepartate de Focsani, la sectii cu mai multi alegatori, unde au existat sesizari de nereguli la alegerile trecute, cum este cazul localitatilor de pe valea Rimnicului si din zona Adjud, precum Lepsa, Herastrau, Jitia, Vintileasca, Sihlea, Caiata, Jorasti, Bordeasca Veche, Gugesti, Mera, Dumitresti. Conform datelelor culese de voluntarii APD, cele mai multe nereguli, si de aceasta data, s-au constatat in mediul rural. "Pe baza informatiilor pe care le-am primit pina in acest moment de la observatori, in mediul rural s-au constat si de aceasta data nereguli, e drept, mai putine decit cu alte ocazii. Cele mai multe si mai grave s-au referit la necunoasterea legislatiei in vigoare de catre presedintii sectiilor de votare si prezenta primarilor in sectii. De exemplu, afisarea articolului 103 din Legea 373/2004 privind descurajarea votului multiplu. In foarte multe sectii acest lucru nu s-a intimplat. Mai mult, cind observatorii nosti sesizau acest lucru, li s-a spus sa aduca ei articolul pentru a fi afisat sau li s-a replicat ca oricum sint multi alegatori batrini care nu vad, deci nu are rost sa fie afisate. De exemplu, la sectia 277 din Bordeasca Veche s-a intimplat acest lucru", a spus Gabriela Obodariu, presedinta Clubului APD. Conform observatiilor APD, unii presedinti ai sectiilor de votare au interpretat legile dupa bunul lor plac, astfel la Maluri, presedintele comisiei a spus observatorilor: "Eu sint suveran si organizez in propria mea maniera", la fel ca si la Jorasti, unde presedintele sectiei a replicat "Stiu eu mai bine cum se face".


Viceprimarul din Nistoresti: "Nu am cunoscut legea"


Desi prin Hotarirea 52 se interzice prezenta in sectiile de votare a primarilor si viceprimarilor si ca acestia sa intervina in procesul electoral, la Herastrau, viceprimarul comunei Nistoresti, pesedistul Dorel Danila, a facut chiar parte din biroul electoral al sectiei de votare. Sesizarea APD la BEJ a fost tardiva, edilul continuindu-si activitatea in comisie pina la sfirsitul zilei. Dorel Danila s-a disculpat, spunind ca nu cunostea legea electorala in vigoare si ca presedintele sectiei de votare nu l-a informat si nici nu l-a atentionat ca nu ii este permis sa faca parte din comisie. "Nu am studiat legea, nu am cunoscut absolut nimic, presedintele putea sa imi spuna ca nu am voie, dar nu s-a intimplat asa. Am avut delegatie din partea PSD, totul a fost in regula, nu m-a instiintat nimeni ca ar fi vreo neregula. In jur de ora 14.00 ne-am trezit cu cei de la APD care au venit cu Hotarirea 52 si s-au consultat cu presedintele comisiei. Pina la urma eu am ramas in continuare", ne-a declarat viceprimarul Dorel Danila. Acest fapt a relevat si dezinteresul din partea partidelor politice, care nu s-au sesizat in legatura cu aceasta situatie. Presedinti care au refuzat sa inregistreze sesizarile observatorilor au fost la: Herastrau, Dumitresti, Bordeasca Veche. "Totusi, acestea au fost exceptii, in comparatie cu alte alegeri, colaborarea a fost mult mai buna, atit cu presedintii comisiilor de votare, cit si cu BEJ", a mai adaugat Gabriela Obodariu. Alte nereguli s-au referit la continuarea campaniei si in ziua votului, in preajma celor mai multor sectii de votare fiind prezente afise electorale ale tuturor partidelor. Un caz aparte a fost la Dumitresti, unde s-au impartit fluturasi electorali chiar duminica, s-a dat de baut la jumatate din sat, urnele mobile nu existau sau, cind au fost confectionate tirziu, nu erau sigilate, au fost masini ale unor membri de partid care aduceau oameni la vot, fapte care constituie maniere de influentare a scrutinului.


Secretul votului, hiba acestor alegeri


Au existat si observatori agresati verbal si bruscati de primari la Mera, la Urechesti si la Livezile, caz in care observatorii au fost urmariti la toate sectiile de votare de primar. La Bordeasca Veche, unul dintre membrii comisiei a incercat sa influenteze subtil votul, fiind foarte binevoitor si insotind cetatenii la cabine. La Gugesti, secretul votului a fost pus in pericol, deoarece cabinele au fost amplasate in dreptul ferestrelor, asa fel incit de afara se vedea totul inauntru, dupa interventia observatorilor APD punindu-se hirtie in geam. "Totusi, prezenta noastra acolo a descurajat si a dus la o mai mare fermitate in respectarea legii", a mai spus Gabriela Obodariu. Concluziile la nivel national ale APD au fost ca alegerile s-au desfasurat in limita legalitatii si nu au existat tentative de fraudare sistematica, cele mai mari probleme inregistrindu-se in mediul rural. APD s-a implicat doar in observarea alegerilor europarlamentare, nu si a referendumului. "Nu ne-am implicat in observarea referendumului pentru a nu fi pusi in situatia de a fi si jucatori, si arbitri. Pe de o parte, acel 80% demonstreaza ca romanii isi doresc votul uninominal, exista o dorinta de reformare a vietii politice care vine de la nivelul cetatenilor. Insa procentul de prezenta de 30% arata o neincredere in politic, legatura dintre cetatean si cel care il reprezinta nu mai este asa de puternica", a spus Gabriela Obodariu. APD si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu maniera in care se vor desfasura viitoarele alegeri locale, cind se preconizeaza ca se vor aduce presiuni si mai mari din partea autoritatilor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.