Politică

Prefectul acuza primarii de slaba implicare

Iulia Crețu
15 aug 2007 692 vizualizări
Sapte comune par a fi blestemate de Dumnezeu la fiecare ploaie mai abundenta u astazi, specialisti de la Prefectura, Consiliul Judetean, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul de Stat in Constructii si Sistemul de Gospodarire a Apelor merg sa vada efectele ultimelor precipitatii

Autoritatile judetene fac astazi front comun pentru a evalua pagubele produse de ploile abundente cazute saptamina trecuta in zona de munte a judetului. Chiar daca nu a fost vorba de cantitati considerabile care sa umfle debitele riurilor, precipitatiile au determinat importante scurgeri pe versanti, care, la rindul lor, au lasat izolate peste 700 de gospodarii la Poiana Cristei si Mera si au afectat drumuri, poduri si terenuri cultivate si in alte cinci localitati, Chiojdeni, Vintileasca, Reghiu, Straoane si Fitionesti. Astazi, echipe mixte formate din specialisti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul de Stat in Constructii, Prefectura, Consiliul Judetean si Sistemul de Gospodarire a Apelor vor merge pe teren pentru a evalua exact pagubele si necesitatile oamenilor. Ulterior, raportul ploilor cazute in Vrancea saptamina trecuta va fi inaintat Guvernului pentru gasirea unor solutii financiare. In cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, intrunit ieri la Prefectura, s-a stabilit ca cele sapte comune "blestemate si batute" de Dumnezeu sa primeasca cantitati de combustibil pentru inlaturarea efectelor precipitatiilor. Astfel, pentru Chiojdeni s-au dat 1.600 litri motorina, iar pentru Poiana Cristei, Vintileasca, Mera si Reghiu cite 2.000 de litri, necesari in special pentru refacerea infrastructurii. "Am avut sapte comune afectate ca urmare a precipitatiilor abundente. Au fost afectate portiuni din drumuri comunale, judetene, iar pe DN 2 R scurgerile au fost adus aluviuni. Avem 6,5 km de drum comunal avariat, ca de altfel si 175 de metri liniari din DN 2 R. Sapte podete au fost distruse, iar doua anexe gospodaresti de la Vintileasca au fost arse in urma unui incendiu produs dupa ploi. Urmeaza sa inventariem pagubele pina joi, iar vineri sa inaintam documentatia la Guvern", a declarat prefectul Ion Oprea.


Provizorat permanent


Ploile au rupt de civilizatie in jur de 700 de familii, acestea fiind nevoite sa astepte ajutorul autoritatilor. Incet-incet, chiar daca cu multe poticniri si bilbe ale gospodarilor, situatia revine la normal. Sa speram ca normalitatea nu va tine abia pina la urmatoarea ploaie mai serioasa. Prefectul Ion Oprea a precizat ca la Poiana Cristei s-a remediat situatia, lucrindu-se la o varianta provizorie pentru drum astfel incit, in cazuri de urgente medicale sa se poata interveni. "La Mera s-a restabilit circulatia, iar la Poiana Cristei se lucreaza pentru o varianta provizorie pentru a ne putea baza in cazuri de urgente medicale. Monitorizam in continuare situatia, chiar daca pentru perioada urmatoare nu s-au prevazut precipitatii", a adaugat prefectul Ion Oprea. Acesta a mai spus ca probleme apar mai mereu in aceleasi zone ale judetului si din cauza slabei implicari a autoritatilor locale si a scuzat autoritatile pentru lipsa interventiilor prin faptul ca nu se poate face ceva solid intr-un interval de timp foarte scurt. "La Reghiu a plouat destul de mult, inregistrindu-se 62,5 l/mp, din care 55 de litri numai intr-un interval de o ora. S-au facut lucruri provizorii, podurile facute din tuburi sint luate la prima apa. Aici este vorba de implicarea reprezentantilor locali. Pe DN 2 R, drum refacut anul trecut, lucrarile sint inca in garantie, e sarcina constructorului sa intervina. La drumul dinspre Racoasa spre Soveja este vorba de o finantare din surse externe pentru refacerea drumului", a mai spus prefectul. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.