Politică

Politie politica la motiune

Ziarul de Vrancea
4 oct 2007 1033 vizualizări
Parlamentarii vrinceni sustin ca au votat la motiune cum le-au dictat partidele u deputatii PD si PLD sustin ca motiunea a cazut din cauza "tradatorilor" din PSD, dusmanii presedintelui Mircea Geoana u pesedistii spun ca liberalii vor guverna de acum cu "fringhia de git", liberalii ca vor negocia legile in Parlament, iar PD si PLD ca vor face opozitie in adevaratul sens al cuvintului

Parlamentarii vrinceni spun ca nu au iesit din disciplina de partid la votul motiunii de cenzura, care a picat ieri. Doar 12 voturi au mai lipsit pentru ca Guvernul sa cada. Deputatul PSD George Baesu a sustinut ca a votat in favoarea motiunii, insa s-a declarat nemultumit de faptul ca parlamentarii partidului sau au fost monitorizati pentru ca nu cumva sa voteze impotriva. Pesedistii spun ca voturile impotriva motiunii au venit si de la PD si PLD. In timp ce Mircea Geoana a solicitat sanctionarea pesedistilor care au votat impotriva partidului, Miron Mitrea a spus ca nu trebuie sa fie cineva tras la raspundere. Democratii si liberal - democratii sustin ca motiunea a cazut din cauza neintelegerilor din PSD. Liberalul Nini Sapunaru a afirmat ca rezultatul este dovada faptului ca PNL nu a cedat santajului pesedistilor si ca PD a negociat formarea unui guvern cu PSD. In continuare, PSD promite ca va face "opozitie totala" Guvernului, in timp ce liberalii spun ca vor negocia proiectele de legi pentru a trece de Parlament.


Rezultatul votului la motiunea de cenzura depusa de PSD a fost de 220 de voturi pentru, 152 impotriva si doua voturi anulate. Din cei 433 parlamentari prezenti, 59 nu au votat. Pentru adoptarea motiunii erau necesare 232 de voturi. Potrivit informatiilor vehiculate ieri in Parlament, au fost aproape 30 de parlamentari PSD care au votat impotriva motiunii depusa de propriul partid. Deputatul George Baesu ne-a declarat ca el a votat pentru motiune. "In partid, se stie, au existat mai multe opinii privind oportunitatatea depunerii motiunii. Erau unii care se asteptau ca scorul sa fie mult mai prost. Nu mi-a placut faptul ca un sfert de partid supraveghea modul in care voteaza celelalte trei sferturi de partid. Un partid este o comunitate de idei, de proiecte in interesul comunitatii. Astea nu sint lucruri care se realizeaza printr-o politie a votului", ne-a spus, suparat, pesedistul Baesu. Acesta crede ca daca votul s-ar reface si nu s-ar arata bilele atunci ar fi mai multe voturi impotriva motiunii de cenzura. "Nu a fost un singur caz, au fost aproape 30 de voturi impotriva, ceea ce in conditiile unei monitorizari inseamna destul de mult", a adaugat Baesu. Deputatul a sustinut ca voturile impotriva nu au fost pentru sustinerea Guvernului Tariceanu, ci impotriva presedintelui Traian Basescu. "PNL-ului ii va fi foarte greu sa guverneze impotriva PSD-ului, pentru ca PSD nu mai are nimic de pierdut si va tampona parlamentar PNL foarte puternic. PNL va guverna cu fringhia de git", a mai declarat George Baesu.


Mitrea si Dumitrescu nu vor sanctiuni in PSD


Deputatul Miron Mitrea nu a putut fi contactat telefonic, insa acesta a declarat pentru presa centrala ca nu trebuie sa fie cineva tras la raspundere pentru esecul motiunii. Mircea Geoana a cerut sanctionarea parlamentarilor care au votat impotriva. De altfel, si Marian Oprisan, presedintele PSD Vrancea, a amenintat cu mai mult timp in urma cu excluderea din partid a parlamentarilor vrinceni care nu sint de acord cu motiunea. "Nu cred ca trebuie sa isi asume cineva responsabilitatea pentru acest esec. Urmeaza stabilirea bugetului de stat pentru 2008 si vom avea din nou ocazia sa votam impotriva acestui Guvern", a declarat Mitrea. Deputatul Cristian Dumitrescu a fost prezent la votul de ieri, cu toate ca este europarlamentar, deoarece Mircea Geoana a incercat sa mobilizeze toti parlamentarii. Acesta a sustinut ca deputatii si senatorii care au spus «nu» motiunii nu sint numai de la PSD, ci si de la PD si PLD. "Eu cred ca este o marja de eroare in orice formatiune. Opinia mea este ca aceste voturi impotriva au fost mai mult de natura personala decit de vreun interes doctrinar sau decit o imposibilitate de colaborare cu PD. Sint persoane care nu se simt foarte confortabil in PSD", ne-a declarat Cristian Dumitrescu. Deputatul spune ca nu trebuie cineva tras la raspundere pentru esecul motiunii, care a dovedit ca "PSD poate comunica politic". "Partidul este obligat sa stea in opozitie si sa fie impotriva Guvernului daca vrea sa fie credibil. Riscul cel mai mare este sa pierzi credibilitate si atunci degeaba aceasta tevatura. Or, PSD a cistigat tocmai credibilitate", a afirmat parlamentarul PSD.


Sapunaru, cel mai fericit dintre parlamentari


Cel mai fericit dintre toti parlamentarii de Vrancea era aseara, fara indoiala, liberalul Nini Sapunaru. "Votul a fost dovada faptului ca PNL nu cedeaza in fata santajului, ca pentru noi este mai importanta Romania si modul in care guvernam tara si ca nu ne cramponam de putere", a declarat presedintele PNL Vrancea. Sapunaru spune ca au fost voturi impotriva motiunii si de la PSD si de la PD deoarece, in opinia lui, au fost persoane care nu au fost de acord cu un guvern PSD - PD. "Pentru noi este o dovada ca PD a negociat un guvern cu PSD. Au stiut foarte bine ce fac si au fost foarte bine determinati sa voteze motiunea", a mentionat deputatul PNL. Acesta a spus ca PSD si-a mobilizat exemplar toti parlamentarii, au fost adusi toti cei plecati in strainatate si s-a facut o supraveghere la singe a modului in care s-a votat. In opinia lui Sapunaru, PD a demonstrat ca face "un anti-joc total" prin faptul ca voteaza alaturi de PSD, cu care a facut parte din FSN. "Daca PSD vrea sa voteze impotriva bugetului, treaba lui. Noi sintem dispusi sa discutam. Exista o propunere a PSD ca marirea pensiilor sa se faca mai devreme. Este adevarat ca aceasta a fost aruncata de domnul Geoana fara a discuta despre resurse, dar putem sa discutam", a adaugat Sapunaru.


"Tradatorii au fost de la PSD"


Cei mai nemultumiti de caderea motiunii sint parlamentarii PD si PLD, care se vedeau inapoi la putere, chiar si alaturi de PSD. Liberal - democratul Corneliu Momanu spune ca toti cei 26 de deputati si senatori PLD au votat pentru adoptarea motiunii. "Cei care au tradat au fost tot de la PSD. Iliescu, Nastase, Mitrea Hrebenciuc au vrut sa-i plateasca niste polite lui Mircea Geoana. Sanse ca acest guvern sa cada pina la alegerile de anul viitor sint mai mici. Probabil ca Guvernul Tariceanu va mai fi carotat luna viitoare cind va veni cu bugetul in Parlament pentru ca PSD-istii vor santaja orice propunere pentru a obtine avantaje in folosul lor", a declarat presedintele PLD Vrancea. Senatorul Jan Vraciu da vina tot pe PSD pentru esecul motiunii. "Inainte de vot Viorel Hrebenciuc spunea ca motiunea nu va trece, la o diferenta de 10 voturi. A gresit cu doua voturi. De la noi, in afara celor pe care ii stiam ca nu vor vota sau vor impotriva, toti parlamentarii au votat «pentru». Stiam sigur, pentru ca ne bazam pe oamenii nostri. Nu a trebuit sa ne bazam pe ei", a spus democratul. Jan Vraciu s-a intrebat cum vor mai administra liberalii tara "in conditiile in care nici o ordonanta nu poate trece".


"Niste descreierati si niste dementi"


Deputatul PD Daniel Ionescu spune ca ar fi "jalnic" daca PSD nu se va "epura" dupa respingerea motiunii. "Sansele sint minime ca acest guvern sa mai cada. Cei care au votat impotriva motiunii gindindu-se doar la locul lor din parlament sint niste descreierati si niste dementi. Pai, te mai gindesti la tine cind tara este in deriva? Cind avem datorii pe termen mediu de 80 de miliarde de euro si cind la 1 ianuarie 2008 trebuie sa platim 6,2 miliarde de euro contributia noastra la Uniunea Europeana. Noi n-am luat nici macar 4% din fondurile europene, dar trebuie sa platim! Am ajuns sa finantam noi statele UE? Cind tara este in deriva ne mai arde de clientelism? Romania se va rupe din cauza clientelismului! Fara discutie ca acest guvern ar fi trebuit sa cada. Raul a fost facut! Poate sa vina orice lege dupa acest guvern si poate sa-i si impuste ca tot nu se mai indreapta raul facut de acesti ministri!", a fost de parere deputatul Daniel Ionescu. (Mihai BOICU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 21 ore, 40 minute, 38 secunde
Cum isi permite traseistul incompetent Daniel Ionescu-ex PRM sa vb din moment ce s-a dus dupa interes la nenea Basescu, pardon la PD !!! Era clar ca nimeni nu doreste cu adevarat sa guverneze, toate citeste integral
, acum 739392 zile, 21 ore, 40 minute, 38 secunde
Guvernul PNL s-a constituit exclusiv pe interese personale, de familie si de gasca. Dupa acelasi procedeu ridicind spaga la nivel de mod de guvernare au reusit si sa cumpere pe unul sau pe altul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.