Politică

Ginzler a demarat lucrarile la Statia de Epurare

Ziarul de Vrancea
19 iul 2007 1944 vizualizări
Mirosurile pestilentiale de la Statia de epurare costa 12 milioane de euro u austriecii de la Ginzler au inceput ieri programul de modernizare a sistemului de epurare a apelor uzate u directorul CUP RA declara ca namolul rezultat ar putea fi folosit ca ingrasamint de flori u din 2009, apa filtrata va iriga spatiile verzi

Focsanenii mai au de asteptat inca doi ani de zile pina cind nu vor mai fi nevoiti sa strimbe din nas in zilele caniculare din pricina odorurilor grele emanate de Statia de epurare a apei de la Mindresti. Compania austriaca Ginzler a demarat de ieri lucrarile de modernizare, urmind ca in 2009 Focsaniul sa aiba un sistem de filtrare la nivel european, in ceea ce priveste legislatia de mediu. La inaugurarea lucrarilor au participat ieri atit beneficiarii, Primaria Focsani si Compania de Utilitati Publice RA, dar si reprezentantii firmei straine Ginzler, alaturi de partenerii de la BHU. Acestia din urma si-au prezentat realizarile in domeniul epurarii apei obtinute pe plan international si si-au manifestat increderea ca si la Focsani vor avea un proiect de succes. Vizititnd statia de la Mindresti, cistigatorii licitatiei proiectului ISPA au dat nas in nas cu mirosurile, dar si cu canicula.


Modernizarea Statiei de epurare se va incheia in 2009 si este realizata cu fonduri Phare, prin programul ISPA. Valoarea sa insumeaza 12.144.169,45 euro, din care peste 70% provin de la europeni, restul fiind acoperit din fonduri locale. Programul vizind modernizarea Statiei de epurare este al doilea dupa cel incheiat anul trecut si care a vizat reabilitarea retelei de canalizare din municipiu. Firma austriaca Ginzler este antreprenorul general, care se ocupa de partea de proiectare si executie, iar BHU e partener pe partea de proiectare. In subantrepriza, cei de la Ginzler vor lucra pentru noua Statie de filtrare cu EnergoConstructia Bucuresti. Actualul sistem de curatare a apei menajere din oras a fost construit la inceputul anilor \'80, insa in ultima perioada a devenit o povara pentru oraseni, care se pling de mirosuri pestilentiale emanate de namolurile din batale. "Sistemul special al noii Statii de epurare consta in faptul ca deshidratarea namolului se va face cu ajutorul unor sere, utilizind energia solara pe perioada de toamna, vara, primavara si chiar iarna daca vor mai fi ierni ca cea de anul trecut. In felul acesta se va face economie la energie electrica, stiut fiind faptul ca statiile de epurare sint mari consumatoare de energie, avind nevoie de multe substante chimice pentru aceasta tratare a apei. Utilizarea energiei solare e un element care ne ajuta foarte mult, cel putin jumatate din cursul unui an pentru aceasta deshidratare a namolului. Antreprenorul este obligat sa asigure exploatarea pe o perioada de un an dupa ce se face receptia finala. In acest an vor trebui demonstrate consumurile energetice, chimice, costurile de operare, functionarea, realizarea parametrilor de iesire a apei din statie conform cu ceea ce s-a ofertat. Daca apa rezultata din Statia de epurare respecta calitatile din normativele romanesti si este deversata intr-un riu, riul Putna, in cazul nostru, sigur ca va putea fi utilizata si pentru irigarea zonei verzi din oras", ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP RA Focsani. Namolul rezultat din epurarea apei este un compost care, amestecat cu resturi vegetale, va putea deveni un ingrasamint natural foarte bun pentru flori si va putea fi chiar comercializat destul de profitabil.


Caldura mare, mirosuri groaznice


Inainte de prezentarea tehnica a programului de modernizare, reprezentantii antreprenorului au vizitat Statia. Chiar daca vizita a fost programata la o ora destul de matinala, 10.00, caldura torida a facut ca mirosul devenit de acum proverbial pentru majoritatea locuitorilor municipiului sa-i loveasca si pe austrieci. Acestia au promis ca acest aspect va fi dat uitarii din 2009. "Compania a fost fondata in 1912 si produce materiale si utilaje pentru statii de epurare. Sint foarte multumit ca am cistigat acest contract si sper la o colaborare foarte buna. Voi fi prezent la Focsani pentru a urmari progresul de aproape", a declarat Hubert Ginzler, reprezentantul Ginzler Austria. Primarul Decebal Bacinschi a avertizat ca, desi lucrarile demareaza in aceasta vara, izul neplacut va mai bintui orasul pina in 2009. Emotionat probabil ca lucrarile au inceput de ziua sa, edilul sef a adus multumiri tuturor, incepind de la Guvernul Romaniei si pina la echipa de lucru condusa de Gheorghe Vasilescu. "Daca avem o problema grava in Focsani aceasta este cu mirosurile de la Statia de eupare, majoritatea cetatenilor reclama aceste mirosuri greu de suportat. Ii vom mai chinui pe cetateni aproape 2 ani pina aceasta lucrare va fi finalizata. Noi am dori sa refolosim namolul rezultat dupa epurare, dar si apa pentru intretinerea stadioanelor si a zonelor verzi. Pentru urmatoarea sedinta de Consiliu Local lucram la un proiect de refacere a spatiilor verzi, a parcurilor, a cimitirelor, a stadioanelor, in conditiile in care vom prinde si aductiunea de apa de la statia de epurare", a precizat Decebal Bacinschi. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.