Politică

Liberalii si-au trimis consul la Izmir

Mihai Boicu
21 iun 2007 3972 vizualizări
Liberalul Manuel Plesa, patronul casei de blanuri Flomavio, a fost numit consilier economic la Consulatul General al Romaniei de la Izmir, Turcia, si isi va lua in primire postul peste doua saptamini u patronul ne-a declarat ca a fost visul sau sa intre in diplomatie u acesta va pleca in Turcia pentru patru ani, alaturi de sotie si copil

Liberalul Manuel Plesa este noul consilier economic al Romaniei de la Consulatul General de la Izmir Turcia. Patronul casei de blanuri Flomavio a ajuns in acest post dupa citeva luni de interviuri si examene, insa a beneficiat si de faptul ca toate pirghiile sint detinute de PNL. Astfel, concursul a fost organizat de Ministerul Economiei, condus de liberalul Varujan Vosganian, originar din Focsani. Plesa, care detine titlul neofical de cel mai inalt liberal vrincean, va pleca la Izmir peste doua saptamini si, daca nu va avea ghinionul fostului pesedist Catalin Popescu, va ramine acolo patru ani. Noul consilier economic de la Izmir ne-a declarat ca a visat dintotdeauna sa intre in diplomatie si ca in acest scop s-a perfectionat in domeniul economic si a invatat patru limbi straine. Manuel Plesa va iesi din politica inainte de a-si lua in primire postul, in timp ce afacerea sa deja a cesionat-o "in familie".


Vrancea are un reprezentant in diplomatia romanesca, dupa ce "cariera" diplomatica a fostului pesedist Catalin Popescu in Maroc a fost intrerupta "in fasa" la inceputul anului 2005 de actuala putere. Este vorba de liberalul Manuel Plesa, patronul casei de blanuri Flomavio Focsani, care peste doua saptamini va pleca la Consulatul General al Romaniei de la Izmir, in Turcia, alaturi de familie. Aici, cel mai inalt om politic local, va ocupa functia de consilier economic in cadrul Biroului de promovare comerciala economica. "Este singurul lucrul pe care mi l-am dorit din totdeauna si intentionez sa ramin in diplomatie", ne-a declarat Manuel Plesa. Acesta a ocupat mai multe functii de-a lungul timpului in organizatia locala PNL, in prezent fiind vicepresedinte al PNL Focsani. Plesa nu a detinut insa nici o functie in administratie si nici in institutiile locale. Noul statut il va sili sa renunte la functia politica, care a avut un rol foarte important in cistigarea concursului pentru postul de la Consulatul din Izmir. "Nu are cum sa nu conteze sustinerea politica, pentru ca este un guvern PNL, iar una dintre recomandarile pe care le-am avut a fost cea data de deputatul Nini Sapunaru", a recunoscut Manuel Plesa. De altfel, si concursul sustinut de acesta, desi desfasurat sub tutela Ministerului Afacerilor Externe, a fost organizat de fostul Minister al Economiei si Comertului, condus de liberalul Varujan Vosganian, orginar din Focsani. Aici, spun cunoscatorii, concursurile de admitere sint mai lejere iar politicul conteaza mai mult. Manuel Plesa a ajuns la Izmir si printr-un alt concurs de imprejurari, dupa cum ne-a marturisit acesta. Postul sau de consilier economic, al doilea din cadrul Consulatului, a fost infiintat prin desfiintarea unui post similiar de la un consulat din una din fostele tari sovietice, care nu prea isi justifica existenta.


Patru ani la Izmir


Manuel Plesa ne-a povestit ca pentru a fi numit intr-un final consilier economic a avut citeva luni de foc. Acestea au inceput cu o serie de interviuri in ianuarie si februarie, pentru a se vedea daca este potrivit pentru diplomatie, si s-au incheiat cu examenele finale care au avut loc in martie. "A contat foarte mult la interviuri experienta mea in afaceri. Chiar daca este vorba de o afacere mica, deosebirile dintre o afacere mica si una mare sint niste zerouri in plus", a spus Plesa. Dupa examene, au urmat trei luni de pregatire, care l-au purtat pe proaspatul consilier economic prin sapte ministere ale Guvernului Tariceanu. Manuel Plesa va ajunge la Izmir peste doua saptamini si, daca nu se va intimpla nimic neprevazut, va ramine in functia de consilier economic timp de patru ani. In cazul in care in acest interval sau dupa aceea va fi numit pe un post similar, Plesa va trebui sa sustina din nou concurs. Noul consilier de la Izmir spune ca prioritatile sale in relatiie economice cu Turcia sint legate de industria grea. "Turcia este partenerul nostru comercial numarul unu, dintre tarile din afara Uniunii Europene. Ca obiective, ma intereseaza sa aduc investitori in Romania. Pe mine ma intereseaza relansarea industriei grele, mai ales ca avem proiecte importante cu ei. Este vorba de un cablu submarin care va lega Istanbulul de Constanta si de proiectul Nabuco, conducta petroliera care va porni din Marea Caspica si va alimenta toata Europa", ne-a declarat Plesa.


De la handbal la diplomatie


Manuel Plesa are 39 de ani si a fost handbalist de performanta pina in anul 1992, timp in care a evoluat, printre altele, la echipele Stiinta Bacau si Relonul Savinesti. De altfel, inaltimea sa de 1,97 m i-ar fi permis sa evolueze si ca baschetbalist, cum a fost cazul liberalului Teodor Melescanu, actualul ministrul al Apararii, care a fost diplomat de cariera pina cind a intrat in politica. In ceea ce priveste studiile, Manuel Plesa este economist si a facut doua mastere, unul in comert si unul in managementul afacerilor. Unul dintre atuurile pentru intrarea in diplomatie l-a reprezentat faptul ca vorbeste patru limbi straine, dupa cum sustine, engleza, franceza, spaniola si italiana. Din 1992, cind a renuntat la sportul de performata, si pina acum acesta s-a ocupat de comertul cu blanuri naturale, firma sa, Flomavio, fiind destul de cunoscuta pe plan local. De fapt, proaspatul diplomat are trei firme cu titulatura Flomavio. Noua functie l-a silit sa renunte la afaceri, pe care le-a lasat insa pe miini bune, "in familie". Manuel Plesa va pleca la Izmir impreuna cu sotia si cu copilul sau, in virsta de 12 ani, care isi va continua studiile la o scoala cu cursuri in limba engleza. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
domnule, cred ca omu asta merita sa ajunga sa ne reprezinte in postura asta. am inteles ca e un om cu spirit antreprenorial si are firma asta "flomavio" de care am auzit si eu. acuma daca este o citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
deosebit articolul acela scris de s.v. despre acei evrei, originari din vrancea si care s-au intors pentru a vizita locurile copilariei. insa nu de la acel articol va banuiesc a fii adevarati "evrei" citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
@ dan_patrick & vasile - focsani sunteti persoane diferite ca vad ca aveti acelasi IP si cam aceleasi pareri :D Numai bine!
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
Am auzit de dl Plesa si l-am ascultat vorbind. Este un om dedicat activitatilor sale si sigur o sa fie un consilier foarte bun. PNL Focsani a ramas fara un vicepresedinte cu adevarat daruit.
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
Am auzit de dl Plesa si l-am ascultat vorbind. Este un om dedicat activitatilor sale si sigur o sa fie un consilier foarte bun. PNL Focsani a ramas fara un vicepresedinte cu adevarat daruit.
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
Buna ziua, articolul mi s-e pare mai mult decit ok, dar se pare ca domnul Plesa este foarte senzitiv si crede ca banii dumnealui pot cumpara orice. Personal nu cred ca un om cu adevarat capabil citeste integral
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 58 secunde
Sunt un gunoi de liberal incompetent si nu am nici o treaba cu nimic decit cu datul spaga ca sa iau post de consilier.Ma mai semnez si dan patrick sau vasile. Nu va mai legati de mine ca va iau la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.