Politică

Primaria Focsani, sub bocancul politicului

Ziarul de Vrancea
5 iul 2007 1693 vizualizări
Un raport cu privire la integritatea si transparenta administratiei publice locale, realizat de Asociatia Pro Democratia, atrage atentia asupra "bubelor negre" din Primaria Focsani. Cele mai grave probleme din activitatea municipalitatii au fost descoperite la capitolul acces la informatiile de interes public, la cheltuirea banilor publici si controlul politic exercitat de primarul Decebal Bacinschi asupra functionarilor publici. Datele raportului fac subiectul unei dezbateri incepute ieri si care se va incheia astazi.

Primaria Municipiului Focsani are probleme serioase in ceea ce priveste informatiile care trebuie sa ajunga la cetateni, cheltuieste banii publici intr-un mod netransparent, in timp ce consilierii locali, dar si functionarii sint controlati politic de sefi. De asemenea, alesii din Consiliul Local sint in topul traseistilor, nu mai putin de opt dintre ei schimbindu-si culoarea politica de la alegerile precedente. Datele sint prezentate intr-un raport despre integritatea si transparenta administratiei publice locale, realizat de Asociatia Pro Democratia si Transparency International prin intermediul Programului de Consolidare a Societatii Civile din Romania, cu finantare USAID. Potrivit monitorizarii, activitatea functionarilor din cadrul Primariei a fost subordonata politic de primarul orasului, care si-a creat un grup de fideli in institutie. Raportul a fost dat publicitatii ieri in cadrul unei dezbateri la care a participat si primarul Decebal Bacinschi, dar si citiva consilieri locali. Edilul Focsaniului nu a comentat nimic, in afara de faptul ca in raport se vorbeste ca practica "micilor" cadouri la primarie, si a plecat inainte de finalul dezbaterii. Discutiile vor continua astazi.


Raportul realizat despre activitatea Primariei Focsani a fost prezentat ieri la Ateneul Popular "Mr. Gheorghe Pastia" de Cristian Bratu, reprezentatul APD, Andreea Nastase, ofiter de proiecte la Transparency International si Gabriela Obodariu, presedintele APD Focsani. Dezbaterea i-a adunat, printre altii, pe primarul Decebal Bacinschi, consilierii locali PD Mioara Lazar si Vasile Apostu Croitoru, membri in Grupul de Integritate Locala, consilierul PSD Ion Vlase, reprezentanti mass-media si ai ONG-urilor. Prima parte a raportului a fost elaborata pe baza solicitarilor de informatii publice in ceea ce priveste participarea publica la deciziile Primariei Focsani, accesul la informatie si transparenta decizionala, integritate publica si folosirea banilor publici. A doua parte cuprinde concluziile focus grupului care a avut loc in luna decembrie anul trecut, la Focsani. Potrivit datelor raportului, cele mai grave probleme din activitatea municipalitatii au fost descoperite la capitolul acces la informatiile de interes public si la cheltuirea banilor publici. Una dintre cele mai sensibile concluzii trase in urma unor sesiuni de focus grup arata ca "folosirea banilor publici este cea mai opaca zona a informatiei publice si, totodata, cea care concentreaza cele mai mari suspiciuni de coruptie". Autorii raportului subliniaza "proasta administrare a informatiei in interiorul Primariei Focsani si lipsa unor documentele si evidente oficiale relevante", cum ar fi, printre altele, despre prezenta consilierilor la sedintele comisiilor de specialitate.


Nici o dezbatere publica


Raportul privind integritatea si transparenta administratiei publice locale atrage atentia ca, desi consilierii locali si-au realizat in mare rapoartele de activitate, acestea nu sint afisate pe site-ul institutiei, ci doar la sediul Primariei, ceea ce inseamna ca ramin practic necunoscute de cetatenii care i-au ales. Multe dintre proiectele de hotariri sint introduse pe ordinea de zi a Consiliului Local chiar inainte de sedinta. Primarul Decebal Bacinschi a afirmat la dezbatere ca le-a promis consilierilor ca va renunta la aceasta practica si ca intentioneaza sa se tina de cuvint. La inceputul monitorizarii, initiativele consilierilor locali erau foarte putine, insa numarul lor a mai crescut intre timp. Potrivit raportului, la nivelul Primariei Focsani nu se pot obtine informatii despre activitatea comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local deoarece procesele verbale nu contin numele consilierilor care participa la sedinte si nici cele ale invitatilor. Gabriela Obodariu, presedintele APD Focsani, a spus ca Legea 52/2003, privind transparenta in administratia publica locala, este insuficient utilizata la nivel local. "In cursul anului 2005 nu s-a realizat nici o dezbatere publica si de atunci situatia nu prea s-a imbunatatit", a spus Gabriela Obodariu.


Informatiile sensibile nu sint publice


Primaria Focsani a picat testul disponibilitatii de furnizare a informatiilor de interes public, potrivit Legii 544/2001. "Desi reprezentantii Primariei au raspuns in termenul legal de 30 de zile tuturor cererilor de informatie adresate, aceste raspunsuri sint de multe ori incomplete". Mai mult, spune raportul, "informatiile «sensibile», cum ar fi costurile de personal, fondurile de premiere sau cheltuielile de deplasare si de protocol ale alesilor locali, nu sint publicate din oficiu, ci doar la cerere. De asemenea, s-a remarcat si o transparenta redusa in ceea ce priveste declaratiile de avere si de interese ale alesilor locali si functionarilor publici, care sint publicate cu intirziere. Declaratiile de interese nu sint publicate deloc, desi noile schimbari legislative prevad ca si acestea trebuie publicate pe site-ul institutiei. In plus, la nivelul Primariei nu exista un registru de declarare a cadourilor. Gabriela Obodariu a atras atentia ca municipalitatea nu este interesata de modul in care ii este reflectata activitatea in presa, deoarece nu realizeaza o monitorizare a mass-media. Presedintele APD Focsani a spus ca, potrivit monitorizarii, exista "o insuficienta consultare cu cetatenii pe marginea serviciilor publice". Ca propunere, pentru imbunatatirea consultarii cetatenilor, Obodariu a propus ca autoritatile municipale sa se intilneasca direct cu persoanele interesate si implicate in diferite domenii, nu cu toti cetatenii, iar focsanenii sa fie consultati prin chestionare si sondaje de opinie.


Consilierii, in topul migratorilor


Raportul privind integritatea si transparenta administratiei publice locale arata ca "migratia politica este puternica" la nivelul Consiliului Local si "neinsotita de nici un fel de sanctiuni". De la alegerile din 2004, coloratura politica a Consiliului Local s-a schimbat semnificativ. Nu mai putin de opt consilieri locali si viceprimarul George Mardare si-au schimbat partidul. Este vorba despre Mioara Lazar (PRM - PSD - PD), Doina Fodoreanu (PSD - PC - PNL), Victor Racosanu (PD - PC - PNL), Gheorghe Gadjinschi (PRM - PSD - PD), Gabriel Corneanu (PD - PNL), Mirela Bizna (PSD - PD), Vasile Apostu Croitoru (PD - PNL) si Gheorghe Stancu Sotir (PD - PSD). "In urma acestor schimbari PRM si PC au fost eliminate din Consiliul Local", se arata in raport. Cit priveste declaratiile de avere si de interese, raportul le include la nivelul "transparenta scazuta". Cu toate ca acestea au fost completate in anul 2005, au fost publicate pe site-ul primariei abia anul acesta si doar partial. De precizat ca din grupul de integritate fac parte doi consilieri migratori, democratii Mioara Lazar, care a trecut inainte pe la PRM si PSD, si Vasile Apostu Croitoru, ales ca supleant pe listele PNL in Consiliul Local. Cea mai importanta problema a integritatii consilierilor este conditionarea acestora de "disciplina de partid".


Primaria fuge de licitatii transparente


O bila neagra a fost acordata municipalitatii la capitolul cheltuirea banilor publici. O monitorizare a folosirii fondurilor pentru contracte privitoare la bunuri, servicii si lucrari arata "preferinta exclusiva a Primariei pentru proceduri de achizitie publica cu grad redus de transparenta". Astfel, 64,5% din banii prevazuti in 2005 pentru achizitii publice sint alocati prin cerere de oferta, 29,69% prin negociere cu o singura sursa si 2% pentru cumparare directa. Pentru restul nu s-a prevazut modalitatea de achizitie folosita.

In cadrul sesiunii de focus grup cu persoane resursa din comunitate in probleme de administratie locala, participantii au semnalat ineficienta in cheltuirea banului public, lipsa de oportunitate a cheltuielilor, precum si nereguli in executia bugetara. "S-au semnalat, de asemenea, nereguli in realizarea achizitiilor publice: cheltuieli nejustificat de mari, caiete de sarcini «cu adresa», cistigarea repetata a licitatiilor publice de catre firme rau platnice etc.", se arata in raport.


Politicul conduce Primaria


Raportul atrage atentia si asupra influentei negative a politicului asupra integritatii corpului de functionari publici din Primarie. "In acest sens au fost semnalate o serie de probleme majore, printre care exercitarea de presiuni asupra functionarilor de catre anumiti consilierii locali, folosirea functionarilor publici la sedinte de partid, o sensibilitate crescuta a acestora la apartenenta politica a sefilor, fidelizarea materiala a functionarilor publici. Astfel, conform marturiei unui participant, functionarii publici din Primaria Focsani sint puternic influentati de optiunea politica a primarului, astfel incit acesta a reusit, in timp, sa-si formeze un nucleu fidel in cadrul aparatului de specialitate", mentioneaza raportul. De altfel, Primaria Focsani si-a armonizat regulamentul intern cu prevederile Legii 577/2004, privind avertizorul public de integritate, abia la sfirsitul anului trecut. Participantii la focus au indentificat urmatoarele zone ca fiind cu o sensibilitate crescuta la coruptie: "cheltuirea banului public si licitatiile publice, repartizarea si utilizarea locuintelor sociale (mai ales subinchirieri ilegale), realizarea de constructii fara autorizatie, salarizarea functionarilor publici (suspiciuni cu alocarea preferentiala a fondurilor de premiere), activitatea instantelor de judecata".


Si cetatenii au probleme


Raportul critica si nivelul scazut de implicare a cetatenilor, dar si comportamentul si lipsa lor de competenta civica. Focsanenii sint acuzati ca ofera atentii, nu sint politicosi sau ca tolereaza neregulile, abuzurile si intirzierile. Raportul propune si citeva solutii pentru imbunatatirea integritatii publice la nivelul municipiului Focsani la care primarul Decebal Bacinshi a promis ca va reflecta. De asemenea, consilierii locali au fost incurajati sa scape de disciplina de partid care le guverneaza activitatea. "Pe baza raportului si a dezbaterilor publice, in perioada urmatoare se va face un plan de advocasy pentru a gasi rezolvari la problemele semnalate. Speram ca multe lucruri pot fi imbunatatite spre binele cetatenilor. In fond, transparenta decizionala si integritatea publica sint elemente ale unei bune guvernari", a punctat Gabriela Obodariu, presedintele Clubului Asociatiei Pro Democratia.


"Raportul este bine intocmit"


Prezent la lansarea raportului, primarul PSD Decebal Bacinschi si-a asumat criticile si a apreciat ca, per ansamblu, "raportul este bine intocmit". Edilul a spus ca vrea sa vada rapoartele realizate si in celelalte orase care sint cuprinse in proiect "ca sa putem face o comparatie". La o prima lectura, singura nemultumire a primarului a vizat o fraza care se referea la faptul ca functionarii pot fi imbunati cu "mici atentii". "Poate se poate face o rectificare, o reformulare privind «exista suspiciuni». Ori e un lucru clar, ori nu. Intr-adevar exista o practica a micilor atentii. Noi ce vrem este sa eliminam aceste practici pe care le consideram anormale si trebuie ca pe viitor sa creem aceasta transparenta de a cheltui banii corect. Toate celelalte puncte sint corect prezentate si incercam sa le eliminam pe cele negative in perioada cea mai scurta de timp", a spus primarului Focsaniului. Romeo Paul Postelnicu, fostul secretar general al judetului si membru al Grupului de Integritate Local, a spus ca desi exista un cadrul normativ elaborat in conformitate cu normele europene, se pune problema aplicarii acestuia. "Administratia locala trebuie sa produca servicii", a spus Postelnicu. Acesta a afirmat ca legislatia privind activitatea legislativa si a autoritatilor deliberative nu este foarte transanta si ca atita vreme cit ordonatorul principal de credite este un politician administratia va fi condusa pe criterii politice. "Daca legiuitorul ar cere un minim de specializare alesului local si nu criterii politice, atunci lucrurile ar sta altfel. Nu vom scapa de aceste aspecte pina cind nu vom scapa de acest balast pe care il avem din \'90 incoace. Comparati de curiozitate Legea 57/1968 de organizare si functionare a Consiliilor Populare cu Legea 215/2001 privind alesii locali si o sa vedeti ca in afara unor anumite principii, care sint lasate la o parte din Legea 57 si incropite in Legea 215, in rest mecanismele, matricele acestor autoritati locale sint aceleasi", a spus profesorul Romeo Postelnicu. (Doina GANEA, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 2 ore, 39 minute, 59 secunde
Raportul Pro Democratia este marcat de diletantism si nu depaseste nivelul unei birfe de cartier. Afirmatia ca functionarii Primariei pot fi imbunati prin atentii trebuia probata in raport prin citeste integral
, acum 739393 zile, 2 ore, 39 minute, 59 secunde
dupa episodul "Felicitari domnului Oprisan,Senzational" domnul dan ne prezinta "Pro Democratia, dilentantism extrem"
, acum 739393 zile, 2 ore, 39 minute, 59 secunde
Un raport din partea unei organizatii care se doreste serioasa trebuie sa faca fatza oricaror fel de comentarii si observatii.Eu nu am afirmat ca ceea ce se spune in raport nu ar fi adevarat, am citeste integral
, acum 739393 zile, 2 ore, 39 minute, 59 secunde
PE CAND UN RAPORT SI LA PRIMARIA ADJUD, IN CARE PROBLEMELE SUNT SI MAI GRAVE, DECAT LA FOCSANI DACA NU ESTI DIN PSD, NU AI ACCES LA NIMIC. DACA NU ESTI CU EI ESTI IMPOTRIVA LOR, TOTUL ESTE TRATAT CU citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.