Politică

Prefectul Oprea a fost inlocuit de subprefectul Mircea

Mihai Boicu
29 aug 2007 1595 vizualizări
Guvernul a facut ieri rocada intre prefect si subprefect, pe motivul eficientizarii activitatii Institutiei Prefectului u Ion Oprea, fost democrat, a fost inlocuit astfel de Dragos Mircea, care provine din PNL u ca de obicei in astfel de situatii, fostul prefect n-a comentat decizia Guvernului pina nu va vedea motivarea u Guvernul Tariceanu a schimbat ieri ultimii prefecti care provin din PD, inainte de alegerile europarlamentare din noiembrie si de cele de anul viitor

Guvernul Tariceanu l-a numit ieri pe subprefectul Dragos Mircea in functia de prefect al judetului, iar pe prefectul Ion Oprea subprefect. Motivul ofical este eficientizarea activitatii Institutiei Prefectului. Insa, "calitatea" pentru care Mircea a fost avansat este aceea ca provine din PNL si este omul deputatului Nini Sapunaru, asa cum prefectul Ion Oprea a fost pus in functie de PD. Decizia Executivului era asteptata, mai ales dupa ce s-a stabilit data alegerilor pentru Parlamentul European. Ion Oprea a spus ca asteapta sa vada motivarea hotaririi Guvernului pentru a o comenta, in timp ce Dragos Mircea a afirmat ca vrea sa duca activitatea Institutiei Prefectului pe noi "culmi" ale eficientei. Oprea nu a fost singurul prefect schimbat, intrucit Guvernul Tariceanu i-a lasat ieri fara functii pe ultimii prefecti provenind din PD, inclusiv pe celebra Mioara Mantale, prefectul Bucurestiului. Liberalii vor sa detina control total in administratia locala in perspectiva alegerilor care vor avea loc anul acesta si in 2008.


Vestea schimbarii prefectului a picat ieri in toiul sedintei Colegiului Prefectural, care a inceput la ora 15.00. Nimic nu anunta ce se va intimpla. Sefii de institutii ocupasera toate scaunele din sala de sedinte a Prefecturii, iar unicul aparat de aer conditionat abia mai facea fata atmosferei incinse. Ionel Duta, seful veterinarilor, era mai treaz ca niciodata, dupa aghioasele pe care le-a tras mai demult intr-o sedinta si se asezase in fata salii pentru a fi vazut de toata lumea ca nu doarme. Iordache Bostan, noul inspector scolar general a venit cu pieptenele in buzunar ca nu cumva curentul de la aparatul de aer conditionat sa-i strice frizura, in timp ce prefectul l-a asezat in stinga sa pe seful ADS, Manole Merchea, fostul subprefect al judetului pina in august 2005. Punctele de pe ordinea de zi treceau unul dupa altul, in timp ce sefii de institutii isi citeau linistiti rapoartele, iar prefectul Ion Oprea intervenea cu observatii. La un moment dat a inceput sa "ploua" cu sms-uri: "Prefectul a fost schimbat!". Timp de 10 minute, Ion Oprea a condus linistit sedinta, senin ca un prunc, deoarece nu aflase nimic. La un moment dat, prefectul a umblat la telefon, a citit mesajul ca a ramas fara scaun, s-a innegrit la fata si a plecat in viteza in birou. Dupa circa 15 minute a coborit din nou in sala de sedinte, chiar cind ordinea de zi era epuizata. "Cred ca am avut timp sa ne cunoastem destul de bine, chiar daca uneori nu am avut o relatie asa cum am vrut, pentru ca niciodata nu am fost omul care sa impuna un limbaj care nu-l caracterizeaza sau sa se foloseasca de toate atributiile functiei. Vreau sa va anunt oficial ca nu mai ocup aceasta functie. Eu, din acest moment, am fost demis din functia de prefect", a spus Ion Oprea, stirnind rumoare in sala.


Eficientizarea Prefecturii cu liberali


Guvernul Tariceanu II a schimbat ieri un nou lot de prefecti provenind din PD, la trei saptamini dupa ce a luat o alta decizie de acest gen. Potrivit unui comunicat de presa al Executivului, deciziile de inlocuire au fost luate "in scopul imbunatatirii calitative a actului administrativ si asigurarii unui spor de competenta, dar si a unei mai bune motivari a unor inalti functionari publici". Prefectul Ion Oprea a fost retinut in declaratii, vizibil suparat de faptul ca in curind isi va muta "bagajul" in biroul de pe cealalta parte a culoarului de la etajul intii al Prefecturii, unde mai sta inca Dragos Mircea. Biroul este unul modest fata de cabinetul spatios pe care l-a ocupat pina acum. "Este o decizie pe care am aflat-o acum 20 - 30 de minute si nu comentez decizia luata de Guvern. S-a avut in vedere ceea ce inseamna statutul de inalt functionar public, s-a mers pe principiul mobilitatii si eficientizarii activitatii Prefecturii", a declarat fostul prefect. Ion Oprea a spus ca asteapta sa vada care este motivatia inlocuirii sale pentru a decide cum va proceda in continuare. Calea legala este sa conteste hotarirea Guvernului, insa este putin probabil ca va avea cistig de cauza. Decizia Executivului condus de presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu era de asteptat, avind in vedere iesirea PD de la guvernare si stabilirea pe 25 noiembrie a datei alegerilor europarlamentare. Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a declarat de cite ori a fost in Vrancea ca vrea schimbarea prefectului, in timp ce pe plan local Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea, l-a criticat vehement pe Ion Oprea dupa esecul schimbarii din functie, anul trecut, a lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean. Acesta a fost acuzat ca a raspuns astfel comenzilor politice venite de la democratul Vasile Blaga, ex-ministrul administratiei si internelor.


Ce s-a intimplat in mandatul lui Oprea


Ion Oprea a fost numit in functia de prefect in ianuarie 2005, atunci cind i-a luat locul pesedistului Catalin Vrabie. La data respectiva, acesta era membru PD si ocupa functia de vicepresedinte al organizatiei judetene. Primul lucru care i s-a reprosat prefectului a fost faptul ca a ezitat si a ratat ocazia de a-l declara incompatibil si a-l lasa fara functie pe Marian Oprisan, care atunci era si presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, in ciuda faptului ca se afla intr-o flagranta ilegalitate. In iulie 2005 au avut loc cele mai mari inundatii din Vrancea, cind s-a spus ca prefectul nu a reusit sa faca fata evenimentelor si a fost chemat in ajutorul sau generalul Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane. In august, subprefectul Manole Merchea a ramas fara functie, dupa ce fiul sau de 17 ani a intrat cu masina sa de serviciu in gardul Stadionului Tineretului. In locul sau a venit ca subprefect Dragos Mircea, vicepresedinte PNL Vrancea, unul dintre oamenii de incredere ai deputatului Nini Sapunaru. Din ianuarie 2006, prefectii si subprefectii au devenit inalti functionari publici si au fost obligati sa-si dea demisiile din partide. Anul trecut a fost marcat de esecul actiunii de schimbare a lui Marian Oprisan din functia de presedinte al CJ. Liberalii l-au acuzat pe prefectul Ion Oprea ca a impiedicat inlaturarea baronului, deoarece a spus ca avizul de legalitate dat de subprefectul Dragos Mircea hotaririi de schimbare a lui Oprisan nu a fost legal. De altfel, cei doi aproape isi vorbesc cind conjunctura o cere. In ceea ce priveste realizarile, Oprea s-a laudat permanent ca a ajutat orice primar care a avut nevoie de fonduri, indiferent de culoarea sa politica. De asemenea, un alt motiv de mindrie pentru fostul prefect au fost fondurile consistente care au venit in Vrancea pentru unitatile de invatamint, desi multe firme de partid au profitat de pe urma acestora. Prefectul a avut si realizari personale de cind este in functie: si-a cumparat cu un pret infim un teren de 1.000 de metri patrati la Soveja, si-a schimbat masina, si-a reamenajat apartamentul iar sotia sa a ajuns director adjunct la Bancpost Focsani. Desi s-a speculat ca Ion Oprea ar putea refuza din orgoliu functia de subprefect, surse din apropierea sa au declarat ca nici nu vrea sa mai auda de fosta sa slujba ca inspector la sucursala CEC.


"Despre partea politica nu comentez nimic"


Dragos Mircea fost numit definitv in functia de prefect, spre deosebire de alte persoane nominalizate de Guvern, care au fost instalate in functii numai pina la organizarea concursurilor. Nominalizarea fostului liberal era data aproape ca sigura de mai mult timp, desi pentru functia de prefect a mai fost vehiculat si numele fostului deputat pesedist Catalin Popescu, "convertit" recent in liberal. "Pot sa spun ca o sa-mi fac datoria ca si pina acum si ca o sa aplicam spiritul legii cum scrie la carte. O sa incerc sa am o colaborare foarte buna cu tot ceea ce inseamna institutiile din judet si nu numai. Trebuie sa aplicam politica Guvernului, ca reprezentanti ai Guvernului, iar despre partea politica nu vreau sa comentez nimic", ne-a declarat noul prefect. Potrivit Legii 340/2006, de functionare a Institutiei Prefectului, prefectii au dreptul sa-si numeasca oameni de incredere in cadrul unei cancelarii, insa numai pe durata mandatului. Dragos Mircea ne-a spus ca nu s-a gindit deocamdata cu cine va lucra pe viitor, insa a precizat ca va aduce "numai profesionisti". Cel putin o parte dintre oamenii prefectului Ion Oprea isi vor lua adio de la pozitiile actuale. In aceasta situatie se afla sefa sa de cabinet, Cornelia Avram, Vicentiu Micheci, directorul de cabinet si consilierii Adriana Vatasoiu, Isabela Amalia Radu si Marian Chinde. "In orice activitate este loc de mai bine, nu vreau sa fac referiri la activitatea prefectului de pina acum, pentru ca nu ar fi corect. Totusi, am fost colegi, o sa fim in continuare si nu cred ca ar trebui sa fac astfel de aprecieri. Pe mine ma intereseaza sa eficientizez activitatea Prefecturii mai mult decit pina acum si sint sigur ca o sa reusesc asta, mai ales ca am experienta necesara", a declarat Dragos Mircea. Acesta va fi investit in functie in urmatoarele zile, prilej cu care va veni in Vrancea Victor Paul Dobre, ministru secretar de Stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, responsabil pentru relatia cu prefecturile.


"Era o actiune previzibila"


Senatorul democrat Jan Vraciu spune ca decizia de schimbare a prefectului Ion Oprea "era o actiune previzibila, in linia actualei guvernari, interesate in primul rind de supravietuirea la guvernare". "Evident ca are legatura cu alegerile europarlamentare. PNL este in cadere libera si recurge la tot felul de masuri, mai mult sau mai putin disperate, in speranta supravietuirii politice. Din pacate pentru ei, de ceea ce ti-e frica nu scapi", ne-a declarat presedintele PD Vrancea. Democratul crede ca noul prefect este mai putin interesat de buna functionare a Institutiei Prefectului, cit de "organizarea alegerilor si de satisfacerea clientelei politice". Vraciu a tinut sa spuna ca democratii nu vor opera schimbari pe criterii politice daca vor veni la putere. Deputatul PNL Nini Sapunaru nu a raspuns la telefon aseara, probabil pentru ca este plecat in concediu in China, din cite se spune. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Desi a sustinut sus si tare faptul ca prefectii nu sunt numiti politic, PNL-ul a ajuns sa faca tocmai contrariul: l-a dat jos pe Oprea pentru a-l inlocui cu Dragos (sau Mircea, ca nici acum nu stiu citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Pot inlocui pe cine vor ei liberalii. Dar in 2008 vor vedea si punctul de vedere al ...multimii...adica P.D.ul Atunci sa-i vedem .Mult a fost putin a ramas............
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Intreb ca omul.........este cumva sotul NAUSICAI. Asa se aude prin tirg.......
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Numele : MIRCEA Prenumele : DRAGOS Sunteti multumiti acum................
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Ceausescu si-a declarat la TV principiul de promovare sau numire a cuiva intr-o functie de conducere . Dupa ce enumera cele mai demne ipostaze in care se putea gasi din punct de vedere profesional un citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Felicit decizia guvernului de a numi pe MIRCEA DRAGOS in functia de Prefect al Vrancei.Speram ca ceea ce a fost nerezolvat in perioada fostului Prefect sa se rezolve imediat (multe probleme au fost citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Felicit decizia guvernului de a numi pe MIRCEA DRAGOS in functia de Prefect al Vrancei.Speram ca ceea ce a fost nerezolvat in perioada fostului Prefect sa se rezolve imediat (multe probleme au fost citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Se vede, dara, ca domnul prefect e deja foarte ocupat in a rezolva "interesele cetatenilor din Vrancea". Tot ceea ce sper e ca aceste decizii sa se ia la Prefectura si nu acasa, impreuna cu ... altii.
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Se vede, dara, ca domnul prefect e deja foarte ocupat in a rezolva "interesele cetatenilor din Vrancea". Tot ceea ce sper e ca aceste decizii sa se ia la Prefectura si nu acasa, impreuna cu ... altii.
, acum 739399 zile, 1 ora, 49 minute, 59 secunde
Cel mai corupt partid din Vrancea a ajuns, in sfarsit, sa puna mana pe toate functiile.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.