Politică

Puiu Cocea, baiatul baietilor destepti

Ziarul de Vrancea
20 aug 2007 4946 vizualizări
Focsaneanul Dumitru Cocea, finul ministrului Varujan Vosganian, a intrat in tabara "baietilor destepti" care cumpara energie scumpa si o vind ieftin

Seceta cumplita din acest an a dat o lovitura grea pietei de energie, hidrocentralele functionind in acest moment la capacitati reduse, din cauza nivelului lacurilor de acumulare care este in scadere. Cea mai afectata este Hidroelectrica, companie aflata in portofoliul statului care a vindut energie, in avans pe zece ani, fara sa se asigure ca va dispune de resursele de apa necesare cantitatilor contractate. In acest moment, potrivit dezvaluirilor facute de Evenimentul Zilei, Hidroelectrica vinde energie electrica "baietilor destepti" la cele mai mici preturi de pe piata, de aproximativ 20 de euro pe megawatt ora (MWh). Totusi, in plina criza hidrologica, pentru a onora aceste contracte, membrii Consiliului de Administratie ai companiei, condus de focsaneanul Puiu Cocea, au decis sa cumpere curent de pe piata libera, care este la un pret mai mult decit dublu. Astfel, Hidroelectrica a ajuns sa cumpere energie la 48 euro/MWh, ca mai apoi sa vinda "baietilor destepti", aceeasi energie cu numai 20 euro/MWh. De la inceputul secetei din acest an, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie hidro, a bagat cel putin 10 milioane de euro in energia scumpa, pentru a o revinde la jumatate de pret. O situatie similara s-a petrecut si in anul 2003, cind pierderile Hidrolelectrica s-au ridicat la peste 110 milioane de euro, bani care s-au reflectat ulterior, in facturile catre populatie. Managementul companiei este asigurat de Traian Oprea, sustinut politic de PNL si sprijinit direct de ministrul Varujan Vosganian, dar ramas in functie de pe vremea ministrului pesedist Dan Ioan Popescu. Finul ministrului Varujan Vosganian, focsaneanul Dumitru Cocea, a fost numit, in aprilie anul acesta presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica. Focsanenii Varujan Vosganian si Dumitru Cocea sint fosti colegi de scoala, si chiar de clasa, dar si prieteni de peste 40 de ani. Cocea a ramas alaturi de Vosganian si de-a lungul carierei politice a acestuia din urma, fiind vazut adesea cu un pas in spatele prietenului si sefului sau, ducindu-i servieta de ministru. In noiembrie 2005, Varujan Vosganian i-a devenit si nas de cununie, ceremonia avind loc in Focsani. Dumitru Cocea a fost in centrul atentiei in momentul investirii noului cabinet Tariceanu, cind l-a imbrincit pe consilierul prezidential pe probleme economice, Bujor Bogdan Teodoriu. Varujan Vosganian a fost personajul central al scandalului provocat de nominalizarea sa pentru functia de comisar european anul trecut. Dupa aceea, acesta a fost numit ministrul Economiei si Comertului, preluind ulterior si portofoliul finantelor, in noul Minister al Economiei si Finantelor. Dupa numirea sa in functia de ministru, Vosganian a avut grija sa-l numeasca pe finul si totodata directorul sau de cabinet, Dumitru Cocea in Consiliul de Administratie al Hidroelectrica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.