Politică

Desteapta-te romane se cinta la Tivoli

Iulia Crețu
13 nov 2007 829 vizualizări
O delegatie formata din primarul Decebal Bacinschi, consilieri locali si artisti va sarbatori Ziua Nationala a Romaniei in Italia, la Tivoli u administratia locala s-a razgindit cu privire la oportunitatea vizitei oficiale in peninsula care ar putea sa mai calmeze spiritele intre Bucuresti si Roma u pe 1 decembrie Piata Mare din Tivoli va rasuna de colinde, cintece si

Chiuituri populare romanesti u in Tivoli comunitatea de romani numara in jur de 10.000 de suflete

Primaria Focsani va sarbatori 1 decembrie linga comunitatea de romani din orasul Tivoli, Italia. Dupa ce timp de un an de zile cele doua administratii locale au purtat corespondenta cu privire la posibilitatea infratirii celor doua orase, de Ziua Nationala a Romaniei, cei aproape 10.000 de romani vor putea auzi colinde traditionale si vor regasi in Piata Mare a orasului datinile populare din Tara Vrancei. Dupa ce Ziarul de Vrancea a criticat modul inchistat de reactie al municipalitatii care raspundea celor din Tivoli ca acest sfirsit de an nu este tocmai favorabil unei plecari peste hotare, din pricina euro-parlamentarelor si a Zilei Nationale, iata ca ieri, in sedinta extraordinara a Consiliului Local Focsani, s-a votat in unanimitate vizita in tara lui Dante. Incercarea de infratire intre cele doua orase vine intr-un moment delicat, mai ales din cauza violentelor xenofobe din Italia in care au fost implicati romanii. Semnarea unui protocol de colaborare intre Focsani si Tivoli poate va mai dezamorsa bomba cu ceas declansata atit de autotitatile din Peninsula, dar si de caracterul mai putin social al unor semeni de-ai nostri. La finele acestei luni, o delegatie extinsa formata din primarul Decebal Bacinschi, consilieri locali, artisti de la Ansamblul "Tara Vrancei" si reprezentanti ai mass-media va pleca la Tivoli pentru 3 zile pentru a cinta "Desteapta-te romane" comunitatii noastre din oraselul de linga Roma. Potrivit proiectului de hotarire aprobat ieri, transportul si diurna pentru o delegatie de 35 de persoane vor fi suportate din bugetul local, restul cheltuielilor cu intreg sejurul in Italia, cazare, masa si deplasari, vor fi suportate de administratia orasului Tivoli. Pentru ca vizitatorii focsaneni vor depasi numarul impus de italieni, cheltuielile pentru restul delegatiei vor fi suportate de bugetul local. Ansamblul "Tara Vrancei" va pleca cu autocarul, in timp ce municipalitatea va zbura cu avionul pina in "Cizma".


Lipsa de comunicare intre Primarie si CL


Fiind un proiect care raspunde unei invitatii oficiale, consilierii locali nu au mai fost pusi in situatia ingrata de a alege citiva reprezentanti dintre ei pentru a merge la Tivoli. Invitatia este facuta catre primar si municipalitate. Cu toate acestea, au existat neintelegeri. "De ce de fiecare data cind se trimit astfel de invitatii catre municipalitate nu faceti cunoscut Consiliului Local? Le parvin unor colegi invitatiile si noi aflam ulterior. Daca dumneavoastra sinteti de acord ca acesta este un mod de lucru bun intre Primarie si CL atunci... Propun la proiect amendamentul ca din delegatie sa faca parte si reprezentantii presei", s-a napustit verbal asupra edilului sef democrata de fier, Mirela Bizna. Primarul Bacinschi a incercat sa se disculpe pentru lipsa de comunicare intre Primarie si CL pe motiv ca cele doua institutii sint entitati diferite. Restul alesilor locali nu s-au aratat jenati ca vor avea presa dupa ei si poate nu vor mai putea face shopping. Poate se gindesc ca astfel ziaristii nu-i vor mai critica atit de dur pe politicieni cind isi aproba proiecte de vizite si plecari in strainatate pe bani publici. "Sint de acord sa vina media pentru a ne monitoriza. Se pot naste diferite speculatii, iar asa este mai bine. Vad exact ce se intimpla", a declarat liderul PSD din CL Focsani, Liviu Oloeriu. Desi au sansa de a sta 3 zile in Italia pe banii "macaronarilor", unii consilieri au declarat ca nu pot pleca. Din rindul celor care vor reprezenta Focsaniul se numara social-democratii Bogdan Matisan, Geany Balan, Liviu Oloeriu, Stancu Sotir, Coman Imparatu, Rodica Boboc, George Mateescu si Ion Vlase, liberalii Gabriel Negoita, Gheorghe Stan, Vasile Dobre, Stefan Atomei, Doina Fodoreanu, Victor Racosanu, conservatorul Gheorghe Ivu si democratii Vasile Apostu, Mirela Bizna si Mioara Lazar. Restul, format din social-democratul Sandu Paroiu, liberalul Gabriel Corneanu, democratul Gheorghe Gadjunschi si independentii Cezar Mihailescu si Nitica Ciubotaru vor ramine la Focsani pentru a dansa hora in Piata Unirii.


"Proiectul a fost initiat de senatorul Vraciu?"


Alaturi de politicieni, de Ziua Nationala a Romaniei, vor petrece in Tivoli alaturi de comunitatea romaneasca si artistii din Ansamblul "Tara Vrancei". "Conform unui program al celor din Tivoli vor ca pe 1 decembrie sa prezentam un spectacol la sala de intilnire a celor doua parti, pe 2 decembrie in Piata Mare a orasului sa facem un alt spectacol de doua ore dimineata, urmind ca dupa ora 12.00, dupa iesirea de la biserica, sa se faca o masa cu specific romanesc. Seara va avea loc un spectacol cu date si obiceiuri romanesti", a precizat Maria Murgoci, directoarea Ansamblului folcloric. Aceasta a adaugat ca nu poate face un spectacol reusit cu echipa incompleta, facind referire ca are nevoie de 26 de artisti pentru distractia celor din Tivoli. Remarca artistei populare i-a cam nemultumit pe unii alesi locali care au spus ca se pleca in masa pentru transformarea in eveniment politic. Mai mult, politicienii au cerut clarificarea situatiei, in contextul recent in care senatorul democrat Jan Vraciu a anuntat ca isi deschide birou senatorial tocmai in Tivoli. "Initiativa infratirii apartine Primariei de acolo sau vine de la senatorul Vraciu? Initiativa a plecat de la PD!", a opinat decanul de virsta pesedist Sandu Paroiu. Restul Consiliului Local, inclusiv colegii de partid, i-a cerut consilierului sa citeasca mai bine proiectul si invitatia din mapa, care poarta antetul administratiei italiene. "Poate Vraciu se duce la pescuit acolo...", a glumit Ion Vlase. "Daca unii se duc poate la deschiderea biroului senatorial..., noi ne ducem pentru treaba nostra", a spus si Liviu Oloeriu. Cert este ca ai nostri consilieri si primar pleaca pe 1 decembrie in Italia intr-o incercare de reconciliere intre popoare. Gestul este cit se poate de binevenit. Speram totusi ca politicienii nostri sa nu transforme nici in Focsani si nici in Tivoli ziua de 1 Decembrie intr-un nou episod de campanie electorala. (Iulia CRETU)


O galeata cu dragoste de la PD


Iubire mare la CL Focsani intre democrati si social democrati! Atit de mare incit se lasa cu cadouri! Ieri, la finele sedintei extraordinare liderul PD, Mirela Bizna, i-a oferit o galeata portocaliu-democrat adversarului politic, pesedistul Bogdan Matisan. Acesta din urma a ramas "tablou" la gestul colegei sale.

Se pare ca acesta din urma i-ar fi luat galeata unui cetatean obisnuit care ar fi primit-o de la Partidul Democrat, pe strada, in cadrul campaniei electorale, iar Bizna s-a gindit ca lui Matisan i-ar lipsi din gospodarie un astfel de instrument, folositor de altfel la treburi casnice. Bogdan Matisan, trezit cu galeata in brate, a spus ca nu are nevoie. Colegii i-au replicat ca nu poate arunca asa chilipir si caldarea a fost ridicata de sub birou repede de Sandu Paroiu care ar fi luat-o pina la urma. Ha, ha, ha. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.