Politică

PNL-ul a lasat scaunele goale pentru Bachus

Ziarul de Vrancea
24 oct 2007 822 vizualizări
Banii pentru Festivalul Viei si Vinului au fost aprobati numai de democratii si social-democratii din CL Focsani u desi cu o seara inainte au fost de acord sa voteze pentru Bachus, liberalii au lasat ieri scaunele goale in CL u cei 32.000 RON pentru amenajarea standurilor pentru mesteri dati de CL se suprapun peste banii dati de Centrul pentru Conservarea Culturii Traditionale, in acelasi scop

Surprinzatoare schimbare de scenariu ieri la Consiliul Local Focsani. Desi cu o seara inainte liderul liberalilor Vasile Dobre declara ca, pina la urma, va vota proiectul cu bani pentru Festivalul Bachus, ieri cele sapte scaune pe care de obicei stateau liberalii au fost, paradoxal, goale. Consilierii locali nu au participat la sedinta de indata si nici nu au raspuns la telefon inainte de deschiderea intilnirii de lucru. Astfel, prin absenta lor, votul a fost lasat pe seama democratilor si a social-democratilor, 13 prezenti, care au aprobat in unanimitate cele doua proiecte cu bani pentru Bachus si Grupul Scolar de Industrie Usoara. In afara de liberali, de la sedinta au lipsit social-democratii Liviu Oloeriu si Bogdan Matisan, dar si independentul Nitica Ciobotaru. Daca toti alesii locali ar fi venit ieri la sedinta, iar liberalii si independentii s-ar fi abtinut de la vot, atunci proiectul nu ar fi trecut. Astfel, "chiulul" liberalilor a demonstrat inca odata lasitatea politica in asumarea deciziilor. Liberalii si-au justificat absenta prin faptul ca au vrut sa evite speculatiile din presa. "Pentru a infirma zvonurile conform carora ar exista o intelegere intre grupul de consilieri municipali al PNL si primarul Decebal Bacinschi, intelegem sa nu participam la sedinta care a fost convocata pentru ieri, 23 octombrie 2007", se arata intr-un comunicat de presa semnat de grupul consilierilor locali din PNL.


Protestam, dar votam


Numarul celor 13 participanti a fost insa de ajuns, pentru constituirea sedintei fiind necesara prezenta a jumatate plus unu din totalul membrilor CL Focsani. Daca liberalii nu au venit, democratii au votat alaturi de PSD. Suparati pe ceea ce a aparut in presa locala de ieri, cind s-a scris ca Festivalul International al Viei si Vinului 2007 tinde sa devina inceputul campaniei electorale pentru Marian Oprisan, consilierii au cerut anumite explicatii primarului Bacinschi. Democrata Mirela Bizna a reclamat faptul ca proiectul cu bani pentru evenimentul podgorenilor a fost facut in pripa. "Ne trezim ca secretarul ne spune ca miine sau poimiine e sedinta pentru Festivalul Vinului. De ce nu a fost un proiect initiat la sedinta ordinara? Aceasta activitate se transforma in lupta politica. Nu putem fi manipulati, nu vrem sa transformam festivalul in activitate pesedista. Cine vrea sa-si inceapa campania asa cum se scrie in ziarul domnului Oprisan, sa isi faca in alta parte", a declarat reprezentanta PD in CL Focsani. La rindul lor, social-democratii s-au aparat de acuze, declarind ca Bachus-ul este un eveniment cu traditie in municipiu, fiind un fel de emblema pentru regiunea podgoriilor vrincene. "Aceasta activitate este o traditie. Iar daca cineva vrea sa faca altceva, eu nu am date de altceva", a spus Stancu Sotir. In pofida unor declaratii belicoase, cei patru democrati, sapte social-democrati si doi independenti au votat in unanimitate alocarea celor 32.000 de lei pentru finantarea unor actiuni la "Bachus 2007". Editia din acest an a festivalului face sa curga atita cerneala in primul rind din cauza mai multor inadvertente si precipitari in initierea proiectelor.


Unii cu malaiul...altii cu organizarea


Co-organizatorii de pe ultima suta de metri, Primaria si CL Focsani, nici macar nu sint mentionati pe afisele publicitare de dinainte de inceperea Festivalului Bachus. Cerneala a ajuns numai pentru Consiliul Judetean Vrancea si pentru Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vrancea. Apoi, suma de 32 mii RON destinata si pentru amplasarea standurilor pentru mesterii populari se suprapune peste finantarea data de CJCPCT. Potrivit directorul Directiei de Cultura Vrancea, Paraschiv Usturoi, in bugetul pentru manifestarile culturale anuale ale Centrului au fost alocate 200.000 RON, din care jumatate au fost cheltuite pentru editarea de carti, iar restul ar fi fost dat pentru manifestarile de la Bachus 2007. "Este o risipa fara precedent de resurse bugetare si este regretabil ca cei abilitati sa faca ordine in aceasta activitate se pare ca s-au predat. In acest timp, marea cultura, cultura scrisa, revistele vrincene traiesc din mila unor oameni de bine. Si deputalul Dumitrescu se plingea ca nu sint organizate biblioteci in comunele nou infiintate", ne-a declarat directorul Directiei de Cultura Vrancea. Potrivit Planului de activitati culturale adoptat de CJCPCT Vrancea, Festivalul international al Viei si Vinului "Bachus 2007" figureaza printre actiunile programate pentru acest an. Mai mult decit atit, conform proiectului de buget adoptat de consilierii judeteni pe anul 2007, Centrului pentru Conservarea Culturii Traditionale i-a fost alocata suma de 600.000 de lei, din care 211.000 de lei au fost repartizati la capitolul "alte cheltuieli" care cuprinde cheltuieli de "reclama si publicitate", precum si cheltuieli de "protocol si reprezentare". Potrivit acelorasi declaratii, acest ultim subcapitol reprezinta de fapt cheltuielile pentru tiparirea afiselor la Bachus 2007 si sprijinul acordat mesterilor populari.


Bachus revine la locul gloriei oprisaniste, Piata Unirii


A fost nevoie de doua sedinte, una extraodinara si alta de indata, tinute in pripa, cu doar doua zile inainte de debutul manifestarilor, pentru a se aproba co-organizarea Bachus 2007 de CJ Vrancea si CL Focsani. Si mai mult, primarul Decebal Bacinschi a recunoscut ca in ultimii doi ani a facut experimente cu Festivalul, incercind gasirea altor locatii, printre care si Parcul Nicolae Balcescu. Pentru ca nu a iesit ca pe vremea parangheliilor cu focuri de artificii, cind artistii multumeau la scena deschisa lui Marian Oprisan pentru circul ieftin cu miros de campanie electorala, Decebal Bacinschi da din nou Piata Unirii pentru aburi de fripturi si alcool. "Este adevarat ca acum doi ani municipalitatea nu s-a implicat si a fost o manifestare urita. Anul trecut ne-am implicat, dar ne-am convins ca parcul e mic si impropriu. Macar anul trecut nu am mai lasat tiganii de prin Ardeal sa vina cu tot felul de lucruri. De aceea am dorit sa se faca iarasi in Piata Unirii, inainte de a intra in reabilitare. E o treaba de imagine, benefica pentru cei care cultiva via si fac vin", a precizat si edilul sef Decebal Bacinschi. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.