Politică

Parlamentari, treceti la treaba!

Ziarul de Vrancea
3 sep 2007 985 vizualizări
Daca sustine motiunea de cenzura impotriva actualului Guvern PSD-ul risca autodistrugerea partidului si acorda si mai multa putere lui Basescu u votul uninominal va fi a doua tema de discutii in Parlament in acesta sesiune u PLD-istii vor o legea a pacientului si majorarea alocatiilor pentru copii u democratii spun ca se vor bate pentru reforma in administratie si transparentizarea bugetelor speciale

Parlamentarii vrinceni revin astazi la munca. Dupa o vacanta petrecuta de cei mai multi pe meleaguri scaldate in ape limpezi si cu multi aerosoli, deputatii si senatorii de Vrancea isi iau mapele de prin birouri si se pun pe elaborat si votat legi, daca nu cumva si pe chiulit. Cei mai multi sint interesati de revenirea la Camere mai ales acum, in plin razboi al motiunii de cenzura. Partidul care, indiferent de alegere pare a fi prins la mijloc, PSD-ul, cauta strategii de lupta. La guvernare, in umbra PNL-ului, ajunge sa-si piarda electoratul, iar daca sprijina motiunea de cenzura pentru inlaturarea Guvernului Tariceanu risca autodistrugerea prin acordarea a si mai multa putere presedintelui Traian Basescu. PD promite ca isi ia in serios calitatea de partid aflat in opozitie si ar dori sa aduca in atentia colegilor descentralizarea autoritatilor publice. Platformistii propun majorarea alocatiei de stat pentru copii la 50 de lei si cred in continuare ca motiunea de cenzura anuntata de social-democrati nu va fi votata nici macar de cei care o initiaza. De la un capat la altul al esicherului politic parlamentarii vrinceni sustin proiectul votului uninominal.


Electoratul, lipsit de criteriul valorii


"Eu am inceput munca de saptamina trecuta cind am avut primele sedinte la Comisia din care fac parte. Orice parlamentar care ar spune ca are planuri pentru noul an parlamentar si nu ar vorbi de actualul Parlament este ipocrit. Depunerea motiunii de cenzura este principalul nostru obiectiv. Aceasta releva doua planuri diferite. Unul este cel de acum, in care este situat PSD-ul, iar in aceasta conjunctura nu avem cum sa crestem in sondaje pentru ca nu putem face nimic. Se impune o rupere de ritm pentru PSD-ul din ultimul timp. Si al doilea plan, in care PSD ar risca sa dea putere celui caruia nu vrem sa ii dam, Traian Basescu. Din doua rele trebuie sa alegem raul cel mai mic. Mi-as dori ca indiferent de maniera de lupta in opozitie a PSD sa identificam citeva teme ale agendei publice si, indiferent cu ce partid ne luptam, sa ne revenim", ne-a declarat deputatul George Baesu, de la PSD. Acesta a amintit si de propunerea venita de la liberali, aceea ca Romania sa devina republica parlamentara, noul statut urmind a indica precis directiile pe care trebuie sa le indeplineasca si presedintele. Baesu a declarat ca in acest moment Basescu dicteaza. "Problema Parlamentului este aceasta mixtura inca necunoscuta intre parlamentarii Puterii si cei ai Opozitiei si ca, de prea multe ori, partidele baleaza de la o atitudine la alta, intre guvernare si opozitie. In afara de PNL si UDMR, toate partidele au fost si la Putere, si in Opozitie. La noi insa presedintele Romaniei dicteaza si are puterea, iar aici PSD-ul e in opozitie", ne-a mai spus Baesu. Reprezentantul PSD a vorbit si de caracteristica electoratului roman care nu prea are criteriul valorii. George Baesu este pentru o republica parlamentara. "Romanii care se prezinta la vot ii mandateaza pe parlamentari si ei ar trebui sa-l aleaga pe cel care poate fi seful Administratiei prezidentiale. Sentimental, ca si roman, cred ca romanii ar trebui sa aleaga. Dar de prea putine ori ei fac constient alegerea, pe cunoasterea atributiilor functiilor", a crede deputatul PSD.


Sesiune agitata


Presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru este de acord ca aceasta sesiune parlamentara nu va fi deloc usoara cel putin pentru membrii guvernul minoritar. Parlamentarul vrincean n-a putut sa precizeze un proiect de lege pe ca l-ar dori trecut de furcile caudine ale colegilor sai din opozitie, subliniind totusi ca sint mai multe proiecte ale liberalilor care se vor afla pe masa parlamentarilor, dupa ce vor primi insa avizul conducerii PNL. Totodata in acesta sesiune va fi aprobat bugetul de stat pe anul 2008, iar in cadrul comisiilor se vor duce cele mai mari batalii. "Eu in calitate de membru al Comisiei de buget - finante cred ca nu va fi deloc usor sa trecem bugetul avind in vedere ca sintem guvern minortar. Dar se va negocia si analiza fiecare punct din proiectul de buget si vom reusi sa depasim si aceasta perioada dificila. Avem multa treaba la comisie si multa responsabilitate, iar aceasta luna va fi una de foc", a precizat deputatul Nini Sapunaru. Totodata, parlamentarul liberal a declarat ca sesiunea va fi putin mai dificila fata de cele de pina acum, din cauza motiunii de cenzura, dar si pentru ca vor urma alegerile europarlamentare. Cit priveste votul uninominal, presedintele PNL Vrancea crede ca el va trece de plenul Camerei daca va trece de comisii. "La noi, la Camera Deputatilor batalia se va da in comisia electorala. In general orice lege daca trece de comisie are o traiectorie previzibila. Noi sustinem votul uninominal si speram sa treaca prin dezbaterea parlamentului. Sesiunea aceasta in general nu va fi una simpla", a mai precizat deputatul liberal, Nini Sapunaru.



Pentru votul uninominal


Potrivit deputatului Corneliu Momanu, presedinte al PLD Vrancea pe agenda de lucru a grupului platformistilor din Parlament se afla doua proiecte de lege importante. Primul vizeaza dublarea alocatiei pentru copii cu virsta pina la 18 ani. Acesta va insemna ca alocatia lunara va ajunge la 50 lei! Un alt proiect are in vedere protectia pacientilor prin infiintarea unui "Consiliu de disciplina" care sa se ocupe de reclamatiile pacientilor nemultumiti de calitatea actului medical, fie din spitale fie de la medicul de familie. Cit priveste motiunea de cenzura, platformistii cred ca aceasta nu va fi votata nici macar de initiatori. Legea lustratiei care zace de ceva vreme prin cotloanele Parlamentului este o tema ce merita a fi luata in discutie, in opinia deputatului Corneliu Momanu. "Multi au spus ca ea apare prea tirziu. Eu cred ca niciodata nu este prea tirziu pentru a se face lumina intre cei care ocupa functiile publice in statul roman", a declarat Corneliu Momanu. Referindu-se la votul uninominal, Corneliu Momanu a declarat ca va vota proiectul de lege, chiar daca acesta nu-i va mai aduce inca un mandat de deputat. "Votul uninominal este o necesitate. Chiar daca eu, sa zic, n-as avea sanse sa mai cistig inca un mandat, nu sint impotriva lui si voi vota proiectul. Votul uninominal e singura posibilitate de a mai reforma Parlamentul", crede liderul PLD Vrancea.


Democratii se iau in serios


Liderul PD Vrancea, senatorul Jan Vraciu apreciaza ca noua sesiune parlamentara va fi una putin mai agitata din cauza motiunii de cenzura si a trecerii votului uninominal, cit si a apropiatelor alegeri europarlamentare. Cele mai importante proiecte ale democratilor pe care le-ar vrea trecute de votul colegilor lor sint legate de descentralizarea si securitatea nationala. "In ceea ce ma priveste, ma voi concentra pe analiza legilor privind securitatea nationala si reforma administrativa. PD isi va lua in serios rolul de partid de opozitie si va fi atent la derapajele acestei guvernari. Deasemenea, descentralizarea in educatie a insemnat abandonarea scolilor prin trecerea unitatilor de invatamint in administratia locala si se vede ca acestea nu sint pregatite sa inceapa anul scolar. Si legile sanatatii sint o prioritate pentru PD. Totodata am dori un proiect de lege care sa reglemeteaze fondurile puse la dispozitia ministrilor si a primului ministru. Am vrea ca aceste fonduri sa fie aprobate de Parlament si nu sa ramina la pixul premierului. Cred ca va fi o sesiune putin mai agitata, din cauza motiunii de cenzura", a sustinut Jan Vraciu


Transparenta bugetelor speciale


Deputatul Daniel Ionescu, trecut recent in barca PD, spera sa-i fie promovate in aceasta sesiune doua proiecte de lege considerate foarte importante. Primul dintre acestea se refera la transparenta bugetelor speciale. "As dori ca in Parlament sa se voteze toate cele 14 bugete, nu doar cele patru care se supun aprobarii parlamentarilor in prezent. Noi nu votam si nu stim care este bugetul datoriei publice, creditele care se iau si se distribuie autoritatilor locale de catre ministere, bugetul Autoritatii de Privatizare, bugetul Autoritati de Drumuri. Din 2002 ma zbat sa fie analizate aceste bugete", ne-a declarat deputatul Daniel Ionescu. La fel ca si colegul sau de partid, democratul Ionescu ar dori ca la sefia inspectoratelor scolare sa vina persoane cu expertiza si numai prin concurs. "Posturile sa fie ocupate numai prin concurs. Acum posturile sint politizate. Este suficient ca avem functiile de prefect si subprefect in subordinea guvernului, deci politice", a precizat Daniel Ionescu. Potrivit aceleiasi declaratii, votul uninominal este "o bilba extraordinara", dar este important ca el sa treaca si deputatul a anuntat ca va vota acest proiect. Tot in opinia deputatului Daniel Ionescu motiunea de cenzura este "un joc de glezne" si ea nu va aduce restructurarea guvernului "ci doar vor fi inlocuite unele capete cu altele". (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 7 minute, 31 secunde
Ai zice din primele rinduri ale articolului ca doamna Ganea nu mai poate de grija PSD-ului si vrea sa-i convinga din toate puterile pe parlamentarii PSD sa nu cumva sa sustina motiunea pe care vor s-o citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 7 minute, 31 secunde
Domnule db, iar esti alaturi! Daca, fiind plecat....departe, nu mai esti la curent cu ceea ce se intampla in Romanica, tin sa-ti aduc la cunostinta ca nu numai doamna Ganea crede ca psd-ul o s-o ia in citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 7 minute, 31 secunde
Domnule db, iar esti alaturi! Daca, fiind plecat....departe, nu mai esti la curent cu ceea ce se intampla in Romanica, tin sa-ti aduc la cunostinta ca nu numai doamna Ganea crede ca psd-ul o s-o ia in citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 7 minute, 31 secunde
noua sesiune parlamentara va fii apriga, din moment ce principalul tel al unor partide este acela de a se declara " partide de opozitie " si de a-si " castiga " acest status ce poate fi deciziv la citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 7 minute, 31 secunde
Mai dom'le ,eu nu stiu daca sunt pe alaturi da se vede ca matale ai chiulit serios la orele de matematica si in special la alea in care se preda logica. Daca un om, in speta doamna Ganea, iti atrage citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.