Politică

Eurodeputatul Cristian Dumitrescu a sabotat filmul lui Mungiu

Silvia Vrînceanu Nichita
27 oct 2007 1132 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea si-a motivat indiferenta spunind ca a fost foarte prins la Bruxelles cu raportul care i s-a incredintat. Nici alti europarlamentari nu si-au facut timp sa vizioneze filmul pentru a putea vota pelicula nominalizata la trofeul Lux, acordat de Parlamentul European.

Pelicula "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", nominalizata la premiul Lux, acordat de Parlamentul European, a pierdut miercuri, la mustata, trofeul pentru cinematografia europeana datorita dezinteresului fatis al eurodeputatilor romani care nu si-au facut timp, nici macar din patriotism, sa vizioneze cel mai premiat film romanesc. Potrivit regulamentului, cistigator a fost declarat filmul care a primit cele mai multe voturi din partea eurodeputatilor, drept de vot avind numai cei care au vizionat toate cele trei filme inscrise in competitie. Filmele au rulat intr-o sala de proiectie speciala la Bruxelles, in timpul pauzei de prinz pentru a da posibilitatea tuturor celor 785 de eurodeputati sa le vizioneze si apoi sa voteze pelicula care le-a placut cel mai mult. Premiul Lux a fost decernat in sesiunea plenara a legislativului din aceasta saptamina coproductiei germano-franceze "Auf der anderen Seite", regizata de cineastul german de origine turca Fatih Akin. Filmul a beneficiat masiv de voturile eurodeputatilor germani, care ocupa cele mai multe fotolii in legislativul european, respectiv 99. Deputatii romani insa au demonstrat ca si la Bruxelles procedeaza cam ca la Bucuresti. Deputatul de Vrancea Cristian Dumitrescu spune ca lipsa de timp l-a determinat sa nu voteze in favoarea regizorului roman, cu toate ca il apreciaza foarte mult. Social-democratul spune insa ca a vazut pelicula, ba chiar s-a regasit in poveste pentru ca a avut o experienta similara in timpul regimului comunist. "Vai de capul nostru, pe vremea aceea puteai sa pierzi tot, cariera, libertate "¦ Am fost foarte ocupat cu raportul referitor la Conventia de la Roma, care mi-a fost incredintat si n-am avut timp sa vad filmele pentu a putea vota", s-a justificat eurodeputatul, afiliat la grupul PSE din Parlamentul European.


Euro-indiferenta tipic romaneasca


Nici alti eurodeputati romani nu si-au exercitat dreptul la vot pentru a da o sansa in plus filmului regizat de Cristian Mungiu. Eurodeputatul PD Marian Jean Marinescu ne-a declarat ca nu a votat din lipsa de timp. "Cind iei un premiul «Palm d\'or» nu cred ca mai ai nevoie de un vot in Parlament. Cind au rulat filmele la Bruxelles eu eram in Azerbaidjan", s-a justificat el. Nici euroliberalii Horia Toma, Cristian Silviu Busoi sau Adina Valean nu au avut drept de vot, motivind munca solicitanta din comisii. Eurodeputatul Ovidiu Victor Gant este singurul dintre cei cu care am stat de vorba care spune ca a votat filmul. "Am vazut cele trei filme nominalizate. Mi-au placut si pelicula franceza si cea germana, dar am votat filmul nostru care era mai bun. N-am nici un fel de intelegere pentru colegii care nu-au votat filmul si, in acest context, cred ca 35 de voturi ale eurodeputatilor romani pentru regizorul Cristian Mungiu ar fi fost suficiente pentru a-i promova filmul pe locul I", ne-a declarat deputatul care reprezinta minoritatea germana si care face parte din Comisia pentru cultura si educatie a PE. Eurodeputatul Mircea Cosea, fost liberal, in prezent independent, afiliat la grupul extremistilor din PE (ITS - Identitate, Traditie si Suveranitate) ne-a declarat ca a vazut doua dintre filme si ca a votat pentru filmul romanesc, insa nu parea sa stie ca deputatii aveau drept de vot doar daca vizionau toate cele trei filme nominalizate la premiu dintre cele peste 700 de productii candidate. Precizam ca fiecare film a fost proiectat de noua ori, in perioada 1-18 octombrie, intr-o sala eleganta, cu 90 de locuri, construita special pentru eurodeputati, deci ar fi existat posibilitatea ca toti sa voteze pentru filmul favorit.


Filmul 4, 3, 2 ar fi putut fi tradus in 23 de limbi


Trofeul Lux Prize, reprezentind un simbol al Turnului Babel, a fost inminat cineastului Fatih Akin miercuri, de catre Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. Ca recompensa, acesta va fi tradus in cele 23 de limbi oficiale ale UE pentru a promova astfel valorile europene. Referindu-se la prezenta scazuta a eurodeputatilor la proiectie, dupa premierea de la Strasbourg, la care a asistat si un reporter al Ziarului de Vrancea, eurodeputatul britanic Graham Watson, liderul grupului ALDE, a remarcat ca politicienii ar face bine daca s-ar duce mai des la cinematograf. La dineul oferit dupa acordarea trofeului au participat numerosi actori de cinema, regizori si producatori printre care actrita germana Hanna Schygula, actorul, regizorul si scenaristul francez Michel Piccoli, cineastul portughez Manoel de Oliveira, precum si numerosi europarlamentari, jurnalisti si specialisti din lumea filmului. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.