Politică

Interzis la campanie pe bani publici

Mihai Boicu
14 iul 2007 800 vizualizări
Partidele nu au voie sa foloseasca resursele institutiilor pentru a-si face campanie electorala, potrivit normelor de aplicare ale Legii 334/2006

Partidelor politice le-a fost inchis "robinetul" finantarii campaniei electorale din fondurile si cu resursele institutiilor publice pe care le controleaza prin oamenii instalati in functii. Guvernul a adoptat, la ultima sedinta, normele de aplicare a Legii 334/2006, privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Dupa cum se stie, in Vrancea folosirea institutiilor publice pentru a face campanie electorala a atins apogeul in anul 2004. Atunci, aproape toate actiunile electorale ale PSD-ului se suprapuneau, ca din intimplare, cu deplasarile in teritoriu ale sefilor de institutii publice. De asemenea, si dotarile institutiilor erau folosite gratis de oamenii baronului Marian Oprisan. "Folosirea de catre partidele politice a resurselor financiare umane si tehnice apartinind institutiilor publice, regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale sau bancare la care statul sau unitatile administrativ teritoriale sint actionari majoritari, in alte conditii decit cele stabilite de legile electorale, este interzisa", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului. Interdictia se aplica si pentru societatile comerciale care, cu un an inainte de inceperea campaniei electorale, au desfasurat activitati finantate din fonduri publice. Partidele politice nu pot accepta donatii sau servicii prestate cu titlu gratuit de la o autoritate sau institutie publica, de la o regie autonoma, companie nationala, societate comerciala sau societate bancara cu capital integral sau majoritar de stat. De asemenea, nu se pot accepta donatii din partea altor state, organizatii, persoane fizice si juridice din strainatate. Partidele politice pot detine, in conditiile legii, bunuri mobile si imobile pe care sa le foloseasca in activitatea lor, inclusiv in campaniile electorale. "Pentru aceste bunuri, partidele politice nu pot constitui garantii reale sau desmembraminte ale dreptului de proprietate asupra imobilelor primite pentru sedii din domeniul public sau privat al statului sau al autoritatilor publice locale", se mai arata in comunicatul de presa al Guvernului. Partidele sint obligate sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, cuantumul total al veniturilor obtinute pina la data de 31 martie a anului urmator. Incepind de anul viitor, partidele primesc subventia de la bugetul de stat prin intermediul bugetului Autoritatii Electorale Permanente si au obligatia sa le inregistreze distinct in evidenta contabila proprie. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.