Politică

Consiliul Local Vidra are propriile legi

Iulia Crețu
9 iun 2007 1401 vizualizări
Unui consilier i s-a invalidat mandatul pe baza unei presupuse adrese expediata de Partidul Forta Democrata, neparafata si nedatata. Consilierul democrat Costel Marica a intrat in CL Vidra pe listele Fortei Democrate, dar a trecut la PD anul trecut.

Faptul ca in Vrancea legile se aplica preferential, in functie de interese si de cit de mult te enerveaza adversarii din esichierul politic, se cunoaste de ceva timp. De astfel de practici nu se dezice nici Consiliul Local Vidra, sub conducerea primarului PSD Nica Micu, care, la intilnirea de ieri, a votat, desi nu are dreptul legal, invalidarea mandatului de consilier local al democratului Costel Marica. Acesta a fost ales pe listele Fortei Democrate la alegerile din 2004, dupa care anul trecut a intrat in PD, inainte de intrarea in vigoare a Legii 249/2006, privind interzicerea migratiei politice. Constatarea incompatibilitatii de acest gen se poate face numai prin instanta, Consiliul Local avind ca datorie numai luarea la cunostinta. Paradoxal, la Vidra acest aspect nu este cunoscut, nici de alesii locali, care spun cu nonsalanta in plen ca habar nu au de legi, nici de primar si nici macar de secretarul comunei, Stefan Rata, care nu are studii juridice superioare. "Matrasirea" consilierului democrat s-a realizat pe baza unei simple hirtii, cu antetul partidului pe listele caruia Costel Marica a obtinul scaunul de ales local in 2004, lipsita insa de numar de inregistrare sau parafa. Pe baza unei adrese a Partidului Forta Democrata trimisa doar Primariei Vidra si nu si celui in cauza, primarul Nica Micu a initiat un proiect de hotarire pentru invalidarea mandatului de consilier local al lui Marica. "Partidul Forta Democrata a ocupat la alegerile locale din 2004 un post de consilier local care i-a fost atribuit lui Costel Marica. Prin aceeasi adresa, privind declaratia de apartenenta politica, acesta nu mai este membru al Partidului Forta Democrata si i s-a retras sprijinul comisiei pentru a mai ocupa functia, fapt pentru care se solicita demararea procedurilor in vederea incetarii de drept a mandatului de consilier local al lui Costel Marica si propunerea lui Laurentiu Lazar pentru aceeasi functie. In consecinta, Costel Marica se afla sub incidenta legii si propunerea Partidului Fortei Democrate este legala. Fapt pentru care, Consiliul Local a facut apelul de incetare a mandatului domnului consilier. Am initiat un proiect de hotarire in acest scop si-l supun spre aprobare", ne-a declarat primarul Nica Micu.


"Nu stiu daca e legal, dar nu e moral"


Consilierii locali ai PSD au votat pentru invalidarea mandatului, cu toate ca nu este in atributia postului lor sa faca acest lucru. Unii dintre ei chiar si-au motivat ridicatul miinii la "cine este pentru invalidare" prin faptul ca traseismul politic nu este moral. "Nu stiu ce sa spun daca aceasta hirtie este legala, dar eu condamn traseismul politic. Nu este moral. Pentru acest lucru voi vota pentru invalidare", si-a motivat alegerea o doamna consilier. Cu alte cuvinte, la Vidra moralitatea este mai presus de lege, lege care spune clar ca numai o instanta de judecata poate decreta ca nevalid un mandat de consilier local. De altfel, gestul politrucilor PSD Vidra nu este singular, cu ceva timp in urma un alt consilier opozant politicii primarului Nica Micu, conservatorul Viorel Anca fiind dat afara din "Parlamentul" de la Vidra pe aceleasi considerente. Intre timp, acesta a actionat Consiliul Local Vidra in instanta si se judeca la Galati. Ba mai mult, Prefectura, sesizata de abuzul comis de alesii locali, a trimis o adresa prin care declara ilegala hotarirea de invalidare. Institutia prefectului a cerut CL Vidra sa ia la cunostinta de avizul de nelegalitate dat proiectului de hotarire si sa-l puna in discutie. Potrivit actualilor consilieri locali, acest lucru nu a fost discutat la intilnirile de lucru.


In 2004, s-au luptat pentru Primarie


Ciudateniile la Primaria Vidra nu se opresc aici. Pe locul democratului Marica ar urma sa soseasca tot un democrat. Numele inaintat de Partidul Forta Democrata pentru inlocuirea consilierului traseist, Laurentiu Lazar, este din 2006 inscris si el la democrati. De acest lucru, dar si de lipsa unei parafe sau a unui numar de inregistrare pe adresa primita de la Bucuresti s-au legat consilierii liberali si democrati care l-au sustinut pe colegul lor. "Hirtia este fara antet si numar de plecare de la sediul central din Bucuresti. Adresa nu e valida, fara aceste insemne CL Vidra nici nu ar trebui sa ia in seama. Foaia poate fi facuta si pe vapor si trimisa aici. Iar legea migratiei politice nu se aplica retroactiv", a declarat si consilierul Vasile Miron. La rindul sau, consilierul "matrasit" de pesedisti, Costel Marica, declara ca ii va actiona in instanta pe primar si pe colegii din CL. Acesta mai spune ca actiunea impotriva sa este de inteles din moment ce in 2004 pentru fotoliul de primar al comunei s-a luptat cu actualul gospodar, Nica Micu, iar acum este principalul sau contestatar. Faptul ca nu a facut "ciocul mic" la sedintele de Consiliu si ca a emis judecati proprii i-a atras eliminarea din rindul alesilor locali. Potrivit spuselor sale, la scrutinul de acum 3 ani au existat mai multe nereguli pe care le-a sesizat presei. "Vina pentru aceasta situatie apartine secretarului. Aceasta adresa nu mi-a fost trimisa si mie. Iar in 2006, am trecut la Partidul Democrat cu toata organizatia, inclusiv Laurentiu Lazar, care acum e propus de Forta Democrata in locul meu", a spus si Costel Marica. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.