Politică

Dormiti linistiti: Prefectura lucreaza pentru Oprisan

Mihai Boicu
1 oct 2007 559 vizualizări
Terenul de sub Hotelul Caprioara a fost luat de Consiliul Judetean de la Primaria Focsani printr-o hotarire care nu a primit aviz de legalitate de al Prefectura u mai mult, consilierii au votat pentru asocierea cu CJ Vrancea in schimbul celor 2,1 ha, insa acum apare ca terenul a fost luat in folosinta gratuita u toata afacerea a fost posibila prin "somnul" Prefecturii sub conducerea lui Ion Oprea, care trebuia sa ceara anularea ei

Marian Oprisan a luat terenul de sub Hotelul Caprioara la fel cum a facut si cu hotelul, adica cel putin la limita legii, prin complicitatea Primariei Focsani si a Prefecturii. Terenul aferent hotelului apartinea regiei Romsilva, insa anul trecut a fost obtinut de Primaria Focsani. Pe 21 decembrie 2006, membrii Consiliului Local Focsani au votat ca municipalitatea sa dea 2,1 ha CJ si sa se asocieze pentru realizarea unui centru regional de afaceri. Dupa ce Prefectura a cerut reanalizarea hotaririi, pentru ca in ea aparea si darea in folosinta gratuita si asocierea, nu s-a mai auzit nimic de ea. Intre timp, s-a lucrat in subteran, potrivit informatiilor noastre. Hotarirea nr. 381/2006 a fost trecuta in documente ca adoptata, votul consilierilor a fost schimbat de la asociere in darea pe degeaba a terenului, iar Prefectura nu s-a mai interesat de hotarire, in loc sa ceara in instanta anularea ei. CJ Vrancea a intabulat terenul ca fiind in domeniul privat al judetului, iar acum e nevoie de doua procese pentru se reveni la normal.


7924Marian Oprisan s-a facut stapin pe terenul de sub Hotelul Caprioara fara ca Prefectura sa se pronunte asupra legalitatii sau nelegalitatii hotaririi Consiliului Local prin care s-au dat 2,1 hectare din Cringul Petresti. Mai mult, consilierii au votat atunci pentru intrarea in CL Focsani in parteneriat cu CJ, iar acum terenul apare in documente ca fiind dat in folosinta gratuita. Povestea acestui teren a inceput in 21 decembrie 2006, atunci cind pesedistii si consilierii defunctei Aliantei D. A. din Consiliul Local Focsani si-au dat mina pentru ca CJ sa intre in posesia terenului. Acesta face parte din suprafata din 41 de hectare din Cringul Petresti pe care Primaria Focsani a obtinut-o de la Romsilva, in baza unui act de donatie al Regelui Carol I, carea dadea padurea municipalitatii pentru realizarea unui "parc de recreatiune". Initial, discutiile din CL Focsani au pornit de la darea in folosinta gratuita a terenului si la final s-a votat pentru asocierea dintre municipalitate si CJ Vrancea. Hotarirea a ajuns la Prefectura Vrancea, insa aceasta nu a fost pusa in discutie din punct de vedere ale legalitatii deoarece nu indeplinea conditiile de forma. Mai multi consilierii locali au trimis Institutiei Prefectului un memoriu, in care au atras atentia ca in textul hotaririi nu s-a anulat prevederea referitoare la darea in folosinta gratuita a terenului, astfel incit reiesea ca CL da terenul, dar se si asociaza cu CJ. In consecinta, Prefectura a trimis o adresa Primariei in care a cerut reanalizarea hotaririi, iar consilierii sa se pronunte pentru una din cele doua modalitati de incredintare a terenului. Primarul Decebal Bacinschi a repus proiectul pe ordinea de zi a sedintei din ianuarie 2007. Acesta a fost insa retras chiar la inceputul sedintei, deoarece membrii Comisiei de Urbanism au fost chemati cu un sfert de ora inainte sa avizeze darea in folosinta gratuita a terenului, nu a asocierii, si au refuzat.


Prefectura a "dormit" noua luni


De la inceputul anului si pina in prezent, hotarirea nu a mai fost discutata niciodata in Consiliul Local Focsani. De asemenea, nici Prefectura nu si-a mai spus un punct de vedere cu privire la aceasta chestiune. "Prefectura nu s-a pronuntat asupra hotaririi 381/2006, deoarece pe 5 ianuarie 2006 s-a primit la Institutia Prefectului un memoriu formulat de un grup de consilieri municipali, prin care se aduce la cunostinta o greseala in supunerea la vot a acestei hotariri. A fost omisa anularea primei parti a art. 2, care prevedea aprobarea incredintarii in folosinta gratuita a suprafetei de 21.882 metri patrati, iar in cursul dezbaterilor din sedinta s-a propus solutia de asociere in vederea realizarii "centrului regional de afaceri Caprioara". In consecinta, Prefectura a solicitat reanalizarea hotaririi 381/2006 pentru a fi stabilita si aprobata ori darea in folosinta gratuita a suprafetei de teren, daca sint indeplinite conditiile prevazute de actele normative in vigoare, ori asocierea sau parteneriatul", ne-a declarat prefectul Dragos Mircea. Cu toate ca Prefectura nu a dat niciodata aviz de legalitate hotaririi, CJ a intabulat acest teren ca fiind in domeniul privat al judetului, in temeiul H.C.L. 381/2006, prin primirea in folosinta gratuita de la Consiliul Local. La sedinta de saptamina trecuta a CJ, Marian Oprisan a propus ca hotelul si terenul aferent sa treaca in domeniul public al judetului, insa proiectul de hotarire nu a fost aprobat deoarece s-au opus 12 consilieri.


Cum s-a schimbat rezultatul votului


Intrarea CJ in posesia suprafetei de 2,1 ha in folosinta gratuita a avut loc prin conlucrarea fructoasa a municipalitatii si a Prefecturii, care ar fi trebuit sa urmareasca ce s-a intimplat cu hotarirea in cauza. Deturnarea votului consilielor de la sedinta extraordinara din 21 decembrie 2006 este demonstrata chiar de procesul verbal al sedintei respective. "Domnul presedinte Marian Oprisan a facut dovada realului sau talent de om politic", dupa cum s-a exprimat atunci liberalul Vasile Dobre, si a propus chiar el ca CL Focsani sa se asocieze cu CJ pentru realizarea unui parc regional. Mai intii s-a supus la vot proiectul in forma initiala, in care se prevedea incredintarea gratuita a terenului, care nu s-a adoptat. Dupa aceea au avut loc mai multe discutii privind formularea amendamentului privitor la asocierea dintre municipalitate si CJ. "Se supune la vot proiectul cu amendamentul formulat in sensul: «Consiliul Local al Municipiului Focsani intra in parteneriat cu Consiliul Judetean Vrancea» si se adopta cu 16 voturi «pentru» si 1 vot «abtinere» al d-lui consilier Dobre Vasile, devenind hotarirea nr. 381", se arata in procesul verbal al sedintei din 21 decembrie 2006.


Prefectura, complice la afacerea CJ - Primarie


Dupa ce Prefectura a cerut reanalizarea hotaririi, primarul Decebal Bacinchi trebuia ca la prima sedinta o introduca pe ordinea de zi. Edilul a avut aceasta tentativa, numai ca a retras proiectul dupa ce consilierii din Comisia de Urbanism au refuzat sa-l avizeze. Prefectura, prin Serviciul Juridic, aflat in subordinea subprefectului Mioara Flenchea, ar fi trebuit sa urmareasca ce s-a intimplat cu hotarirea si sa ceara in instanta anularea ei intrucit nu a fost reanalizata de Consiliul Local. In mod cel putin curios, acest lucru nu s-a intimplat si s-a ajuns la situatia din prezent. Fostul prefect Ion Oprea, actualmente subprefect, are o parte insemnata din vina deoarece el a fost cel care ne-a informat in ianuarie ca a cerut reanalizarea hotaririi CL Focsani. Atit Flenchea, cit si Oprea nu au fost de gasit la telefon de vineri si pina ieri. Subprefectul Mioara Flenchea ne-a raspuns la telefon insa ne-a spus ca nu are semnal dupa ce a auzit cine este la celalalt capat al firului. Prefectul Dragos Mircea ne-a declarat ca nu stia despre aceasta situatie, intrucit legalitatea actelor nu a intrat in atributiile sale cit timp a fost subprefect, insa a promis ca va verifica ce s-a intimplat. Romeo Paul Postelnicu, fostul secretar general al judetului, ne-a spus ca CJ nu era nevoit sa prezinte avizul de legalitate al Prefecturii pentru a intabula terenul si ca era suficienta hotarirea CL. "Orice abuz de drept se poate indrepta pe cale administrativa, dar acum lucrurile sint mai complicate. Este nevoie de doua procese. Prefectura trebuie sa ceara in instanta anularea hotaririi Consiliului Local. Tot instanta trebuie sa constate apoi intrarea ilegala a terenului in patrimoniul CJ", a precizat Postelnicu, doctor in drept administrativ.


Oprisan: "Nu-i nici o problema"


Primarul Decebal Bacinschi ne-a declarat ca terenul a fost dat CJ in folosinta gratuita, dar nu si in ce maniera s-a procedat. "Nu stiu care este procedura, dar stiu ca este legal. Nu stiu ce sa spun acum, de ce sa dau o informatie gresita", ne-a spus Bacinschi. Pe de alta parte, in ultima sedinta a CJ atit Marian Oprisan, cit si secretarul general Raluca Dan le-au spus consilierilor care si-au pus semne de intrebare ca hotarirea CL are aviz de legalitate. "Nu are nici o legatura sula cu Prefectura, Prefectura a dat aviz de legalitate, iar terenul de sub Caprioara este in folosinta Consiliul Judetean", a spus Oprisan. Raluca Dan a afirmat la rindul sau ca daca Prefectura nu dadea aviz de legalitate, atunci s-ar fi aflat in proces cu CL Focsani. Contactat telefonic dupa sedinta, Marian Oprisan si-a schimbat pozitia. "Atita timp cit hotarirea Consiliului Local exista, a fost aprobata si mi-a fost comunicata nu este nici o problema. Cei de la Prefectura au trimis o adresa catre Primarie in care spuneau sa se clarifice articolul cu asocierea, nu se referea la articolul cu darea in folosinta gratuita a terenului", a sustinut Marian Oprisan. Pe de alta parte, acesta a precizat ca CJ a dat in judecata Primaria Focsani si Romsilva pentru a intra in posesia a 12,6 hectare in Cringul Petresti, inclusiv suprafata de sub Hotelul Caprioara. "Pe amplasamentul stabilit pentru cele 41 de hectare, in mod gresit Comisia Judeteana a dat municipiului Focsani si cele 13 hectare proprietatea Consiliulului Judetean. Dupa ce se va termina procesul, Comisia judeteana va trebui sa mai dea 13 hectare Focsaniului", a mai spus Oprisan.


Cumpararea Caprioarei, din nereguli in nereguli


CJ Vrancea a cumparat Complexul Caprioara de la Federalcoop Vrancea in 2004, pentru suma de 17,8 miliarde de lei vechi, pe care i-a platit in rate. Consilierii judeteni nu au stiut de aceasta tranzactie la momentul respectiv, intrucit a fost "strecurata" intr-o rectificare de buget din luna noiembrie, sub forma unei prime rate de 3 miliarde de lei vechi. Alesii au aflat de achizitie abia la inceputul anului 2005, dupa ce Ziarul de Vrancea a dezvaluit dedesubturile afacerii. Aceasta este suspecta avind in vedere si terenul pe care il detine presedintele CJ in Cringul Petresti. Tranzactia este unul din capetele de acuzare din dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pe Marian Oprisan si alti membri din conducerea institutiei pe care o conduce. Perfectarea actelor de vinzare - cumparare nu s-a putut face mai repede pentru faptul ca terenul de sub Caprioara, ca si Cringul Petresti, a apartinut Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Focsaniul a cerut de mai mult timp cele 41 de hectare primite prin donatie de la Regele Carol I, insa ceea ce nu s-a rezolvat in opt ani s-a parafat anul tecut in numai citeva luni. La numai citeva zile dupa ce suprafata i-a revenit municipalitatii, primarul Decebal Bacinschi a convocat in mare graba o sedinta a CL pentru a o inventaria in domeniul privat al Focsaniului si pentru a da CJ cele 2,1 ha. Graba cu care Marian Oprisan a luat acest teren si trecerea hotelului Caprioara in domeniul public are legatura si cu procesul in care este judecat, intrucit altfel ar fi privite lucrurile daca complexul s-ar afla in domeniul public al judetului. Altfel, presedintele CJ putea sa astepte finalul procesului in care se judeca cu Primaria Focsani si Romsilva pentru 12,6 hecare si care a inceput luna trecuta. (Mihai BOICU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 737411 zile, 15 ore, 43 minute, 43 secunde
Focsaniul nu prea se poate lauda cu paduri sau parcuri iar putinii copaci care mai sunt au devenit dusmanii personali ai politicienilor local. Pohta CJ-ului de a pune mina pe singurul plamin verde al citeste integral
, acum 737411 zile, 15 ore, 43 minute, 43 secunde
bravo echipei de la ziar.iata ca mai exista si ziaristi care se respecta si fac investigatii. institutiile publice se ocupa doar de satisfacerea intereselor personale si ale liderilor politici.oricum citeste integral
, acum 737411 zile, 15 ore, 43 minute, 43 secunde
Inspirat titlul ales de Mihai Boicu, ar fii si culmea sa mai comenteze cineva altfel decat in spiritul acestui articol, korekt intocmit. Exista totdeauna si exceptii, iar acest forum cunoaste citeste integral
, acum 737411 zile, 15 ore, 43 minute, 43 secunde
Spre deosebire de tine care nu ai recunoaste ca a facut ceva Oprisan bine nici daca toti ceilalti paminteni ar fi de acord cu asta eu ma marginesc sa-i apreciez numai actiunile pozitive pentru judet citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.