Politică

Momanu sesiseaza Curtea Constitutionala

Doina Ganea
2 nov 2007 712 vizualizări
Liberal-democratul Corneliu Momanu crede ca alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot direct este o incalcare a Constitutiei

Presedintele PLD Vrancea, deputatul Corneliu Momanu, vrea sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la pevederile din legea votului uninominal asumata in Parlament de guvernul Tariceanu, care se refera la alegerea presedintelui consiliului judetean prin vot direct. Deputatul Corneliu Momanu sustine ca adoptarea unui astfel de articol legislativ incalca prevederile Constitutiei, pentru ca in legea fundamentala a tarii nu exista institutia presedintelui Consiliului Judetean si deci acesta nu poate fi o autoritate a administratiei publice locale, fiind ales din rindul consilierilor. Art. 121 si 122 din legea fundamentala enumera singurele autoritati ale administratiei locale care sint alese prin vot si anume consiliile locale, primarii si consiliile judetene. Conform art.122 alin 1, Consiliul Judetean este singura autoritate a administratiei publice care coordoneaza activitatea consiliilor comunale si orasenesti in vederea realizarii serviciilor de interes judetean, iar art. 123. alin. 5 nu include intre categoriile de acte, pe care prefectul le poate ataca in instanta de contencios administrativ, deciziile presedintelui Consiliului Judetean. "Crearea a doua institutii separate si independente, Consiliul Judetean si presedintele acestuia, poate conduce la blocaje de genul celor inregistrate la Bucuresti si Cluj, atunci cind presedintele poate fi adversar politic al majoritatii formate de consiliu. Este clar ca adoptarea propunerii facute de PSD s-a facut pentru perpetuarea domniei baronilor locali. Pentru o asemenea prevedere trebuie modificata in primul rind Constitutia, Legea 215/2001, statutul alesilor locali etc", a precizat Corneliu Momanu. Deputatul de Vrancea spune ca va sesiza luni Curtea Constitutionala cu privire la acest articol din Legea votului uninominal. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.