Politică

Liberalii si-au prezentat candidatii la Parlamentul European

Ziarul de Vrancea
22 oct 2007 1214 vizualizări
PNL si-a prezentat ieri la Galati lista candidatilor pentru Parlamentul European u liberalii mizeaza in primul rind pe juristul Renate Webber si economistul Daniel Daianu u acestia au smuls ropote de aplauze de la membrii liberali din Vrancea, Galati, Tulcea si Braila u liberalii nu au ezitat nici la prezentarea pentru Europarlamentare sa se razboiasca cu Basescu sau PSD

Liberalii si-au prezentat candidatii la Parlamentul European

Liberalii si-au prezentat ieri, la Teatrul Muzical din Galati, intr-o atmosfera destinsa, cu baloane, confetti si muzica, candidatii la Parlamentul European. La intilnirea cu reprezentantii PNL din Vrancea, Galati, Braila si Tulcea au participat vicepresedintele Crin Antonescu, ministrii Ludovic Orban, Paul Pacuraru si Cristian David, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, dar si ministrul-secretar de stat Victor Paul Dobre. Desi initial fusese asteptat premierul Tariceanu, amfitrion al intilnirii a fost ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Acesta i-a prezentat pe rind pe cei pe care liberalii mizeaza pentru a reprezenta Romania la Strasburg. Opt dintre candidatii PNL la Parlamentul European au venit in fata membrilor din cele patru judete pentru a se prezenta si pentru a convinge ca optiunea de a ocupa un fotoliu de europarlamentar nu este exclusiv o chestiune politica. Din partea PNL Vrancea a participat presedintele Nini Sapunaru impreuna cu o echipa de 50 de liberali.


Intilnirea de la Galati a fost un bun prilej pentru membrii liberali din judete sa ii cunoasca mai bine pe candidatii desemnati de partid la Parlamentul European. Favoritii Renate Webber si Daniel Daianu, primele doua pozitii pe liste, au fost cei mai aclamati de membrii PNL. Cu toate ca s-a dorit o prezentare a celor care sa lupte pentru europenizarea Romaniei, politicienii nu au ezitat ca continue "gilceava dimboviteana", cu aluzii la Basescu si PSD. Liberalii s-au prezentat ca fiind partea mai buna din ceea ce propune politica romaneasca, punind in lumina valorile liberale. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a amintit liberalilor despre asedierea la care este supus partidul. "Cea mai mare forta a partidului nostru este ca sintem un partid de prieteni. Parem un partid asediat pentru ca poarta prin Guvernul sau o mare responsabilitate, pentru ca un om care a fost facut presedinte are ca scop inlaturarea Guvernului liberal si, daca se poate, si de a elimina PNL-ul. Sintem asediati pentru ca institutii care ar trebui sa fie arbitri si sa apere legea incearca sa convinga ca din marea coruptie au ramas caltabosii si au disparut vapoarele. PD-ul este fara principii si fara rusine, un partid de travestiti. In 90 se aflau in primele rinduri ale FSN-ului. Un partid care s-a dat socialist 15 ani a devenit de dreapta intr-o noapte si care astazi, parazitind popularitatea trecatoare a lui Traian Basescu, se prezinta drept marele partid reformator al Romaniei. PSD-ul imbina dosare de mare coruptie cu nostalgia momentelor cind stinga lui Iliescu avea 70% in tara si cu un discurs demagogic", a declarat Crin Antonescu. Vicepresedintele PNL a adaugat ca pentru alegerile europarlamentare se mizeaza pe oamenii tineri, dar si pe cei experimentati si de valoare, candidati care sint constanti valorilor liberale.


De la societatea civila la politica


La sfirsitul unui tur de prezentare a listei candatilor facut de catre vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a luat cuvintul favoritul liberalilor in cursa pentru alegerile europarlamentare, Renate Weber. Avocat de profesie, fost consilier prezidential pina in 2006 la Cotroceni, Renate Weber este cunoscuta ca fiind unul dintre cei mai respectati aparatori ai drepturilor omului. Din 1992 in cadrul APADOR CH a activat pentru respectarea drepturilor cetatenesti, iar din 1998 a condus Fundatia pentru o Societate Deschisa. In paralel face parte din importante fundatii si organizatii romanesti si internationale. "Intr-o lume in care se vorbeste de reformarea clasei politice, dar numai de pe margine, am considerat ca vine o vreme cind nu mai poti numai de pe margine sa dai sfaturi si indicatii pretioase, ci ca trebuie sa-ti asumi responsabilitatea unui astfel de gest. Am decis sa intru in lumea politica, iar acesta decizie nu puteam sa o fac decit alaturindu-ma PNL. Lista de candidati propusa de PNL este cea mai buna pe care o propune vreun partid din Romania. Se poate observa ca nu numai PNL s-a deschis catre societatea civila, ci in mod firesc si societatea civila se intreapta catre PNL, ca singurul partid alaturi de care vrea sa fie", a mentionat in discursului sau Renate Weber. Cit priveste apropiata campanie electorala, Renate Weber a apreciat ca aceasta nu va fi usoara avind in vedere temele predilecte ele opozantilor PNL. "Noi vrem sa facem politica altfel. Sa ne respectam electoratul, iar contracandidatii nostri vor sa ne traga in aceeasi gilceava dimboviteana de care cred ca am cam obosit cu totii", a mai spus viitorul europarlamentar liberal, Renate Weber.


Epiderma de politician, nesensibila


Pe un loc eligibil pe lista europarlamentarilor liberali se afla si profesorul universitar Daniel Daianu. Fost ministru de finante in perioada 1997-1998, Daniel Daianu este considerat unul dintre cei mai importanti finantisti romani avind o cariera impresionanta legata de universitati de renume cum ar fi Harvard, Berkeley, UCLA - Los Angeles sau Universitatea din Bologna. Dupa 1990, Daniel Daianu s-a facut remarcat lucrind la cele mai importante institutii politice si economice, economist sef al Bancii Nationale, Comisia Economica ONU pentru Europa sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. In discursul sau Daniel Daianu a explicat asistentei care au fost motivele pentru care a intrat in politica, desi nu se simte compatibil cu aceasta latura a societatii. Dovada fiind scurta sa sedere in fruntea ministerului de finante. "Lui Daianu nu i se putea da telefon. Nu i se putea solicita sa faca una sau alta pentru un interes de partid sau de grup. Am avut nenumarate oferte sa intru in politica, dar am refuzat pentru ca nu m-a atras si nu ma atrage viata politica si poate ca nu am epiderma pentru asa ceva. Nu am nonsalanta unui politician. Pe mine ma intereseaza ce cred ceilalati despre mine", a declarat Daniel Daianu. De altfel aprecierea sa plastica la calitatea epidermei politicienilor a fost preluata aproape de fiecare candidat care a luat cuvintul dupa Daianu. Fiecare a simtit nevoia sa explice de ce uneori politicienii au obrazul gros, probabil pentru a-i atrage atentia lui Daianu ca nu trebuie sa se simta jenat pentru ca se afla acum alaturi de ei in cursa pentru functia de europarlamentar. Desi aflat pe un loc eligibil, Daniel Daianu este unul dintre cei mai contestati candidati de catre societatea civila din cauza activitatii sale ca ofiter DIE in perioada 1976-1978.


Europarlamentarele, primul test pentru partide


Crin Antonescu a amintit ca pe 25 noiembrie se joaca si viitorul partidelor politice romanesti, alegerile pentru Parlamentul European deschizind seria cu alegerile locale si prezidentiale din 2008 in Romania. La rindul sau, Cristian David, ministrul de Interne si al Reformei Administrative, a facut portretul candidatilor liberali la Parlamentul European si a punctat cele doua mari obiective pe care tara noastra trebuie sa le realizeze in anii urmatori, aderarea la spatiul Schengen si introducerea monedei Euro. Atingerea celor doua tinte depinde in mare masura si de activitatea de la Strasburg a celor 35 de europarlamentari romani care vor fi alesi pe 25 noiembrie. "Sint trei atribute care definesc echipa noastra: candidatii nostri sint europeni, liberali si competenti. PNL are sarcina dezvoltarii Romaniei. Principalele doua jaloane pe care Romania le are de traversat in mersul ei european sint aderarea la spatiul Schengen in 2012 si trecerea la moneda euro in 2013", a spus si ministrul David. Dintre candidatii care au mai luat cuvintul la Galati se numara si Cristian Busoi, Mogor Csibi, Iuliana Bogban, Octavian Popa, dar si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, inscris pe locul 45 pe lista PNL. Acesta a ales primul loc de la coada pentru a demonstra ca nu cauta neaparat functia. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.