Politică

CJ se imprumuta pe 20 de ani pentru casa de moda

Mihai Boicu
28 sep 2007 1097 vizualizări
Consiliul Judetean se imprumuta cu 400.000 euro de la BCR pentru plata casei cumparate de la SC Zisan SRL din Focsani u 12 consilieri au votat impotriva imprumutului acuzind ca la mijloc se ascunde o afacere oneroasa

Consiliul Judetean a votat la sedinta ordinara de ieri "da" pentru un imprumut de 400.000 de euro pentru plata cladirii de pe str. Mitropolit Varlaam, care a apartinut SC Zisan SRL. Firma este a antrenorului de judo Dumitru Zisu si a sotiei sale, creatoarea de moda Valentina Zisu. Dupa ce s-au trimis cereri la mai multe banci, CJ s-a oprit asupra ofertei facute de BCR. Astfel, CJ va plati rate timp de 20 de ani pentru imprumutul de 1.288.800 lei. Cumpararea cladirii a fost votata in plenul CJ pe 28 iunie, atunci cind consilierii l-au si imputernicit pe Marian Oprisan sa negocieze obtinerea unui imprumut de 400.000 de euro. Atunci, doar liberalii si PNG-istul Marin Stoica s-au abtinut de la vot pe motiv ca interiorul imobilului nu este terminat si mai este nevoie si de alte investitii pentru ca locatia sa devina functionala. Marian Oprisan a explicat ieri ca votul este necesar deoarece BCR mai vrea o serie de documente si "o hotarire mai recenta a CJ". "Grupul nostru de consilieri a analizat cu atentie aceasta hotarire. Noi ne-am opus anterior si am spus ca in patrimoniul CJ mai exista si alte cladiri. In consecinta, noi ne opunem acestui proiect", a spus liberalul Eduard Lambrino. Marin Stoica a afirmat la rindul lui ca, cu o asemenea suma, se putea renova interiorul altor imobile care stau parasite. Liberalul Mihai Copaci a atras atentia ca raspunsul primit de la BCR a fost trimis pe 22 iunie si ca oferta de creditare era valabila trei luni, in conditiile in care de atunci a trecut mai mult timp. "Oricum, BCR nu si-a schimbat oferta", a replicat Oprisan. Raluca Dan, secretarul general al judetului, a explicat ca acordul asupra efectuarii imprumutului a fost dat pe 28 iunie, numai ca atunci nu s-a stabilit banca care il acorda, ci doar a fost imputernicit presedintele CJ sa negocieze. Raluca Dan a mai spus ca de atunci au mai fost retrocedate citeva imobile din patrimoniul CJ si este nevoie de cladirea de pe strada Mitropolit Varlaam.


Democratii s-au razgindit subit


Marian Oprisan a solicitat BCR sa-i precizeze conditiile de obtinere a creditului de 400.000 de euro inca din 18 iunie, inainte de sedinta CJ din 28 iunie. Tot pe 18 iunie, CJ a trimis solicitari si Black Sea Trade and Development Bank si European Investment Bank, insa pentru suma de 500.000 de euro. In aceste conditii, oferta celor doua banci nu avea cum sa fie mai avantajoasa decit a celorlalte banci, carora li s-a cerut un imprumut de 400.000 de euro. Raluca Dan a afirmat ca oferta trimisa de BCR a fost considerata cea mai avantajoasa de catre comisia care a analizat raspunsurile la adresele trimise de CJ. In momentul votului, s-au inregistrat 19 voturi pentru si 12 impotriva, in conditiile in care conservatorii Horia Furtuna si Sorin Vornic au lipsit, primul pe motiv de boala, iar al doilea pentru ca era plecat in delegatie. Voturile impotriva au fost ale celor opt consilieri liberali, trei democrati si Marin Stoica. Democratul Valerica Panciu, care pe 28 iunie a votat pentru, a gasit o motivatie cusuta cu ata alba a faptului ca ieri a votat impotriva. "Atunci am votat pentru deoarece am fost informati ca CJ nu are spatii si am fost de acord. Noi nu am fost insa de acord sa ne imprumutam. Atunci nu s-a spus nimic de nici un imprumut. A, s-a spus? Inseamna ca nu am inteles noi", ne-a spus Valerica Panciu dupa sedinta.


"Nu gaseau cumparatori nici pentru 100.000 euro"


Zisan SRL Focsani a facut oferta catre CJ pentru a-i fi cumparata cladirea pe 3 aprilie 2007. In adresa s-a precizat ca imobilul este de marime medie, cu parter si etaj, suprafata construita de 186 mp, aria desfasurata de 372 mp si aria utila de 310 mp. La acestea se adauga terenul aferent de 407 mp. Cladirea are patru grupuri sanitare, canalizare, curent trifazic si beci, insa "compartimentarea si finisajele nu au fost facute necunoscind viitoarea posibila destinatie a cladirii". Potrivit raportului de evaluare, valoarea pentru un metru patrat de constructie a fost stabilita la 1.500 euro/mp. Unul dintre motivele pentru care consilierii liberali au votat impotriva a fost si acest pret, cu toate ca nu au facut referire la el in sedinta de ieri a CJ. "Eu la pretul de 700 de euro/mp faceam cladirea la cheie. Am auzit ca proprietarul nu a gasit cumparatori nici pentru 100.000 de euro! Nu stiu daca aceasta informatie este adevarata sau nu, insa cred ca organele in drept ar trebui sa-si puna un semn de intrebare cu privire la evaluare", ne-a declarat Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.