Politică

Baronul Oprisan, datornicul de lux de la ENET

Ziarul de Vrancea
24 nov 2007 1465 vizualizări
Seful Consiliului Judetean figureaza cu datorii de aproape 80 de milioane lei vechi la caldura si apa calda u directorul ENET, Valter Popescu da vina pe cei de la CUP care nu ar fi inregistrat actele de debransare ale lui Oprisan u baronul PSD striga la ENET ca e plin de "incapabili si incompetenti" si ca factureaza aiurea un apartament debransat si nelocuit u intre timp, oameni cu citeva mii de lei restanta risca popriri si actiuni in instanta u pe apartamentul din Vlahuta a pus sechestru DNA-ul in dosarul abuzului in serviciu

Societatea locala de producere si furnizare a agentului termic, ENET SA Focsani, il tine in brate pe Marian Oprisan. Seful Consiliului Judetean este in topul datornicilor la incalzire cu o restanta de 7.872 RON (78 de milioane lei vechi) la apartamentul pe care acesta il detine in cartierul Bahne. Datorie pe care spune ca nu o achita din moment ce apartamentul sau a fost debransat demult de la sistemul centralizat de incalzire, iar acum acolo nu locuieste nimeni. Debransarea s-a realizat ilegal, din moment ce la ENET nu sint acte, nici CUP RA nu le-a transmis, iar Oprisan nu a facut dovada ca ar fi inlocuit sursa de incalzire de la stat cu o centrala termica sau soba. Directorul ENET cunoaste situatia si o scalda declarind cum ca factura este in fapt o greseala, luna de luna acumulindu-se penalitati la datoriile baronului, datorii istorice preluate de la CUP. Ba chiar incearca sa se sperie singur si spune ca daca ar fi actionati in instanta de seful PSD ar putea pierde. In acelasi timp, focsanenii care intirzie plata facturilor ceva mai mult si string la avizier restante de peste 1.500 RON risca sa ramina fara lucruri, sa fie adusi la Tribunal sau chiar sa-si piarda casele.


Este o situatie sfidatoare pentru focsaneanul de rind, care vrea sa fie un bun platnic, sa nu fie facut de ris in tirg ca ar fi restantier, dar afla ca vecinul sau, omul cu bani si cu influenta, nu-si plateste datoriile la intretinere. Unul dintre marii restantieri ai orasului este insusi presedintele Consiliului Judetean, dator la ENET pentru apartamentul din strada Alexandru Vlahuta, vizavi de CEC-ul nou din Bahne. Cel care se vrea a fi cel mai de vaza om al judetului, care a participat de curind la un dineu oferit de presedintele Comisiei Europene, Jose Durao Baroso, Marian Oprisan are datorii de aproape 80 de milioane de lei la ENET. Departe de a fi nevoias, Oprisan nu si-a platit caldura din 2003 pentru apartamentul din strada Alexandru Vlahuta nr. 18 si inregistreaza un debit de 78.722.700 lei vechi, conform facturii emise de ENET in data de 12.11.2007. Asa cum se poate observa, extinderea suprafetei locuibile pentru apartamentul nr. 2 din blocul 18 a fost abandonata, semn ca proprietarul nu locuieste acolo. In 2003, cind la recomandarea Primariei Focsani, ENET a publicat "lista rusinii" datornicilor la intretinere, aparea si numele lui Oprisan, alaturi de al nasului sau de cununie Nelu Panturu. Acum patru ani Oprisan datora ENET-ului nu mai putin de 16 milioane de lei vechi. Cum pina acum nu s-a sinchisit sa achite vreo factura, debitul a crescut de cinci ori. In timp ce ENET evacueaza oamenii din apartamente, le scoate casele la vinzare pentru sume mult mai mici sau ii trimite in fata judecatorilor si pentru restante de 10 lei, oamenii de vaza ai orasului sint tratati cu intelegere de catre acelasi ENET condus de inginerul Valter Popescu. Nu stim de ce se teme ENET asa de tare sa ii ceara banii lui Oprisan din moment ce alti oameni aflati in situatii similare sint terorizati cu adrese si amenintari cu judecata. ENET a preluat serviciul de incalzire a apartamentelor de la CUP in 2002, cind i s-au transmis si datoriile. Marian Oprisan sustine ca s-ar fi debransat in 2004, asa ca, oricum timp de doi ani a consumat caldura statului. Este ciudat cum reprezentantii ENET spun ca in acest caz ar putea pierde in justitie din moment ce zeci de alte cazuri similare au fost fortate sa achite penalitatile datorate pina la ultimul leu.


Cui ii este frica de Oprisan?


Intrebat concret de cazul Oprisan-dator la ENET, directorul Valter Popescu sustine ca factura este o greseala a celor de la CUP care nu au pus actele de debransare la dosar. "Dumnealui (n.r. Marian Oprisan) e debransat de cind era distributia la CUP. Nu e clientul nostru, nu mai are instalatii in apartament. In schimb, nu s-au intocmit actele de la CUP, urmeaza sa se reglementeze, sa se intre in legalitate. Nu e factura, sint penalitati, iar daca ne da in judecata poate cistiga. Factura trebuie platita in cazul in care se justifica vreun consum. Dar, logic, ea trebuie platita. E o greseala din partea celor de la CUP. Iar Marian Oprisan trebuie sa faca dovada ca s-a debransat si sa aduca acte de la administrator care sa certifice ca nu mai are instalatii in functiune. La controlul nostru facut in 2004-2005 nu avea calorifere", a incercat sa se scoata directorul Valter Popescu. In cazuri similare, de focsaneni debransati de la sistemul centralizat, ENET-ul s-a razboit si pentru datorii infime de cite 10 lei sau a taraganat ani de zile debransari pentru diferite motive. Cum de s-a acceptat debransarea la apartamentul din Bahne al lui Oprisan din moment ce acesta nu a facut dovada unei centrale termice? Si mai mult, oare apartamentul respectiv nu capteaza prin pereti caldura vecinilor care astfel, stind linga o casa nelocuita si neincalzita, platesc mai mult? La Oprisan nu se iau aceste ipoteze in calcul?


"Sint niste incapabili si niste incompetenti"


Marian Oprisan, debransat dar si cu datorii astronomice, s-a enervat cumplit cind a aflat de ce este sunat de reporterii "Ziarului de Vrancea" si ne-a rugat sa ne "suim fundul in masina" si sa mergem la el la apartament sa vedem ca i s-au spart geamurile. Seful CJ a tunat asupra reprezentantilor ENET, pe care i-a facut "incapabili si incompetenti" si le-a urat sa fie sanatosi ei cu factura lor ca oricum nu o achita. "Ori aveti dvs o problema de perceptie ori cei de la ENET sint prosti. Nu locuieste nimeni acolo, caloriferele sint blindate. Eu am facut dovada ca sint debransat. Si mai sint si geamurile sparte acolo... Cei de la ENET sint niste incapabili si niste incompetenti. Intrebati-ii pe ei de ce emit astfel de facturi", ne-a spus si Marian Oprisan. Apartamentul din strada Alexandru Vlahuta este unul pe care DNA a dispus punerea sechestrului asigurator anul trecut, odata cu declansarea procesului impotriva lui Marian Oprisan, suspectat de abuz in serviciu impreuna cu alti angajati din CJ.


ENET este pentru unii...ciuma


Oameni necajiti, pensionari cu venituri sub limita bunului simt, care abia isi duc zilele de la o luna la alta, pun pe primul loc plata intretinerii temindu-se ca oricind ENET poate sa le scoata cu toba boarfele din casa sau sa le vinda chiar apartamentul. Si pe buna dreptate, daca tinem cont ca pe listele instantelor judecatoresti se afla, numai in perioada 2006-2007, peste 400 de dosare cu somatii de plata pentru debitorii ENET si alte 50 de dosare cu "incuviintari de executare silita", pentru sume care uneori nu depasesc nici 600 de lei. In acest moment, populatia municipiului Focsani are datorii de 83 de miliarde de lei vechi la incalzire. Rasfoind dosarele aflate pe rolul instantelor aflam ca judecatorii au aprobat actiunile inaintate de societatea de termoficare, in general pentru restante cuprinse intre 1.000 si 4.000 de lei, cele mai multe insa fiind sub 2.000 de lei. La 12 ianuarie 2007, instanta admite actiunea ENET si someaza pe debitorul Gheorghe Bartos, domiciliat in cartierul SUD, sa plateasca suma de 962,87 lei, din care factura neachitata reprezinta 601 lei, iar majorarile de intirziere 361 lei. Pe 2 februarie 2007, Rodica Spulber din Focsani obtine prin instanta esalonarea la plata pentru cei 683,96 lei datorati ENET. Marian Angheluta a fost trimis de ENET in fata judecatorilor pentru o restanta de 654 de lei, Ianos Dolnoki pentru 695,97 de lei, Mihai Botezatu pentru 755,8 de lei si lista ar putea continua. Acestea, fara sa mai punem la socoteala cazurile dramatice in care oamenii au fost evacuati din propriile locuinte pentru sume derizorii. Aici o putem aminti pe Valentina Sandu care, in 2005, impreuna cu sotul, mama si cei patru copii, a stat o vara intreaga sub cerul liber in fata apartamentului din care fusese evacuata. Fata de acesti cetatenii este nedreapta si jignitoare pozitia conducerii ENET care are doua masuri. Una, in care nu-i trimite nici macar somatii de plata lui Marian Oprisan si potrivit datelor din factura nu-i percepe nici majorari de intirziere, iar cealalta, in care amaritii sint tiriti prin tribunale pentru debite de 10 ori mai mici. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
Nu inteleg de ce merita chestia asta de popularizat Daca asta n-are calorifere si ala de la ENET spune ca e o greseala ce mai bateti cimpii,sau sunteti in criza de subiecte?
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
am patit-o si eu cu astia de la enet.eram debransat din vara fara calorifere si abia ,abia am reusit sa scap de ei!strategia lor e sa te lase sa faci datorii ,indiferent daca au dreptate,daca ai cu citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
Stimate redactie, acuma s-o luam logic, nu ca in Absurdistanul romanesc. Deci omul e debransat, legal sau ilegal nu conteaza. Deci in concluzie nu a consumat absolut nimic, acolo nici nu intra, nici citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
Focsaneni veniti la REFERENDUM si dati AFARA LISTACII DIN PARLAMENT. Peste 30% dintre parlamentarii care au candidat pe liste in Vrancea nu locuiesc in Vrancea si nu au nici o treaba cu Vrancea fiind citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
Interesant comentariul lui db. Ce vranceni vrea db sa fie votati, in conditiile in care Vrancea este un judet din care creierele si valorile pleaca, emigreaza la alte judete mai dezvoltate sau in citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
vai da chiar ca asa ratata e reaba ancat a dvenit subiect de tamtam cred ca de atata dragoste de acest baron local nu se va mai ajunge vreodata la o vrance curata de acesti catari care ne mananca din citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
Vranceni...la REFERENDUUM, INTREBAREA dp BULETINUL de VOT se refera la ... " VOT UNINOMINAL IN 2 TURURI "...adica, VRANCENI, CHIAR VRETI SA VOTATI ASA CEVA, adica sa se ORG 2 TURURI...deci sa platim citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 56 minute, 36 secunde
ma mir ca nu-i este un pic de rusine dar la tupeul lui totul e nonmal.ptr.acestbaron ieftin care n-a fascut absolut nimic ptr.acest oras decat a furat totul e normal.mi-e scarba de acest hot de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.