Politică

Europarlamentarele pe ulita satului

Doina Ganea
27 nov 2007 704 vizualizări
Taranii au fost mai preocupati de viata de zi cu zi decit de "europarlamentare" u alegatorii au recunoscut ca au votat partidul fara sa cunoasca cine sint candidatii u "Toti o apa si un pamint" este concluzia unui taran hitru

Pentru cei mai multi dintre vrincenii din mediul rural, alegerile de ieri au reprezentat o necunoscuta din toate punctele de vedere. Chiar daca partidele s-au dat de ceasul mortii sa-si lanseze eurocandidatii, in mitinguri, cu baloane si confetti, oamenii simpli au fost in deriva totala in privinta acestui subiect. Pina la urma, este pusa in discutie si legitimitatea celor pe care-i trimitem in Parlamentul European, de vreme ce alegatorii nu-i cunosc pe candidati, intentiile acestora, dar nici atributiile acestui organism. Cei mai multi habar nu au ce ar insemna nici introducerea votului uninominal. Oamenii de la tara nici nu dau prea mare importanta votului, mai ales ca, zic ei, oricum ar vota, tot nu se va schimba nimic.


In sate, presiunile asupra alegatorilor indecisi sint extraordinar de mari, cumpararea voturilor este deja o metoda electorala uzuala. Grupurile de presiune si de mobilizare pe care administratia locala, in general primarii, le controleaza sint foarte prezente in ziua alegerilor. Pe ulitele satelor, europarlamentarele care s-au incheiat ieri sint insa o poveste din alt film. Cu gindul mai mult la ploile din ultima vreme, oamenii isi fac planuri pentru recolta de anul viitor si se gindesc la cit de grea va fi iarna aceasta. Recoltele sint mai importante, la fel si faptul ca lemnele sint scumpe si banii putini. "Eu am vreo 50 de lei pensie si nu stiu cum sa ma descurc. Ca piinea si uleiul s-au scumpit si, uite, iarna e pe noi. Ma gindesc la ce-o sa fac eu, nu la altii. Cu ce hranesc eu animalele daca toate se scumpesc?", s-a intrebat Eugenia Pascu, o femeie de 80 de ani, din Cotesti. Si pentru Nicolae Duca problemele de zi cu zi sint mai importante decit alegerile. "Am pus si eu stampila acolo ca asa trebuia. Poate ne ajuta si pe noi, sa ne dea la pensie inca 10-20 de lei. Tot ar fi bine", a spus Nicolae Duca din curtea casei sale. Recunoaste ca nu stie nici un candidat si nici pentru ce s-a organizat scrutinul. Pe linga sectia de votare de la Blidari trece Ilie Buture, de 57 de ani: "N-am votat, ca oricum si unii si altii sint niste hoti. Asa ca, ce mai conteaza?", si-a exprimat barbatul nemultumirea fata de lumea politica.


Intii la biserica si apoi la vot


Mai spre marginea satului, gasim doua femei. Profita de faptul ca e zi de duminica, merg la biserica si discuta de ale lor. Maria Cojocaru nu prea stie pentru ce sint alegerile. "Am vazut puse citeva afise prin sat, dar nu a venit nimeni sa ne spuna ce se petrece. Avem si televizor si radio, dar nu avem timp sa ne uitam, asa ca habar nu am pe cine trebuie sa alegem si de ce", a zis femeia. Maria Cojocaru spune ca va merge la vot, dar dupa ce vine de la biserica, desi nu cunoaste nici un candidat. In sectiile de votare din sate atmosfera este calma, membrii comisiilor stau cu ochii pe usa sa vada daca intra vreun alegator. Din cind in cind presedintii sectiilor raporteaza la BEJ prin telefoanele mobile puse la dispozitie de Prefectura. Cite un primar sau viceprimar isi fac de treaba prin sectiile de votare. Ba sa aduca niste copii dupa liste, ba dupa procesele verbale, ba sa vada daca membrii sectiilor au tot ce le trebuie. Pe treptele sectiilor ei mai schimba doua-trei vorbe cu localnicii, isi string miinile si zimbesc complice, dupa care pleaca grabiti. In unele sectii focul duduie in sobe, reprezentantii partidelor casca ochii la un televizor portabil sau asculta stirile. Un batrin, cu buletinul de vot in mina, se apropie de presedintele sectiei si ii cere informatii. "Eu ce fac acuma? Cum pun stampila? Ca sint multi", intreaba pensionarul. Plictisiti stau in preajma sectiilor si politistii sau jandarmii. Unii dintre ei ne indruma amabili sa mergem si la referendum. Refuzam politicos. Sub ochii lor, la mai putin de 50 m distanta de sectie, fac bezele de pe afise candidatii la europarlamentare. "Era dimineata, ceata si intuneric. Nu le-am vazut! Da\' o sa le scoatem acuma!", ne-a declarat un presedinte de sectie de la Blidari. Concluzia unei zile de sondare a opiniei de la sate este trasa de un taran, iesit la poarta pentru a lua pulsul satului: "Toti o apa s-un pamint!". (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.