Politică

Ludovic Orban: Vrem schimbarea tuturor reprezentantilor PD

Silvia Vrînceanu Nichita
17 iul 2007 921 vizualizări
Prezent in Vrancea pentru a vedea cum merg investitiile demarate la drumurile nationale, ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, i-a concurat pe pesedisti in proiecte legate de infrastructura rutiera si nu a ratat ocazia de a-i critica pe democrati u intr-un interviu acordat Ziarului de Vrancea, Ludovic Orban spune ca Oprisan "este in stare de orice" pentru a-si pastra functia u vicepresedintele PNL a declarat ca sustine schimbarea din functie a directorilor democrati, precum si a prefectului Oprea

Reporter: Dle Orban, ati fost de doua ori in Vrancea in calitate de ministru al Transporturilor si cred ca v-ati familiarizat cu infrastructura rutiera a judetului. Ce ati gasit pe drumul Tisita - Soveja?

Ludovic Orban: DN 2L a fost finalizat in ritm rapid si practic in baza cuvintului meu catre constructor, deoarece anul acesta nu era prevazuta finantarea pentru realizarea stratului de uzura, ca sa spun adevarul. Si daca nu s-ar fi turnat acest strat, practic, toata investitia ar fi fost compromisa.

R: Cum sa catalogam faptul ca lucrarea a fost o data inaugurata, s-a taiat panglica, a venit fanfara, iar acum se face a doua inaugurare?

L.O.: O bataie de joc! O lucrare nu poate fi inaugurata decit in momentul in care investitia este finalizata. Iar in ceea ce priveste lucrarile de asfaltare, finalizarea se face odata cu turnarea stratului de uzura si finalizarea scurgerilor si a celorlalte lucrari aferente. Practic, nici acum nu este finalizata deoarece compania a mai solicitat constructorului sa refaca marcajele in citeva zone.

R: Daca tot vorbim de drumul spre Soveja, ce sanse dati statiunii? Ea este in moarte clinica de 17 ani.

L.O.: In primul rind trebuie sa-si recistige statutul de statiune turistica, voi sprijini demersurile Consiliului Local. In al doilea rind, lucrurile vorbesc de la sine, practic a crescut pretul terenului.

R: Primarul din Soveja nu v-a propus sa va dea o bucatica de teren acolo? Asta este reteta ultimilor ani.

L.O.: Reteta din alte timpuri!

R: Nu chiar! Din timpurile dumneavoastra!

L.O.: Nu este valabila si pentru mine!

R: Dar drumul Focsani - Ojdula, DN2D?

L.O.: Este un drum extrem de important, care practic asigura legatura intre Focsani si Ardeal, prin Tirgul Secuiesc cu Brasovul si cu toate axele de transport din Ardeal, si care va avea un impact deosebit asupra dezvoltarii localitatilor. Tot in ceea ce priveste drumul 2L identificam acum surse de finantare, pentru a face legatura intre Soveja si Lepsa. Pot sa va spun ca am obtinut finantarea, astfel incit, cel mai tirziu martie anul viitor, sa incepem lucrarile.


"Legam Moldova, sudul Munteniei, de Ardeal"


R: Ce se mai aude de autostrada care va traversa Vrancea?

L. O.: O sa existe 2 tronsoane pe culoarul Pan-European 9: tronsonul Ploiesti-Buzau-Focsani, pe care il vom face din Fondurile de Coeziune, si tronsonul Focsani-Bacau pe care il vom finanta prin intermediul concesiunii de lucrari publice. Si avem ca obiectiv ca pina la 1 iunie 2008 sa semnam contractul. E o procedura mai complicata licitarea si negocierea ulterioara a contractului. Ne trebuie un consortiu international puternic.

R: Cind va trece autostrada prin Focsani?

L. O.: Cu executia finalizata, pina la finalul lui 2012 va fi gata tronsonul Ploiesti-Bacau.

R: Am inteles ca ati pus presiune pe construcutori, in sensul sa restringa, pe cit posibil, termenele.

L.O.: Pentru prima oara introduc in caietele de sarcini, punctarea pentru constructorii care reduc termenele. Romania este contra cronometru cu toate tarile din regiune, pentru dezvoltare economica, iar infrastructura constituie unul din criteriile de baza care pot sa determine atragerea de investitii.


"Dosarele au fost ingropate"


R: In perioada 2000 - 2004 Vrancea s-a aflat in topul judetelor in ceea ce priveste finantarile pentru drumuri si nu ne putem lauda cu o infrastructura rutiera foarte bine pusa la punct, dimpotriva. Ati facut o analiza asupra modului in care s-au cheltuit banii?

L.O.: N-am vreme sa rasfoiesc in arhive sa pornesc o vinatoare de vrajitoare.

R: Dar avem drumuri care au fost reparate doar pe hirtie ....

L.O.: Asa este, dar din pacate, desi au fost sesizate organelor de ancheta penala, desi au fost sesizate institutii ale statului, nu a existat nici un rezultat concret.

R: Aveti incredere in justitie?

L.O.: Practic, dosarele au fost ingropate. Am incredere in justitie, mai ales in instante. In general parchetele, in mare parte, sint influentate politic. Nu de noi, de liberali, probabil ca noi am fost mai mult victime ale parchetelor.

R: Pentru sectorul de drum de la Jitia ati ajuns la o solutie tehnica, se vorbea de un apeduct. S-a mai facut o lucrare serioasa care a fost dislocata din cauza alunecarilor de teren.

L.O.: Alunecari de teren care vor continua, dupa cum arata zona. Nu stiu daca vom avea resursele financiare in bugetul pe 2008, dar oricum, vom demara lucrari acolo. Costul este destul de mare in realizarea unui apeduct.

R: Localnicii din Vintileasca si primarul Marian Georgescu s-au plins la precedenta dvs vizita de starea unui drum, care este distrus complet, spre satul Poiana Stoichii. Cred ca este singurul sat din Vrancea izolat total dupa inundatiile din 2005.

L.O.: Va intra si drumul acela in obtinerea de finantari.

R: Puteti avansa un termen?

L.O.: Martie - aprilie 2008.


"Vreau sa deparazitez caietele de sarcini"


R: Care sint cei mai importanti jucatori pe constructia de drumuri, din punctul dvs de vedere? Avem aici in Vrancea, iata, pe Dorinel Umbrarescu, care se ocupa de un drum important, il mai avem pe domnul Corneliu Istrate, de asemenea jucator important pe lucrarile din bani publici. V-ati facut o idee, desigur.

L.O.: Mi-e greu sa va spun. La ora actuala orice companie poate sa participe la o licitatie, la care sa ofere un pret bun sa cistige o lucrare. Nu am favoriti. Ceea ce ma intereseaza este ca o lucrare sa se faca cit mai repede, la un cost cit mai mic si sa dureze cit mai mult.

R: Nu au existat interventii? Noi am scris in nenumarate rinduri si-i vedeam pe acesti patroni ca facind parte din clientela fostului partid de guvernamint.

L.O.: Nu am operat nici un fel de discriminari in relatia cu firmele de constructii.

R: Au incercat sa va cistige bunavointa? Traim in Romania ...

L.O.: Nu pot sa-mi cistige bunavointa, pentru ca nu accept sa intervin in procedurile de licitatii, chiar am apelat la sprijinul Agentiei Nationale de Reglementare a Achizitiilor Publice, pentru a ma sustine in deparazitarea caietelor de sarcini de eventualele clauze cu dedicatie. Toate procedurile sint publice si toate anunturile vor fi postate pe Internet, nimic nu va mai fi secret.

R: Sa intelegem ca nu vom mai avea lucrari subcontractate, cistigate si de dl Umbrarescu, de exemplu, si apoi oferite in subantrepriza unui client politic local?

L.O.: Constructorii stiu si le-am spus, inclusiv celor care reprezinta firme straine, ca prefer ca cel care se prezinta la licitatie sa fie cel care executa lucrarea, pentru ca relatia este mult mai ferma, in care poti rezolva mai usor situatiile litigioase care pot aparea, eventualele blocaje sau intirzieri. Nu prea mai avem subantreprize in momentul de fata.


"Oprisan a facut mult rau judetului"


R: V-a impresionat cu vreo problema vreun un primar dintre cei cu care v-ati intilnit la Focsani?

L.O.: Da, primarul din Sihlea mi-a povestit cum dl Oprisan a dat in reparatii un drum judetean si ca a oprit reparatia cind a intrat pe raza comunei pe care o administreaza. In momentul in care te apuci sa reabilitezi un drum trebuie sa-l abordezi in integralitatea lui si fie sa repari acele tronsoane unde este deteriorat, fie sa-l refaci integral daca este deteriorat integral. Gradul de deteriorare pe raza comunei Sihlea era mult mai mare decit pe raza comunei invecinate. Mi s-a parut intr-adevar o dovada de subiectivism politic din partea presedintelui CJ, care arata ca nu exista o rationalitate in alocarea resurselor publice in domeniul drumurilor.

R: Ce parere aveti despre dl Oprisan?

L.O.: Aceeasi parere pe care am avut-o cind i-am sustinut pe colegii mei in demersul de schimbare din functia de presedinte. Cred ca dl Oprisan, desi aparent a parut un om influent care a controlat si care a avut relatii, in realitate a facut mult rau Vrancei, pentru ca a impiedicat dezvoltarea judetului prin politica pe care a avut-o si nu a alocat resursele dupa niste criterii economice administrative, ci dupa criterii de partizanat politic.

R: Cui credeti ca se datoreaza esecul, lamentabil, am putea spune?

L. O.: Am spus si atunci, se datoreaza interventiei dlui ministru Blaga, care i-a solicitat prefectului sa se intoarca din concediu, sa anuleze validarea facuta de subprefect.

R: Asa, din proprie initiativa, ca il placea pe dnul Oprisan?

L. O: Probabil ca o explicatie era ca o firma foarte draga presedintelui Basescu avea de primit bani buni de la Consiliul Judetean.

R: Si firma dnului Sapunaru...

L. O.: Aici nu vorbim de citeva milioane, ci de miliarde.


"Sustin schimbarea prefectului de Vrancea"


R: Ne asteptam la schimbari printre sefii de institutii descentralizate?

L. O.: Liberalii sustin si vor sustine schimbarea tuturor reprezentantilor PD. Au trecut in opozitie, cum au facut la nivelul administratiei centrale, asa ar trebui sa faca si la nivelul administratiei deconcentrate.

R.: La fel veti proceda si cu prefectii?

L. O.: Conteaza mai putin apartenenta politica la momentul in care au fost numiti, conteaza performanta pe care o au, modul in care sint implicati in aplicarea programului de guvernare, modul in care asigura controlul de legalitate si coordonarea serviciilor deconcentrate.

R: Ce semnale aveti de la Vrancea?

L. O.: In ceea ce ma priveste, sustin schimbarea prefectului.

R: Prefectul nu era printre cei care v-au insotit la vizita in Vrancea. Era o reuniune mai mult liberala?

L. O.: Nu, dimpotriva, dar nu cunosc motivele absentei dinsului.


"Seful CJ Vrancea este in stare sa faca orice"


R: La nivel local s-ar putea produce o detensionare a relatiilor dintre PNL-PSD, ca la nivel central?

L. O.: Principalul motiv pentru care coalitia de guvernamint s-a diminuat a fost lipsa de cuvint a colegilor din PD. Una hotaram astazi, alta ne trezeam in declaratiile lor de presa sau in actiunea publica. Din pacate, in Vrancea si PSD are in frunte o persoana pentru care cuvintul dat nu valoreaza foarte mult si cu care, dupa opinia mea, nu se pot face intelegeri, chiar daca acestea sint facute in folosul comunitatii. Principalul mobil al actiunii politice a dlui Oprisan este de a-si pastra pozitia pe care o are, aceea de presedinte al CJ, si pentru a realiza acest obiectiv ar fi in stare sa faca orice.

R: Credeti intr-o reconciliere cu PD-ul?


L. O.: Nu am nici un fel de dusmanie fata de PD, cred ca partidele trebuie sa vorbeasca mai mult de proiecte, de obiective, decit despre antipatii, frustrarii, interese si altele.

R: Apropo de programe, am inteles ca se va lansa un program pentru drumurile turistice.

L. O.: In doua saptamini voi lansa pe circuitul de avizare pentru aprobarea de creditari a unui program pentru drumurile cu potential de dezvoltare turistica. Drumurile pe care le vom face vor fi clasificate ca drumuri de interes national si vor fi modernizate, pentru ca exista multe drumuri de pamint catre destinatii turistice care atrag enorm de mult turistii.

R: Cea mai atractiva destinatie turistica din Vrancea?

L. O.: Ar putea fi, de exemplu, manastirea Poiana Marului. Poate Soveja, Lepsa este o zona de dezvoltare, chiar Valea Rimnicului ar putea sa suscite interes.


"Ministrul transporturilor trebuie sa simta gropile"


R: Va conduceti singur masina spre deosebire de ceilalti ministi care veneau in Vrancea cu girofarul.

L. O.: Nici macar nu isi deschideau singuri usa de la masina. Cred ca Ministrul Transporturilor e bine sa conduca, ca sa simta vibratiile drumurilor pe care merge.

R: Ati fost si ziarist, ce parere aveti despre mass-media de astazi?

L. O.: Da, am lucrat o perioada la cotidianul "Viitorul romanesc". Nu mai exista acum. Mi-e greu sa fac observatii, dar as face o consideratie cu caracter general: cel putin la nivelul presei centrale avem o explozie a mijloacelor mass media, acest lucru duce la o uzitare foarte mare a mesajului.

R: Sperati la un primar liberal al Focsaniului?

L. O.: Da. Chiar mi se pare ca Decebal Bacinschi nu e un primar de nebatut. Cred ca PNL, daca va gasi un candidat potrivit, va avea sanse sa cistige alegerile.

R: De ce va imbratisati cu tinerile liberale? Am vazut ca v-ati fotografiat cu citeva.

L. O.: Ele s-au apropiat de mine. Eu sint un om deschis.

R: Familia dvs nu se bucura de aceeasi vizibilitate publica.

L. O.: Sotia mea prefera mai mult discretia, nu ii face placere sa aiba o expunere publica. Dar compensez eu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.