Politică

Autoritatile locale au aflat ce e cu Parlamentul European

Mihai Boicu
20 sep 2007 647 vizualizări
Reprezentantii administratiei publice locale din cele 73 de localitati ale judetului au fost chemati ieri la Prefectura pentru a participa la un seminar in care s-a prezentant rolul si structura Parlamentului European.

Ieri a avut loc primul seminar din cadrul campaniei de informare privind alegerile din 25 noiembrie

Intilnirea face parte din "Campania de informare privind importanta alegerilor pentru Parlamentul European", organizata de Institutia Prefectului in colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucuresti, Asociatia Pro Democratia - Club Focsani si mass media locala. La o parte din seminar a asistat subprefectul Mioara Flenchea, insa "ostilitatile" au fost conduse de Iulia Serban, coordonatorul campaniei. Aceasta a facut o prezentare a principalelor institutiilor europene, precum si a modului in care functioneaza Parlamentul European. "In Parlamentul European sint in acest moment 785 de membri, care reprezinta peste 490 de milioane de cetateni europeni", a spus Iulia Serban. Romania va avea in urma alegerilor din 25 noiembrie 35 de europarlamentari, iar dupa 2009 va reprezentata de 33 de europarlamentari. Mandatul alesilor europeni dureaza cinci ani. Iulia Serban a facut o prezentare a modului de organizare si de functionare a Parlamentului European. Spre deosebire de Parlamentul Romaniei, deputatii europeni sint afiliati la opt grupuri politice. In momentul unei luari de pozitii, vorbitorii nu au la dispozitie decit putin peste un minut. "Cam asa trebuie sa fie oamenii nostri acolo: capacitate de sinteza si vor lucra foarte mult", a afirmat Iulia Serban. Primarii si secretarii localitati au aflat care sint principalele atributii ale Parlamentului European si care sint unele dintre temele de care vor trebui sa se ocupe cei 35 de romani care vor fi alesi in noiembrie: reforma vinului, alimentatie/obezitate, protectia animamelor la sacrificare si schimbarea climatica. Camelia Cotun, sefa Directiei de integrare europeana din cadrul Prefecturii, a prezentat impresiile culese la fata locului despre modul in care isi desfasoara activitatea europarlamentarii. Aceasta a spus ca o activitate foarte importanta este cea de lobby, de sustinere a anumitor interese pe linga membrii Parlamentului. "Pentru mine a fost un mare semn de mare intrebare ce inseamna lobby si care este diferenta dintre lobby si trafic de influenta", a spus Camelia Cotun. Directorul Directiei de Integrare Europeana a atras atentia ca subiecte precum pensiile, pretul piinii, nivelul salarii se potrivesc "ca nuca-n perete" cu campania electorala pentru PE, care are alte preocupari decit aceste teme, considerate de interes strict intern. In incheierea seminarului de la Prefectura, participantilor li s-a reamintit ca exista cetateni straini in mai multe localitati si ca acestia trebuie sa depuna o solicitare la Autoritatea Electorala Permanenta cu 60 de zile inainte daca vor sa voteze pe 25 noiembrie. Primarii si secretarii au primit la plecare materiale informative despre Parlamentul European. Urmatoarea intilnire din cadrul Campaniei de informare va fi saptamina viitoare, cu elevii de liceu care vota pentru prima data in noiembrie. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.