Politică

PNL si PLD se bat in ministri de Finante

Camelia Stănilă
10 nov 2007 1696 vizualizări
Ieri la Focsani au fost prezenti, concomitent, actualul ministru al Economiei si Finantelor, liberalul Varujan Vosganian, dar si fostul ministru Ionut Popescu, senator PLD u patronii au vrut sa stie cum ii sprijina statul in dezvoltarea afacerilor u Vosganian a laudat realizarile guvernarii, desi a apreciat ca avem un un handicap tehnologic in fata UE u discutiile au vizat salariul minim si criza fortei de munca u la conferinta de presa, ministrul liberal a stat cu Ziarul de Vrancea pe masa si a criticat dezvaluirile privind finantarea bisericilor electorale

PNL si PLD s-au "batut" ieri in ministri de Finante. Actualul ministru de Finante, Varujan Vosganian, si fostul ministru Ionut Popescu, senator PNL, s-au aflat aproape concomitent in judet, unde s-au intilnit cu oamenii de afaceri. Pentru ca intilnirile au fost programate una dupa alta, discutiile s-au purtat in aproape acelasi "anturaj". Intreprinzatorii au vrut sa stie cum ii poate ajuta statul in reducerea fiscalitatii si dezvoltarea propriilor afaceri, astfel ca si-au expus padurile legate de salariul minim sau criza fortei de munca. Aflat in campanie electorala, ministrul Varujan Vosganian s-a laudat cu cresterea economica, sustinind marirea salariului minim si a pensiilor. De cealalata parte, Ionut Popescu le-a transmis patronilor sa fie mai liberali in afaceri si sa-si respecte salariatii. Surprinzator, Vosganian s-a prezentat la conferinta de presa cu Ziarul de Vrancea in mina ofuscat ca ziaristii nostri au pus punctul pe «i» in ceea ce priveste finantarea bisericilor electorale.


Varujan Vosganian s-a intilnit cu oamenii de afaceri la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice, unde a laudat progresele tari in plan economic. "In \'89 era cit pe ce sa fim in incapacitate de plata, pentru ca nu aveam 700 milioane de dolari. Acum obtinem aceasta suma dintr-o tresarire", a afirmat Vosganian in debutul radiografiei pe care a facut-o in fata oamenilor de afaceri. Potrivit ministrului, 2006 a fost cel mai bun an economic din istorie, datorita faptului ca am fost inclusi in clasa A de risc investitional, inflatia a scazut sub 5%, rata somajului a ajuns la circa 5%, PIB a crescut cu 7,7%, iar leul a fost acceptat la tranzactiile europene. "Trebuie sa descatusam energiile pentru a avea o industrie nationala. Trebuie sa importam tehnologie, pentru ca acesta e cel mai mare handicap fata de UE", a spus insa Vosganian, care a adaugat si faptul ca deficitul bugetar va trebui scazut sub 12% pina in 2012, daca vrem sa intram pe piata euro.


Crestere esalonata a salariului minim


Ministrul s-a declarat de acord cu cresterea salariului minim, insa a apreciat ca acesta nu poate fi majorat deodata. In Romania salariul minim este 120 euro, desi in Franta este 1.200 euro sau in Luxemburg 1.400 euro. Potrivit reglementarilor UE, salariul minim ar trebui sa atinga cam 60% din salariul mediu net, ceea ce ar insemna circa 600 lei la noi. "Nu putem sari brusc de la 400 la 600 lei, pentru ca am spulbera toata constructia financiara. Sint insa de acord sa facem un program esalonat pina in 2012 si prin cresteri sucesive sa ajungem la nivelul dorit", a mentionat el. Ministrul s-a declarat surprins de faptul ca patronatele si Guvernul nu pornesc de la un numitor comun in negocierile cu sindicatele. Problema salariului minim a constituit si tema citorva interventii din mediul de afaceri. Cezarina Leca, directorul Incom-Vranco, s-a aratat nemultumita de faptul ca exista reglementari separate pentru bugetari, unde salariul minim este 390 lei si sectorul privat, unde s-a impus un salariu minim de 440 lei plus grile de ierarhizare. Vosganian a raspuns ca sindicatele si patronatele sint cele care negociaza contractul colectiv de munca. In aceste conditii, patronii au sarit ca nu au reprezentare pentru astfel de negocieri. "Priviti tara mai mult de la Bucuresti. Ar trebui sa aveti mai multi oameni in teritoriu. Noi am accepta poate un salariu minim de 540 lei, dar in conditii de coerenta economica", i-a spus ministrului si Ion Roman, seful Patronatului IMM. Acesta a abordat din nou tema fondurilor europene si a cerut sprijin. "Nu puteti cere consultanta din partea statului pentru ca si asta este o afacere. S-ar supara cei care ofera consultanta pe bani", a replicat Vosganian.


Criza de forta de munca, dar 3 milioane de romani "pe tusa"


Cei prezenti au profitat pentru a-si spune pasurile. Una din problemele ridicate a vizat si deficitul de forta de munca. De altfel, reprezentantul firmei SIF Computer, Sorin Hornea, a mentionat ca nu se mai face calificare la locul de munca si chiar a solicitat un fel de stagiu de pregatire pentru cei care doresc sa-si schimbe domeniul de activitate sau sint la prima angajare, inainte de a primi toate beneficiile salariale cuvenite. "Romania este in deficit cronic de forta de munca. De ani de zile nu au mai fost scoli de arte si meserii, iar acum nu avem nici fierari betonisti sau geamgii care sa monteze geamurile termopan. Pe romanii din afara nu ai cum sa-i aduci. Trebuie sa importam forta de munca", a admis ministrul Economiei. Acesta a spus ca in Romania exista 3 milioane de persoane apte care care nu au carte de munca si nici nu figureaza cu somaj, care ar trebui atrasi in zona industriala. Din cele 1,4 milioane de invalizi, doar 100 de mii sint inclusi in gradul de handicap I si chiar nu pot munci. Vosganian spune ca este posibil ca multi din acesti romani sa fie plecati peste hotare. "Oamenii care refuza doua locuri de munca n-ar trebui sa mai primeasca ajutor social. Trebuie luate masuri drastice", a mai spus Vosganian, recunoscind ca afirmatia sa nu e tocmai populara. Desi a criticat pensionarile din armata, Vosganian a sustinut majorarea pensiilor in sistemul de asigurari sociale. "Daca am ajuns sa ne temem de destabilizare economica din cauza cresterii pensiilor, inseamna ca valorile noastre sint pe dos. Efectele sint minime la majorarea pensiilor, nu se tulbura echilibrul economic. Acestia oameni isi platesc in primul rind intretinerea, nu se duc sa cumpere masini. Prim marirea pensiilor am facut un act de justitie si mai scoatem oamenii din saracie severa. Va mai fi o marire si de la 1 ianuarie", a mentionat Ministrul de Finante.


Confectionerii au sarit pe Vosganian


Cele mai multe probleme le-au ridicat insa confectionerii, care s-au aratat ingrijorati de ceea ce se va intimpla dupa 1 ianuarie 2008. Laurentiu Tigaeru Rosca a tinut sa mentioneze ca, in ciuda profitului cu care Rosca Conf a urcat in topul national, in confectii lucrurile nu stau chiar pe roze: "Confectiile sint un fel de motoras pentru Vrancea, unde exista peste 20 de mii de lucratori in acest sector. E si o problema sociala pina la urma. De la 1 ianuarie vor disparea contingentele care aduc materia prima din China. Exista o strategie pentru a proteja confectiile?". Vosganian a sugerat ca firmele sa mai renunte la lohn si sa-si creeze brand-uri. Confectionerii s-au plins si de usurinta cu care se acorda concedii medicale, mai ales toamna cind este perioada de virf in materie de comenzi. "Unii se angajeaza toamna si pleaca primavara, caci cauta un adapost. Pentru ca trebuie sa ne sustinem comenzile, acceptam si aceste aspecte", a mai spus reprezentantul grupului Rosca, care a solicitat o intarire a disciplinei fortei de munca. Reducerea TVA la produsele de baza, utilizarea caselor de marcat pentru bunurile de folosinta indelungata si prestarile servicii ori impozitul pe profit reinvestit au fost alte teme abordate de patroni. Dupa intilnirea cu patronii, Vosganian s-a alaturat grupului de campanie al PNL la Adjud, unde a profitat pentru a vizita si o fabrica de confectii si una de ambalaje de carton, apartinind desigur unor liberali. (Camelia STANILA)


Evlaviosul Vosganian incalca Decalogul!


  • pentru a se disculpa de abuzul de putere privind finantarea bisericilor, "feciorelnicul" ministru Vosganian sustine ca Episcopul Epifanie intocmeste lista, nu ministrul


  • Varujan Vosganian si-a inceput conferinta de presa de ieri cu "Ziarul de Vrancea" pe masa, criticind intr-un mod neelegant articolul legat de finantarea electorala a bisericilor. Liberalul s-a revoltat ca "lumea tipa" ca s-au alocat prea multi bani bisericilor, 3,5 milioane lei pentru Vrancea din totalul de 46,12 milioane la nivel national, in contextul in care vor mai fi alocate inca 100 milioane lei locasurilor de cult. "Tot ce ramine in urma sint bisericile. N-as vrea ca acest gest sa fie interpretat. Eu chiar l-am rugat pe patriarhul Daniel sa nu ma pomeneasca, sa nu-mi faca nici o ctitorie", a mentionat liberalul. Ministrul a continuat aratindu-se deranjat ca numele Catedralei "Cuvioasa Paraschiva", pentru care s-a alocat recent 1 milion de lei, e asociat cu numele lui Prunache. "I se spune «Catedrala lui Prunache». Nu am stiut ca aici fiecare are biserica lui. Se spune ca Jeloboi este biserica mea, dar eu nu sint enoriasul nici unei biserici. Merg la Biserica Armeneasca din Bucuresti, iar locul de veci in am in Cimitirul Armenesc din Focsani", a spus ministrul, facind referire la faptul ca "Ziarul de Vrancea" a scris ca in acest lacas l-a cununat pe finul si consilierul sau, Puiu Cocea, dupa care a si alocat parohiei o suma frumoasa de bani. Ion Martis l-a indemnat pe ministru sa finanteze catedrala, ca in final aceasta sa poarte numele Vosganian.


    "Biserici electorale" in direct, la TV


    Invitat aseara la Diplomatic TV, evlaviosul ministru a incalcat porunca IX-a din Decalog. Pentru a justifica alocarea arbitrara a fondurilor privind constructia si restaurarea bisericilor, indeosebi alocarea celor 900 de mii Bisericii Jelaboi din Tabacari, in detrimentul celorlalte biserici, ministrul a aruncat subtil pisica finantarii in curtea Episcopului Epifanie Norocel. "La Vrancea avem o lista de solicitari din partea preotilor parohi, avizata de Prea Sfintitul Epifanie. Tinem seama de ce spune episcopul locului" a declarat el. Protoiereul Nicolae Cobzaru ne-a confirmat insa ca faimoasa lista s-a facut fara sa se fie consultata conducerea Bisericii. "Preotii trec peste noi si merg cu dosarele la Bucuresti. Dovada este faptul ca au fost chemati la Episcopie cu dosarele, sa faca dovada, cu documente, pentru banii primiti", ne-a precizat pr. Nicolae Cobzaru. Ca sa arate iubirea electorala fata de Biserica, Vosganian a facut la TV o parada in sprijinul clerului. "Am acordat pentru bisericile ortodoxe, protestante si catolice peste 500 de miliarde de lei vechi. Am suplimentat cu 250 numarul posturilor de preoti si ierarhi si am subventionat parohiile sarace", a spus ministrul telespectatorilor. Smeritul Vosganian a uitat insa ca prin H.G. nr. 1148/2007 din 31 octombrie, Guvernul a virat catre Ministerul Culturii 46.122.500 lei pentru programul "Biserici electorale" si pina la aceasta data HG n-a fost publicata in Monitorul Oficial. Pentru aceste fonduri se dau lupte grele pe la Focsani si la Panciu! Ce ziceti dom\' ministru? (C. STANILA si V. MUSCA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 3

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 22 ore, 14 minute, 24 secunde
    Pai varianta cea mai buna pentru patroni este clara. Muncitorii ar trebui sa munceasca numai pe mincare sau pe bonurile pe care cu generozitate le ofera marii patroni din confectii iar de muncit ar citeste integral
    , acum 739398 zile, 22 ore, 14 minute, 24 secunde
    Iar ii vara, iar seara, ati dat-o baietzi in bara! faceti campanie electorala mascata. NU-i rau ca suntetzi amarati, dar nu facetzi ca lingaul de noaptes! pune-ti cel putin semnul de reclama pe citeste integral
    , acum 739398 zile, 22 ore, 14 minute, 24 secunde
    In criza romanilor din Italia singurul care a reactionat corespunzator si cu demnitate a fost Corneliu Vadim Tudor. Decizia de a se retrage din ITS dupa afimatiile lui Mussolini daca va fi gestionata citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.