Politică

Jan Vraciu s-a intilnit cu vrincenii la Roma

Ziarul de Vrancea
8 nov 2007 883 vizualizări
senatorul democrat a plecat ieri in capitala Italiei unde s-a intilnit cu liderii celor 35.000 de vrinceni care muncesc in zona. presedintele PD Vrancea a adresat ieri si o scrisoare deschisa Senatului italian in care face apel la echilibru si toleranta. Jan Vraciu vrea sa-si deschida un birou senatorial la Roma.

Criza imigrantilor romani din Italia i-a pus pe drumuri pe oamenii politici care ne reprezinta judetul. Senatorul democrat Jan Vraciu a plecat ieri in Italia pentru a-i intilni pe vrincenii din Roma, care se lupta in aceste zile cu atitudini xenofobe din partea unora dintre italieni. Senatorul spune ca s-a hotarit sa plece dupa ce a vorbit la telefon cu multi vrinceni care i-au spus ca se tem de represalii dupa crima comisa saptamina trecuta de un roman de etnie roma. "Motivele care m-au determinat sa plec la Roma tin in primul rind de faptul ca sint vrincean. M-am pus in pielea unui roman care munceste cinstit si, sincer, m-am simtit frustrat si abandonat. Am considerat ca e bine sa fiu alaturi de vrincenii care sint foarte multi aici, la Roma, in jur de 40.000, sa stau de vorba cu ei si sa-i fac sa simta ca cineva de acasa se intereseaza de soarta lor. Pe de alta parte, au fost o serie de declaratii cvasi-idioate din partea unor politicieni cu functii din Romania. Acum in Italia este campanie electorala. Exista si o campanie a mass-media de aici impotriva romanilor. Aceasta situatie te face sa te simti foarte prost ca roman. In urma intilnirilor avute, am decis sa deschid un birou parlamentar la Roma. Am fost insotit si de niste vrinceni care se simt la rindul lor responsabili, si ma refer la familia Mustea, tata si fiu, care au multi fosti salariati care muncesc in Italia, dar si la colegii mei. Chiar acum sintem intr-o intilnire cu doua asociatii care reprezinta romanii", ne-a declarat telefonic Jan Vraciu.


Scrisoare catre senatorii italieni


Senatorul PD a trimis ieri si o scrisoare deschisa Senatului italian, in care pledeaza pentru ideea ca o comunitate nu poate fi judecata si condamnata prin prisma actelor reprobabile ale unor indivizi. Jan Vraciu incearca sa-i atinga pe senatori la coarda sensibila: "Sinteti senatori in Senatul italian, urmasul Senatului Roman, cel mai vechi for democratic institutional. Senatul Roman a fost intotdeauna un forum al deciziilor intelepte si bine chibzuite", isi incepe scrisoarea Vraciu. "Asistam, din pacate, in ultimele zile la o dezlantuire fara precedent de ura si violenta la adresa comunitatii romanesti din Italia. Totul a pornit de la tragedia Giovannei Reggiani. Regretam profund ceea ce s-a intimplat. Trebuie sa intelegem ca fapta lui Nicolae Mailat este savirsita de un om si nu de o comunitate. Din pacate, reactia publica este exact contrara acestei idei. O intreaga comunitate, care depaseste un milion de suflete, este judecata si sanctionata pentru fapta unui singur om", declara Jan Vraciu in scrisoarea adresata inaltului for italian. In apelul la toleranta si echilibru, senatorul democrat face apel si la originile comune latine si face lobby pentru romanii cinstiti. "îl veti vedea pe constructorul roman care ridica pe arsita sau in ploaie o cladire, pe gradinarul care ingrijeste un parc, pe menajera din Romania care face curatenie intr-o locuinta sau pe studentul roman care invata la una din universitatile de prestigiu din Italia. Toti acesti oameni muncesc din greu si prin munca lor contribuie la cresterea nivelului de trai. Ce legatura au acesti oameni cu cei care comit acte de violenta?", mentioneaza democratul Jan Vraciu in scrisoarea sa.


O vrinceana vrea sa lucreze gratis pentru Vraciu


Ieri seara, la Momentano, un cartier de la periferia Romei, Jan Vraciu s-a intilnit cu citiva reprezentanti ai vrincenilor printre care s-au aflat Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Roma, si Iulian Manta, presedintele Asociatiei Socio -culturale "Vocea Romanilor". Jan Vraciu spune ca si-a notat problemele pentru a le prezenta in Senat, la Bucuresti. Potrivit acelorasi declaratii, cei doi lideri ai romanilor, Eugen Terteleac si Iulian Manta, au ramas destul de dezamagiti de intilnirea cu premierul Tariceanu, care a fost ieri in Italia. Acestia au sustinut ca premierul nu le-a spus nimic concret in afara unor banalitati de convenienta si le-a cerut doar sa fie mai uniti. Reprezentantii comunitatii i-au promis sefului PD ca ii vor pune la dispozitie un spatiu pentru deschiderea cabinetului senatorial, iar una dintre vrincence s-a oferit sa lucreze gratuit la cabinetul sau. (M. BESLEAGA, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.