Politică

Basescu crede ca democratia e in pericol fara vot uninominal

Mihai Boicu
24 nov 2007 580 vizualizări
Presedintele a sustinut, ieri, ca votul uninominal majoritar este solutia pentru rezolva problemele de credibilitate a clasei politice u Basescu a militat pentru un sistem de invatamint performant, concentrat in jurul studentului

Presedintele Traian Basescu s-a intilnit ieri cu studentii si cadrele didactice ale Universitatii "Dunarea de Jos", din Galati dar si cu ziaristii din aceasta zona a tarii. Seful statului a ales sa vorbeasca despre doua teme, educatia si, desigur, referendul pentru introducerea votului uninominal. Referindu-se la acest demers, Basescu a sustinut ca este prima data in Romania cind un referendum se adreseaza cetatenilor si nu politicienilor, asa cum s-a intimplat la referendumul pentru demiterea sa din 19 mai 2007. "Fara sa fie un sistem electoral ideal, dar fiind cel mai eficient sistem de rezolvare a problemelor clasei politice, votul uninominal majoritar propus la referendum este considerat de mine solutia pentru Romania", a spus presedintele. Traian Basescu a criticat votul mixt propus de Guvernul Tariceanu, preluat de la APD, sustinind ca acesta este o solutie intermediara, iar romanii, dupa 17 ani de tranzitie, nu mai merita sa astepte si o tranzitie a clasei politice timp de citeva cicluri electorale. Presedintele a sustinut ca atunci cind a propus votul uninominal majoritar a avut in vedere reformarea clasei politice, avind in vedere ca increderea in Parlament a scazut de la legislatura la legislatura. "Am ajuns in aceasta legislatura la 16-20% incredere. Previziunea este ca am putea ajunge la 5 - 15%. Am ajuns la un nivel de incredere critic, iar scaderea sub acest nivel inseamna risc pentru democratie", a spus Basescu. Presedintele a sustinut ca actualei clase politice "i-a incetat mandatul", insa a aratat ca aceasta a avut si realizari.


"Universitatile dau doctori pe banda rulanta"


Traian Basescu a sustinut la Galati necesitarea reformarii sistemului de invatamint intr-un timp cit mai scurt, aratind faptul ca nici una dintre universitatile din Romania nu se afla in topul celor mai bune universitati din lume si nici macar din Europa. "Lucrul care discrediteaza sistemul de educatie in momentul de fata este modul in care s-au acordat titlurile de doctori. Sint universitati care, la fel ca in fabrici sau in sectii, dau doctori pe banda rulanta", a spus seful statului. Acesta a sustinut ca numai anumite universitati trebuie sa poata acorda titlul de doctor. De asemenea, Basescu a afirmat ca sistemul de educatie trebuie sa se concentreze doar in jurul studentului, pentru ca acesta sa fie performant si sa poata lucra oriunde in UE. Seful statului a afirmat ca, dupa cum a stabilit comisia prezidentiala care a analizat starea invatamintului romanesc, pina anul viitor trebuie facuta o proiectie a sistemului de invatamint, dupa care sa se treaca la implementarea lui astfel incit sa fim pregatiti in anul 2013, atunci cind UE va stabili un nou buget pentru tara noastra. Intilnirea presedintelui cu studentii Universitatii "Dunarea de Jos" a avut loc in holul institutiei, la final acesta rezervindu-si circa 40 de minute pentru a raspunse intrebarilor puse din sala. Printre cei care l-au interpelat pe seful statului s-au numarat citiva studenti din Republica Moldova, carora acesta le-a spus ca Romania trebuie sa sustina intrarea Republicii Moldova in UE, pentru ca dupa aceea granita de pe Prut nu va mai conta. La plecare, Basescu a fost asteptat in fata Universitatii de citeva sute de persoane. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.