Politică

Vraciu isi face birou senatorial la Tivoli, nu la Roma

Mihai Boicu
9 nov 2007 950 vizualizări
Peste 10.000 de romani lucreaza in acest oras din apropierea Romei, majoritatea vrinceni u ei spun ca aceasta campanie impotriva romanilor se datoreaza alegerilor de anul viitor din Italia u primarul din Tivoli si senatorul Jan Vraciu au spus ieri ca infratirea cu Focsaniul ar apropia cele doua comunitati

Senatorul Jan Vraciu a hotarit ieri sa-si deschida birou senatorial la Tivoli, unde exista o comunitate numeroasa de romani, care se ridica la peste 10.000 de persoane, majoritatea vrinceni, dupa cum spun cei care lucreaza aici. Inaugurarea biroului a fost programata pentru 1 decembrie, in cazul care nu se intimpla nimic neprevazut. Seful PD Vrancea a vizitat orasul Tivoli, insotit de oamenii de afaceri Serban Mustea si Razvan Mustea, pentru a vedea care sint problemele vrincenilor care traiesc aici, in urma scandalului declansat de crima comisa de Romulus Nicolae Mailat. Tivoli se afla la mai putin de 30 de kilometri de Roma, cu o populatie de 60.000 de locuitori. Practic, la tot pasul sint vrinceni si acest lucru se vede si se aude, dupa cum a putut constata imediat dupa sosire mica delegatie a judetului nostru. Prima data insa, Jan Vraciu a avut de infruntat ostilitatea italienilor, in timp ce astepta sa se intilneasca cu Alexandra Matei, proprietara magazinului "La vrinceanca". Chiar in fata sediului primariei, o seniora foarte suparata a inceput sa se ratoiasca la vrinceni in momentul in care i-a auzit vorbit romaneste, chiar daca acestia nu intelegeau ceea ce spune. Italianca i-a spus gardianului de la primarie, care a intrebat-o ce s-a intimplat, ca este "molto furioso".


3.000 de romani cu drept de vot


Vraciu si cei doi oameni de afaceri au fost bine primiti de vrinceni, mai ales ca au fost primii care s-au interesat de soarta lor din momentul in care Italia s-a intors impotriva romanilor. La Tivoli situatia este insa un pic diferita, deoarece din comunitatea de vrinceni sint 3.000 de rezidenti cu drept de vot, care vor avea un cuvint greu de spus la alegerile de anul viitor din Italia. "Daca anul viitor nu erau alegeri, atunci nu erau toate problemele astea. Noi am picat la mijloc. Totul are substrat politic", ne-a spus focsaneanul Nicu Lazar, in virsta de 30 de ani. Jan Vraciu a avut o intilnire cu autoritatile din Tivoli. Primele discutii au avut loc cu asesorii, un fel de ministri in executivul local, printre care si Iacopo Eugenio Togniazi, cel care este responsabil cu imigrantii. Primarul Marco Vincenzi s-a intilnit cu vrincenii intr-o pauza dintre sedinte, astfel ca intrevederea nu a durat foarte mult. "Modul de a iesi din aceasta problema este integrarea si respectarea legii. Cred ca, odata cu aceste lucruri fundamentale, treburile vor merge foarte bine. Comunitatile au un rol foarte important, pentru ca sint probleme foarte multe care au aparut, care sint lasate numai pe seama oamenilor primariei", a spus primarul. Acesta a pus accent si pe infratirea cu Focsaniul pentru a imbunatati relatiile intre italieni si vrinceni. "Sint impresionat ca acesti romani, conationalii mei, au depasit statutul de imigrant. Am descoperit ca exista o simbioza intre romani si italieni. Infratirea cu Focsaniul este un gest foarte important pentru ca Vrancea a dat cei mai multi muncitori care lucreaza aici. E timpul ca politicienii nostri sa lase disputele la o parte si sa faca aceasta infratire acum, cind este momentul si ar fi un semnal deosebit. Daca nu, o vom face noi atunci cind vom cistiga alegerile", a declarat Jan Vraciu. Omul de afaceri Serban Mustea a pus la rindul sau problema vrincenilor care trebuie sa se intoarca acasa si, in acest context, a mentionat ca vor veni foarte multi bani de la UE care vor trebui cheltuiti. "Noi respectam foarte mult eforturile de integrare pe care le faceti. Nu trebuie sa existe teama ca atunci cind vom pune la punct aceasta colaborare vom pleca cu totii", a spus Mustea. In discutiile avute, asesorii din Tivoli au spus ca profesorii italieni fac eforturi de a invata limba romana pentru a se intelege cu copiii.


"La vrinceanca", atacat de mesaje rasiste


Inainte de a pleca din nou spre Roma, cei trei vrinceni au stat in jur de o ora in magazinul Alexandrei Matei si au vorbit cu romanii care isi faceau cumparaturile acolo. In ultimele cinci zile, italienii au scris in fiecare noapte mesaje rasiste la adresa romanilor, pe grilajul magazinului. "Nu am mai vrut sa curat la un moment dat si aseara a venit chiar Iacopo de a dat cu vopsea", ne-a spus Alexandra Matei. Inainte de a lua o decizie cu privire la infiintarea cabinetului parlamentar la Tivoli, Jan Vraciu si cei doi oameni de afaceri au avut o scurta intilnire si cu Radu Horumba, cel care ocupa interimar postul de ambasador al Romaniei in Italia, avind in vedere ca din august tara noastra nu mai are ambasador aici. Acesta a fost de acord cu infiintarea unui birou senatorial si a promis ca va acorda tot sprijinul necesar. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.