Politică

CJ Vrancea, pe locul 19 in tara la calitatea serviciilor

Iulia Crețu
2 aug 2007 733 vizualizări
Pentru anii 2003-2004, CJ Vrancea figureaza pe locul 5 la investitii si lucrari drumuri si poduri judetene u un minus l-a reprezentat incapacitatea de a atrage fonduri externe pentru modernizarea retelei de drumuri

Institutul pentru Politici Publice a derulat pe parcursul unui an si jumatate un proiect privind calitatea serviciilor publice furnizate cetatenilor de catre municipii si consilii judetene, rezultatele acestui fiind prezentate marti la Bucuresti. în esantionul de cercetare au fost incluse 41 de Consilii Judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si 47 de municipalitati (municipii resedinta de judet), informatiile acoperind intervalul 2003 - 2004 pentru Consiliile Judetene si 2003 - 2005 pentru municipii. In raportul IPP, CJ Vrancea figureaza pe locul 5 din 41 la Domeniul Drumuri si Poduri Judetene si pe locul 19 din 41 pe toate domeniile. Conform aceluiasi studiu, pentru anii 2004-2005, municipiul resedinta de judet Focsani ocupa locurile 26-27 la capitolul Apa si Canalizare si pozitia 21 din 47 per total. Printre minusurile remarcate in urma acestui studiu la nivel judetean, in perioada 2003-2004, se remarca lipsa unei strategii de dezvoltare pentru zona drumuri si poduri judetene. De asemenea, specialistii au calculat un interval de 11 ani intre doua lucrari de modernizare pe acelasi tronson de drum. Durata medie de executie pentru lucrarile de intretinere a unui drum judetean este de aproximativ 2 zile/km, in timp ce modernizarea unui km de drum s-ar face in 15 zile. Potrivit studiului Institutului pentru Politici Publice, cele mai costisitoare drumuri ar fi cele din zona de deal a Vrancei, unde s-ar fi investit cite 207 mii RON/km, in timp ce media pe tara ar fi fost 119,99 mii RON/km.


Cj nu a investit in perfectionarea drumarilor


Tot la minusuri, CJ Vrancea figureaza in intervalul 2003-2004 cu 0 fonduri externe pentru investitii drumuri si poduri judetene si cu 0 fonduri alocate pentru calificarea, perfectionarea si specializarea profesionala a specialistilor din departamentul de drumuri si poduri judetene. Studiul arata ca zilnic judetul Vrancea este tranzitat pe drumurile judetene de peste 1.100 de vehicule. Cheltuielile totale in 2003-2004 pentru investitii drumuri judetene a fost de 11.379,17 mii RON. Institutul pentru Politici Publice a elaborat acest set de indicatori de performanta cu privire la capacitatea autoritatilor de a-si deservi comunitatea in ceea ce priveste furnizarea, la parametri de calitate, a unor servicii precum: drumuri si poduri judetene, biblioteci si muzee judetene, alimentarea cu apa si canalizare, iluminatul public, strazi, salubrizare. Concluziile desprinse in urma cercetarii releva situatii nu tocmai imbucuratoare in ceea ce priveste capacitatea autoritatilor locale de a pune la dispozitia cetatenilor servicii publice de calitate. La nivelul anului 2004, in 74% dintre judetele din Romania nu exista o clasificare a podurilor judetene pe categorii de risc, acest lucru in conditiile in care tara noastra s-a confruntat frecvent cu inundatii masive. (Iulia CRETU)


Focsaniul, pe locul 21 in tara


Conform aceluiasi studiu, in ceea ce priveste calitatea serviciilor furnizate cetatenilor din municipiul Focsani, administratia locala se situeaza pe locul 21 dintr-un total de 47 de municipii resedinta de judet. La capitolul apa-canal, in perioada 2004-2005, orasul de pe Milcov se plaseaza pe un deloc onorant loc 27 din 47. Potrivit studiului, consumul mediu de apa potabila facturata a crescut de la 6,2 la 7,8 metri cubi/persoana/zi. Proportional cu cresterea consumului si a facturilor, au crescut si nemultumirile si reclamatiile cetatenilor pentru regia de apa-canal. Potrivit setului de indicatori, la nivelul anului 2005, in Focsani, peste 80% din locuitori aveau consumul de apa rece contorizat. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.