Politică

Un canadian revendica Parcul Schuman

Iulia Crețu
27 iul 2007 919 vizualizări
Barbatul a plecat din Romania in 1987 pentru a scapa de regimul comunist u acesta revenidica un loc de 3.000 de metri patrati unde a avut casa si gradina, in actualul Parc Schumann u barbatul a depus dosarul de revendicare inca din 2001, iar Primaria Focsani i-a raspuns ca nu-i poate da terenul

"Era o strada cu castani... Acolo era casa mea, o casa mare si frumoasa, cu livada cu pomi, pe strada Frederich Engels. Am fost sa vad zona, unde acum e Parcul Schuman, si mi-a venit sa pling. Tin minte ciresul amar din curte, ziceam pe atunci sa-l incercuiesc si sa-l ingrijesc. Intr-o dimineata m-am trezit ca mi l-au taiat... Acum am vazut ca din radacina au crescut altii. Casa mi-au demolat-o in anul 1979. Dimineata am plecat la serviciu si cind am venit erau 50 de oameni pe acoperis care au darimat-o. Eu am amenintat, am fost urmarit, am incercat sa o salvez. Mi-au demolat-o in noiembrie 1979", povesteste cu ochii privind spre trecut doctorul Grigore Savulescu. Cu toate ca in 1987 a plecat din Romania pentru a fi alaturi de copiii sai la mii de kilometri, tocmai in Canada, dorul de casa l-a facut sa se gindeasca la ceea ce a pierdut in timpul regimului comunist. Povesteste cu mindrie de casa de pe strada Frederich Engels, la numarul 22, unde avea ca vecini familii instarite si cu rezonanta in perioada aceea. A incercat sa mute un colt de Focsani, de "acasa", si la Quebec, dar nu este acelasi lucru. Medicul veterinar arata cu mindrie fotografiile casei de peste Ocean. Prunul plin de fructe aduce a livada de acasa... "Am plecat dupa copii. Pentru mine insa dorul de casa este permanent", spune septuagenarul. In 2001 a facut dosar pentru revendicarea locului de casa si a terenului aferent. De atunci se lupta insa cu morile de vint si spera. "Am depus documentatia conform Legii 10 in 2001, intre timp aceasta s-a modificat cu Legea 247 si Primaria Focsani a eliberat o decizie prin care ma anunta ca nu-mi poate restitui terenul. Mi-a spus ca nu se poate pentru ca este prin Hotarire de Guvern trecut la patrimoniu. In final, mi-au spus ca nu au atit teren si nici alte bunuri compensatorii si au propus sa-mi dea bani", ne-a spus Grigore Savulescu.


Valoarea zonei, 300 euro/mp


Locul unde doctorul Savulescu revendica un teren de casa ajunge pe piata imobiliara si pina la 300 de euro/mp. In cazul in care Primaria Focsani nu gaseste o alternativa pentru a-l despagubi pe batrin, municipalitatea poate plati destul de mult. Pe linga casa de la numarul 22, Grigore Savulescu are acte si pentru gospodaria soacrei sale, pentru alti 850 mp. Valoarea terenurilor cumulate ajunge la aproape un milion de euro. "In acelasi loc, la numarul 18, soacra mea, Florica Peltiche a avut o suprafata de 850 mp. Pentru acest teren, municipiul Focsani, pina in prezent, nu a eliberat niciun fel de decizie. Dosarul meu a ajuns si la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Am tinut corespondenta cu Presedintia, insa pina acum nu s-a rezolvat nimic. Ba mai mult, un raspuns de la Presedintia Consiliului de Ministri mi-a indicat sa dau in judecata municipalitatea pentru ca nu mi-a rezolvat cazul in termenul legal", spune batrinul. Medicul veterinar Grigore Savulescu, cetatean canadian, spune ca ar accepta o despagubire in natura a terenurilor sale, barbatul declarind ca la un moment dat i se propusese suma de 100 de euro/mp. Printre cei care mai revendica portiuni din Parcul Schuman se vehiculeaza si numele preotului Dumbrava. Despre revendicarea parcului, primarul Decebal Bacinschi spune ca nu stie. "Sint 1.200 de dosare la retrocedari. Trebuie sa ma interesez sa vad ce este. Noi luam pe pachete. Trebuie studiat fiecare in parte. Trebuie sa vad ce este si cu parcul", ne-a spus si edilul sef. Pina la clarificarea cazului doctorului Savulescu, care cere cam 3 mii de metri patrati din parc, care se intinde pe o suprafata de 13.000 mp, batrinului ii ramin fotografiile facute inainte de demolare, dar si poeziile scrise departe de casa cu gindul la ceea ce a fost... "acasa". (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.